2012. okt 13.

Riasztó rendszerek

írta: steve4security12
Riasztó rendszerek

 

 ormester_nyrt_riaszto.jpg

Egyre több riasztó hírt hallunk és tapasztalunk meg az utóbbi években a betörésjelző rendszerek működésének zavarairól. A „hőskorban” a riasztóberendezések sokkhatást váltottak ki a betörők tudatában.  Manapság azonban a riasztók, vagyis a hangjelzők sem a személygépkocsik, sem pedig a lakóházak esetén nem okoznak semmiféle különösebb hatást. Sem a bűnözők nem menekülnek hanyatt homlok, sem pedig a szomszédok, ill. közelben lévők nem rohannak a helyszínre, hogy fölkínálják segítségüket. A mai modern vagyonvédelem egyre megbízhatóbban működő betörésjelző rendszereket kínál, általában távfelügyeleti rendszerbe kapcsolással.

 

 

Ezek a behatolásjelző rendszerek az alábbi főbb elemekből épülnek fel:

1/ Érzékelők mint mozgásérzékelő, nyitás-érzékelő, infravörös –érzékelő, üvegtörés-jelző és még hosszan sorolhatnám. Manapság még az érzékelőknek viszonylag nagy számban vannak téves jelzései, vagyis olyan jelzései, amikor nem valódi betörési eseményt jeleznek. (Tulajdonképpen ezek a jelzések nem téves jelzések, hiszen az érzékelők szinte minden esetben valamilyen fizikai jelenséget érzékelnek pl. berepül egy pillangó a lakásunkba és közvetlen közelről a mozgásérzékelő „látókörébe” kerül.) A leghatékonyabb érzékelők az ún. kombinált, vagy duplex érzékelők amelyek csupán akkor továbbítják a jelzést a központi egységnek, ha egyszerre mind a két különböző típusú érzékelő "vette" a jelzést.

2/ Központi egység. A központi egységbe futnak be az érzékelőkben felvett jelzések.Itt lehet a rendszert beélesíteni ill. készenléti állapotba kapcsolni. Ma már a komolyabb rendszerek mindegyike szabotázs-védett, ami azt jelenti, hogy esetleges rongálásokat is feldolgoz a központi egység. Ez az egység tartalmazza a rendszer felprogramozását, vagyis működési rendszerét is.

3/ Szünetmentes tápegység. Ma már minden rendszernek működőképesnek kell lenni áramkimaradás esetén is, legalább néhány napig.

4/ Hangjelző. A hangjelzőket a telepítők általában a lakótéren kívül helyezik el.Ezek azok a „fránya” hangjelzők amikre manapság szinte mindenki fittyet hány, függetlenül attól, hogy melyik oldalhoz tartozik, illetve függetlenül attól, hogy hány decibel hangerővel szólalnak meg.  A hangjelzők ugyanis mindenkihez szólnak, ezért aztán senki sem reagál!

5/ Riasztójelzés továbbítása. A mai vagyonvédelem már gondoskodik a riasztójelzés továbbításáról. Sok rendszer alkalmas a jelzések továbbítására előre megadott e -mail címekre. Távfelügyeleti bekötés esetén pedig egy kommunikátor küldi be a jelzést a bevetési-, irányítási központba, ahol az operátor azonnal intézkedik.

 

A betörésjelző rendszerek kétféle kivitelben készülnek manapság:

a/ beltéri rendszerek A biztonságtechnikai cégek mérnökei előszeretettel ajánlanak beltéri rendszereket a megrendelőknek, mivel ezek a rendszerek viszonylag biztonságosabban működnek, mert lényegesen kevesebb váratlan környezeti hatásnak (erős szél, madarak, stb.) vannak kitéve. Sőt, a telepítés is egyszerűbb beltéren, hiszen időjárástól függetlenül  a munka bármikor elvégezhető. Kriminológiai szempontból természetesen számtalan rizikó tényezőt felvethetnénk  a beltéri rendszerekkel kapcsolatban. Mit tehet például  az éjszakai álmából hirtelen felriasztott házigazda, ha riasztójelzője adatai szerint a nappalijában idegen személy tartózkodik?  Néhány riasztórendszer még ezt sem jelzi egyértelműen, csupán arra utal, hogy hányas számú érzékelő  váltotta ki a jelzést. „Megnyugtatásul” azonban el kell mondanom, hogy a rendszerleírások pontosan tartalmazzák, hogy az egyes különböző „védelmi hurkok” melyik helyiséghez tartoznak, ha tehát a házigazda alaposan megtanulta ezt a leírást, és nem felejti el azt, továbbá pánikba sem esik, akkor nincs más hátra, mint "felvenni a harcot" a betolakodóval.

 a/kültéri rendszer A kültéri rendszerek telepítésével kapcsolatban számtalan zavaró tényezővel kell számolni a telepítő cégeknek. Hogy csupán néhány szempontot említsek: a ház előtti fa ágait egy erősebb vihar az érzékelő érzékelési terébe mozgatja, mely természetesen riasztási jelzést küld a központnak. Az automata locsoló-rendszer vízsugara is számtalan esetben aktiválta már a kültéri rendszerek érzékelőit. Nagyobb testű háziállatok, például kutyák mozgása is kiválthat jelzést. Megállapítható tehát, hogy a kültéri rendszerek optimális kialakítása lényegesen komplikáltabb feladat, viszont ezzel szemben időben tájékoztatja a tulajdonosokat az esetleges behatolási szándékról. A házigazdáknak bőven van idejük és módjuk az esetleges felkészülésre, biztonsági cég, illetve a rendőrhatóság értesítésére.

 

 A vagyonvédelem akkor hatékony, ha alrendszereket integrálunk rendszerbe. A mechanikai védelem, a riasztó rendszerek, a távfelügyelet képezhetnek integrált rendszert. Mindehhez természetesen a tulajdonos körültekintő,  óvatos életmódja is szükséges. Mit sem ér ugyanis a komplex vagyonvédelem, ha a házigazda óvatlanul bárkit beenged a lakásába.

Általánosságban el kell mondani a behatolásjelző rendszerekkel kapcsolatban, hogy a behatoló személyeket nem állítják meg, csupán jelzést adnak, mely többnyire csak megzavarja a betörőt, de nem feltétlenül rettenti el tette elkövetésétől. A lakásvédelmi rendszerek hosszútávra készülnek, ezért célszerű jó minőségű és tartós megoldásokat választani szakavatott cég bevonásával. A telepítést követően a karbantartási megállapodásról se feledkezzünk meg, hiszen a legjobb rendszereket is időszakosan felül kell vizsgálni.

Szólj hozzá

biztonság biztonságtechnika vagyonvédelem lakásriasztó lakás védelem objektumvédelem magánbiztonság vállalati biztonság