2023. ápr 06.

Milyen hozzáadott értéket termelnek a biztonsági cégek?

írta: steve4security12
Milyen hozzáadott értéket termelnek a biztonsági cégek?

vip_security.jpg 

Széles körben elterjedt az a közvélekedés a megrendelők körében, hogy a biztonsági cégek, különös tekintettel az őrzővédő társaságok, nem termelnek hozzáadott értéket "csupán szolgáltatnak".  Következésképpen meglehetősen alacsonyak a szolgáltatási tarifák, ami aztán egyfajta ördögi kört generál.

Nyilvánvaló módon az elégtelen bevételből képtelenség minőségi munkaerőt toborozni, színvonalas és folyamatos képzést biztosítani, és a kor követelményeinek megfelelő eszközöket beszerezni. A vállalkozások jelentős része kellő szakismeret és képzetlen munkaerő miatt sodródik kiszolgáltatott helyzetbe. Természetesen olyan cégek is vannak, akik egyfajta stratégiának tekintik az árversenyt és ilyen módon igyekeznek érvényesülni.  A megrendelők sem minden esetben kellően körültekintőek, mert igen gyakran csak a szolgáltatás árát helyezik előtérbe, a minőség, a szolgáltatás felelősség biztosítás mértéke, a szakmai felkészültség, és főleg a hozzáadott érték termelés teljesen háttérbe szorul. 

 

A minőségi szolgáltatók természetesen képesek hozzáadott értéket termelni a megrendelők számára. Tekintsük át röviden, melyek ezek a hozzáadott értékek: 

1/ Kockázatelemzést végeznek, melyet egy audit jelentés formájában nyújtanak át a partnerüknek! Az „üzemi vakság” miatt ez akkor is fontos, ha a megrendelőnek van saját biztonsági vezetője. Többnyire azonban ezt a funkciót olyan munkatársra bízzák egyfajta másodállásként, akinek semmiféle felkészültsége sincs vagyonvédelmi területen. Ilyen esetekben a kockázatelemzés különösen nagy jelentőséggel bírhat, mert igen komoly potenciális károkat lehet megelőzni vagy elhárítani preventív intézkedésekkel!

2/ A professzionális szolgáltatók biztonsági tanácsadást nyújtanak a megrendelőik számára. Ennek olyan speciális formája is létezik, hogy a szolgáltató dedikált kapcsolattartója havonta részt vesz a megrendelő vezetői megbeszélésein, és a biztonsági szakmai szempontokat beemeli a megbeszélésekbe. Ez alapvetően akkor lehet különösen fontos, ha a megrendelő vezetőségében nincs biztonsági szakértő. Természetesen ilyen szintű stratégiai partnerséget, csak a szakmai múlttal rendelkező professzionális szolgáltatók képesek elérni! 

business-security.jpg

3/ Fejlesztési és innovációs javaslatokat nyújtanak, melyek segítségével magasabb szintre emelhető a partner működési biztonsága, és jelentősen csökkenthető kockázati kitettsége. Egy professzionális biztonsági cég szakértő csapata folyamatosan nyomon követi a legújabb biztonságtechnikai megoldásokat, mint intelligens kamerarendszerek, digitális jegyzőkönyv kezelő rendszerek, AI, biztonsági robotok, stb., és ezekről referál a megrendelői oldalnak! Természetesen elengedhetetlen, hogy a szolgáltató illetékes vezető munkatársa kellő mélységben ismerje a partner működési modelljét, és testreszabott, valamint hozzáadott értéket termelő javaslatokat terjesszen elő!

4/ Adatszolgáltatás és elemzés! A feladatköréből adódóan a biztonsági szolgálatok statisztikai adatokat tudnak gyűjteni a területre belépő gépkocsikról vagy személyek számáról. Ezt a feladatkört immáron célszerű intelligens kamerarendszerekkel, vagy más beléptető rendszerrel megoldani. A statisztika menedzsment rendszerét követő partnerek számára az adatszolgáltatás értékes információként szolgálhat.

A digitális jegyzőkönyv rendszer pedig statisztikai adatokat és elemzéseket képes gyűjteni a felvett eltérés jelentésekről és azok jellegéről. A megrendelő illetékes vezetője ráadásul azonnal értesül minden releváns eltérés jelentésről, függetlenül attól, hogy az melyik telephelyen történt, akár több mint 100 km távolságban. 

5/ A professzionális biztonsági cégek tréningezik a megrendelő munkatársait a magasabb biztonsági tudatosság elérése céljából! Többek között ilyen lehet a "broken windows theory" a  „tiszta íróasztal” irányelv, vagy a kiskereskedelemben a pénztárosok képzése, a dobozos áruk ellenőrzése és a csalások megelőzése céljából! 

6/ Rendkívüli helyzetek kezelése! Egy váratlan áramszünet vagy nagy értékű károkozás, dolgozói sztrájk miatti üzemleállás, és számtalan más nem várt esemény felboríthatja a megszokott rutinokat. Ilyen helyzetekben a professzionális biztonsági cégek, nagyon gyorsan és rugalmasan rendelkezésre állnak. A professzionálisan gondolkodó biztonsági társaságok partnereikkel megbeszéltek alapján legalább évente egyszer elrendelnek egy szimulációs gyakorlatot, amikor néhány perc erejéig kiürítik a gyárat. Ilyenkor hasznos visszajelzést lehet szerezni arról, hogyan működne éles helyzetben egy esetleges vészhelyzet kezelése! 

bejarati_or.jpg

7/ A megbízható, képzett, udvarias csapat hozzájárulhat a megrendelőről kialakult képhez, hiszen az első személy, akivel találkozik a vállalathoz belépő, az a vagyonőr! Következésképpen a megrendelő arculatának a része a jó megjelenésű és kiválóan kommunikáló biztonsági személyzet! 

8/ Monitoring és reagálás. A professzionális biztonsági cégek képesek a kockázati események folyamatos nyomon követésére és azonnal reagálnak az incidensekre. Különösen az intelligens kamerarendszerek, és modern érzékelő rendszerek operátorai képesek azonnal detektálni a kockázati kitettségeket, például egy logisztikai raktárban bekövetkező személyi balesetet, csőtörést, vagy gázszivárgást!  Az is könnyűszerrel beazonosítható, ha egy gyári dolgozó túl sokszor szakítja meg a munkáját cigarettaszünettel vagy egész nap csak lődörög vagy fél órával hamarabb kívánja elhagyni a gyár területét engedély nélkül. 

9/ Amennyiben kialakul egy stratégiai partnerség, akkor a security cég hozzájárul a biztonsági szint folyamatos fejlesztéséhez, illetve a jövőbeni beruházások biztonsági szintjének optimális kialakításához! A piacvezető társaságok igyekeznek komplex szolgáltatást nyújtani, melynek része a mechanikai védelem, elektronikus jelzőrendszerek, távfelügyelet, és akár a személyvédelmi közreműködés is. 

ormester_vagyonor.jpg

10/ A legkézzelfoghatóbb hozzáadott értéket azok a jegyzőkönyvek jelentik, melyek konkrét kimutatható károk megelőzéséről szólnak, mint lopási jegyzőkönyv, jelentősebb gépkocsi rakomány eltérés detektálása, más csalási cselekmények felderítése. A professzionális szolgáltatók arra törekszenek, hogy a megrendelők működéséhez mért, minden releváns eltérést - mely károkat, veszélyeket vagy bármilyen kockázati kitettséget jelenthet - detektáljanak, elhárítsanak, és azokról jegyzőkönyveket készítsenek!  Következésképpen munkájukkal kimutatható és mérhető hozzáadott értéket képesek produkálni! 

A fentieken túl a biztonsági cégek számtalan kiegészítő szolgáltatás nyújtásával teszik könnyebbé a megrendelők működését, mint például takarítás, kertápolás, üzemeltetés, rendezvény biztosítás, Covid szűrés, stb. 

Amennyiben a megrendelők megelégszenek a legolcsóbb megoldással, természetesen szívük joga! De talán érdemes elgondolkodni, hogy a havi kiadásaikért cserében gyakorlatilag semmi értékelhetőt nem kapnak! Ár-érték arányosan célszerű összevetni az egyes szolgáltatók ajánlatait. Egyébiránt álláspontom szerint az olcsó megoldás a legdrágább!

Szólj hozzá

biztonság vagyonvédelem őrszolgálat intelligens vagyonvédelem vállalati biztonság