2012. okt 12.

Mit tehetünk a lakásunkba behatolókkal szemben?

írta: steve4security12
Mit tehetünk a lakásunkba behatolókkal szemben?

http://static.guim.co.uk/sys-images/Money/Pix/pictures/2007/09/26/Burglar276.jpg

Korábbi írásaimban már foglalkoztam a különböző lakásvédelmi megoldásokkal, jelezve egyúttal, hogy tökéletes védelem sajnos nem létezik. Foglalkoznunk kell tehát azzal a teoretikus feltételezéssel is – aminek szerencsére rendkívül kicsi a valószínűsége – hogy nem kívánt személyek váratlanul behatolnak a lakásunkba. Már csak azért is érdemes egy ilyen típusú kockázatkezelési „programot” átfuttatni az agyunkon stressz és félelmek nélkül, hogy nyugodt körülmények között számba vehessük a lehetőségeinket. Éles helyzetben – a rendkívül magas adrenalin szint miatt - ugyanis gyakran csupán az ösztöneink működnek, és ily módon kevesen képesek hidegvérűen megőrizni cselekvőképességüket. Hasznos tehát legalább gondolati síkon „lemodellezni” egy esetlegesen bekövetkező támadás elhárításának lehetőségeit. Hiszen ily módon néhány cselekvési megoldás rögzülhet, és még izgalmi állapotban is tudjuk azokat produkálni. A vagyonvédelem első számú prioritása a családtagjaink, saját életünk - és testi épségünk megóvása, csak ezt követi az egyéb értékek védelme.

Éppen ezért  engedelmükkel röviden összefoglalom a szakirodalomban fellelhető legjellemzőbb tanácsokat:

Hívjunk segítséget:

 O Amennyiben idejekorán érzékeljük illetéktelen személy, vagy személyek behatolási szándékát, úgy haladéktalanul értesítsük a rendőri szerveket.

 O Ha van a lakásunkban távfelügyeleti bekötés, akkor a támadásjelző segítségével vészjelzést tudunk küldeni a felügyeleti központba. Az operatív bevetési- irányítási központ munkatársai ilyen esetékben azonnal intézkednek - kiküldik a járőrszolgálatot -, továbbá értesítik a rendőrség munkatársait is.

O Amennyiben segítséget tudunk kérni a szomszédunktól, vagy egy közelben lakó rokontól, az is sokat segíthet.

 Térjünk ki a támadók elől:

 O Általánosságban a betörőkkel szemben ne vegyük fel a harcot, ha egy mód van rá, térjünk ki a támadás elől. A családtagjaink és saját magunk életének - és testi épségének  megóvása mindennél fontosabb feladat. Ez a tanács természetesen nem vonatkozik kiképzett kommandósokra, az idegenlégió éppen leszerelt, közelharcban jártas tagjaira. A fenyegetettség mértékétől függően kell reagálnunk és lehetőleg együttműködnünk, mintsem egy kiélezett helyzet eldurvuljon.

  O Akinek lehetőségei megengedik, akár egy ún. biztonsági szobát is kialakíthat lakásában, ahova néhány óra erejéig biztonságosan vissza lehet vonulni egy esetleges agresszív magatartás elől. Az Egyesült Államokban már ismert safe-room speciálisan megerősített biztonsági ajtóval, külön áramellátással, rejtetten megoldott levegőztető rendszerrel és mobil telefonnal van ellátva. Ezen- kívül természetesen ivóvíz, toalett, hűtőszekrény is szolgálhatja a kényszerből bezárkózó komfort érzését. Egy meglévő lakásban akár a fürdőszoba, vagy a pince is átalakítható egy kis korrekcióval – szakemberek bevonásával – biztonsági szobává.

 Ne konfrontálódjunk:

 O Azonnal fel kell tudnunk mérni a helyzetet, hogy a behatoló személy erőfölényben van-e, illetve láthatóan és vélhetően van-e fegyvere. Amennyiben rövid „kockázatkezelési elemzést” követően arra a következtetésre jutunk, hogy az ellenállásunk esélyei alacsonyak, akkor célszerűbb együttműködnünk. Amennyiben a lakásunkba behatoló illetéktelen személy pénzt, és különböző értéktárgyakat követel tőlünk, célszerű ellenállás nélkül átadni.  Az elrabolt értékeink visszaszerezhetők, ill. pótolhatók...

 O Sokakban felmerült már a családjuk és saját személyük megvédésének lehetősége fegyverrel. Természetesen a fegyverek vásárlását és tartását a törvények rendkívül szigorúan szabályozzák. Egy átlag állampolgár ma hazánkban gyakorlatilag nem vásárolhat magának törvényesen éles fegyvert. Ennek ellenére egyesek fontolgatják a fegyver beszerzését akár illegális módon is. Mindezt nem kizárólag törvénytisztelő magatartásunk miatt kell elutasítanunk, hanem taktikai szempontból is.  Egy fegyverrel rendelkező háziúr sokkal nagyobb veszélyt jelent egy éjszakai betörőre, mint egy fegyvertelen személy. A fegyver észlelése a házigazda személy kezében a behatolót azonnal agresszívvé teheti, aminek a következményei beláthatatlanok is lehetnek. Vásárolható gáz- és riasztó fegyver, amelynek zárt térben lehet megelőző hatása. Használatáról rendkívüli módon megoszlanak a vélemények. Mindenkire érvényes, általános tanács nem adható. Kizárólag a körülmények ismeretében lehet "testre szabott" tanácsokat adni.

 

Őrizzük meg nyugalmunkat és gyűjtsünk értékelhető adatokat:

 O Amennyiben módunkban áll, úgy alaposan figyeljük meg a betolakodók mozgását, testtartását, hanglejtését, és minden a személyre jellemző adatot. Azonnal jegyezzük le, milyen típusú személygépkocsival távozott, és mi volt a kocsi rendszáma. Az általunk megfigyelt részletkérdések a későbbi nyomozati szakban rendkívüli jelentőséggel bírhatnak.

Lassan már készülünk a szeretet ünnepére, - már csak ezért sem a félelemkeltés volt a célom, csupán óvatosságra intenék mindenkit. Szeretteink nyugalma és békéje érdekében időnként a ránk leselkedő esetleges veszélyforrásokkal is számot kell vetnünk. A mindennapjaink során a vagyonvédelem és biztonság "szoftverünket" is folyamatosan "töltsük le". A vagyonvédelem megszervezése és professzionális kialakítása ma már elsősorban tapasztalt szakemberek bevonásával hatékony,hogy Amit hosszú évek fáradtságos munkájával megszereztünk, azt ne veszítsük el percek alatt...

Szólj hozzá

biztonság fegyverek vagyonvédelem kockázatkezelés lakásriasztó lakás védelem objektumvédelem magánbiztonság