2023. ápr 11.

Megfelelően képzettek a vagyonőrök?

írta: steve4security12
Megfelelően képzettek a vagyonőrök?

security_guard_1.jpgA vagyonőrök társadalmi és anyagi megbecsültsége sajnos csak minimális mértékben (vagy egyáltalán nem) javult az elmúlt 10-20 évben.

A problémakör szerteágazó és meglehetősen komplex. A megrendelői piac jelentős része automatikusan a legolcsóbb szolgáltatót választja, esetenként online licit keretében. Túl egyszerű lenne azonban a helyzetet csupán azzal jellemezni, hogy a megrendelők egy része az olcsó szolgáltatási árakat preferálja.

Érdemes a nem túl rózsás helyzetet a szakma oldaláról megközelíteni, - hiszen mindenkinek a saját portája előtt kell sepernie!

A mi Társaságunk folyamatosan és nagy erőkkel képezi a vagyonőröket, én magam is rendszeresen közreműködök tréningeken. A hozzánk érkező kollégák többsége arról számol be, hogy szinte semmilyen képzésen nem vett részt. Van olyan munkatársunk, aki elmondta, hogy korábbi munkahelyén volt képzés, ami abból állt, hogy egy vezető munkatárs felolvasta a vagyonvédelmi törvényt.(Nagy élmény lehetett!)Tűzjelző rendszerek és porral oltó készülékek használatára általában kiképzik a biztonsági személyzetet, de a szakma alapvető céljára, vagyis a hozzáadott érték teremtésre sajnos nem! 

A szakmából érkező és újonnan felvett kollégák szakmai felkészültsége  többnyire nagyon hasonló egy 10 éve gondozatlan kerthez. Téves gondolatok, sőt téveszmék sokaságát  kell helyretennünk, ami azért általában sikerül. Nyilvánvaló módon a képzések elmaradása, illetve gyenge hatékonysága nem a vagyonőrök, hanem az őket foglalkoztató  cégek felelőssége.

 ormester_kepzes.jpgSzemélyes tapasztalataim alapján megosztok néhány jellemző attitűdöt, melyek az őrök nem kis százalékát jellemzik. Azonnal hozzáteszem, hogy álláspontom szerint semmivel sem rosszabb a mi szakmánkban a helyzet, mint más területeken. 

 1/ „Majd fogok jegyzőkönyveket felvenni, ha jól meg leszek fizetve!”

2/ „ Mi a munkánkkal ( jelenlétünkkel ) biztonságot garantálunk! „

3/ „ Mi a szolgálati helyünkön nem vehetünk fel jegyzőkönyveket (eltérés jelentéseket), mert aláírtunk egy titoktartási megállapodást! „

4/ „ Én empatikus vagyok és azért nem veszek fel jegyzőkönyveket, mert nem akarok kiszúrni a sofőrökkel, - következésképpen, ha eltérés van, akkor csak visszaküldöm a teherautót, hogy korrigálják a rakományt! „

5/ „ Én a munkámmal bűnmegelőzési tevékenységet végzek és ezért nem veszek fel jegyzőkönyveket! „

6/ „ Örüljenek, hogy egyáltalán bejövök (dolgozni)! „

7/ „ Nekem ne magyarázzanak, én már 20 éve vagyonőr vagyok!”

8/ „ Nem úgy van az, kizárólag azt kell csinálnunk amit a megrendelő mond! „

9/ „ Velem a megrendelő meg van elégedve, - én jóban vagyok velük!”

10/ „ Ne hogy már ennyi pénzért még dolgozni is kelljen!”

 Hosszasan lehetne még sorolni a fentiekhez hasonló, cinikus, nihilista, és téveszmés gondolatokat.

Mi a saját portánk előtt nagy erővel sepregetünk és folyamatosan edukáljuk kollégáinkat. Örömmel jelentem, hogy az előítéletekkel szemben a vagyonőrök nagyon fogékonyak az új ismeretek befogadására. A képzés rendkívül nehéz, mert igen sok kollégánál éveken át megszokott rossz, téves beidegződéseket és rutinokat kell korrigálni, és új alapokat és irányelveket beilleszteni. Olyan gazdasági életben megszokott alapfogalmakat is tisztáznunk kell, mint hozzáadott érték. Azt is tudatosítanunk kell, hogy nem elégséges csupán jelen lennünk, és az elvárt rutinokat végrehajtanunk, hiszen a megrendelők jogosan várnak el tőlünk hozzáadott érték termelést.

 Társaságunk immáron nem csupán a székházunkban, hanem megrendelőink képzési kabinetjében is tart tréningeket. A lokális tréningek rendkívül hasznosak,  mert ott helyspecifikus módon tudjuk a kollégáink figyelmét felhívni a megfelelő protokollokra.

De a kor követelményeinek megfelelően videómegosztó rendszereken ( például Teams ), illetve e-learning rendszerben is törekszünk átadni a helyes eljárásmódokat.

 8_1.jpgIgyekszünk világossá tenni, hogy ma már nem elegendő, ha csupán jelen vagyunk!  Hozzáadott értéket kell termelnünk tisztelt megrendelőink számára, hogy „látható” legyen működésünk eredménye! Amennyiben röviden össze kívánjuk foglalni a stratégiai irányt, akkor a következőképpen definiálhatjuk egy biztonsági cég, illetve a vagyonőrök működését:

A megbízóink optimális működéséhez mért minden releváns eltérést detektálunk, amely számukra veszteséget, kockázati kitettséget jelenthet. Munkánkkal mérhető és kimutatható hozzáadott értéket termelünk és hozzájárulunk megelégedett partnereink biztonságos és nyereséges működéséhez!

 Nagy öröm számunkra, hogy egyre több kollégánál élünk át pozitív irányú „pálfordulást”, akik megértik megbízóinkkal közös érdekeinket, és ennek mentén végzik feladataikat. Egyes szolgálati helyeinken immáron havi 4-5 millió forint értékű kimutatható kármegelőzést tudunk prezentálni! Nagy értékű bűncselekmények felderítését követően pedig egyre gyakrabban rendőri intézkedésre is sor kerül, melyet ügyfeleink nagyra értékelnek! Természetesen ilyen módon  könnyebben tudunk „láthatóvá” válni és stratégiai partnerséget kialakítani!

Szólj hozzá