2012. okt 16.

Pszichológiai módszerek otthonunk védelme érdekében

írta: steve4security12
Pszichológiai módszerek otthonunk védelme érdekében

Pszichológiai módszerek otthonunk védelme érdekében.jpgLakásunk védelmének optimális megszervezése érdekében sok mindenre figyelnünk kell; többek között érdemes pszichológiai szempontból is elemeznünk biztonságunkat. A vagyonvédelem egy komplex feladat, amelynek egyik - nem is elhanyagolható eleme a pszichológia.

 A hivalkodóan megépített, „kacsalábon forgó” lakások nemcsak az adóhatóság érdeklődését kelthetik fel, hanem betörőbandákét is. A hivalkodó életmód, a dicsekvés, a drága ékszerek viselése, luxusautó használata tovább fokozhatja kockázati  kitettségünket. Érdemes megfontolni, hogy kiknek mutogatjuk meg büszkén lakásunkat. Azok a sztárok és celebek, akik foglalkozásuk miatt gyakran szerepelnek a bulvárlapok oldalain, egy hajléktalan szemszögéből nézve pazar körülmények között élő személynek tűnnek, sokkal könnyebben kerülhetnek bűnözők látókörébe. Ugyanez vonatkozik a sikeres vállalkozókra, üzletemberekre is.

 

 Ha valaki egyedül él lakásában – főleg, ha az idősebb korosztályhoz tartozik –fokozottabban ki van téve betöréseknek. A legoptimálisabb megoldás természetesen, ha valamelyik családtag vagy megbízható rokon hozzájuk költözik. Egy hűséges házőrző kutya is nagymértékben fokozza biztonságérzetüket, és egyidejűleg elrettentő hatást fejt ki a rossz szándékú emberekre. Ha valaki átmenetileg egyedül marad lakásában, azt csak a legszűkebb családi körrel kell megosztani. Egyesek, akik egyedül élnek  otthonukban, a bejárati ajtóra szándékosan több nevet írnak ki, hogy ezzel is „megzavarják” a tisztességtelen szándékú embereket.. Megjegyzem: nagy divat volt a 70-es években, hogy magányos emberek olyan neveket írtak ki a lakásuk ajtajára, mint Farkas, Oroszlán- hogy ily módon rettentsék el a bűnözői köröket.

 Sohase hagyjuk otthon egyedül gyerekeinket, hiszen ők sokkal naivabbak és tapasztalatlanabbak nálunk.  Őket profi szélhámosok könnyűszerrel kijátsszák és bejutnak a lakásba, gyakran például vidéki vagy távoli rokonnak kiadva magukat. Ha mégis elkerülhetetlen a gyerekeink otthonhagyása és a felügyeletet sem tudjuk megszervezni, akkor legalább hívjuk fel  figyelmüket  ezekre a kockázatokra.

 Ugyancsak nagyobb veszélyeknek vannak kitéve szellemi fogyatékos embertársaink, vagy azok az ismerőseink, barátaink, akik betegek vagy mozgáskorlátozottak.

Azok a külföldi állampolgárok, akik hazánkban élnek, nyelvünket nem beszélik és a helyi szokásokkal sincsenek tisztában, szintén könnyebben válhatnak áldozattá. Ezt mindig szem előtt kell tartanunk, ha a rokonságunkban ilyen személyek vannak. Rájuk ugyanis sokkal jobban kell figyelnünk.

 A depresszió sajnos korunk egyik gyakori betegsége. Egyik fő veszélye kriminológiai és viktimológiai szempontból, hogy jelentősen lecsökkenti a személy ellenállóképességét és éberségét. A depressziós rokonainkat- főleg ha egyedül élnek- fokozottabban kell óvnunk a szélhámosok esetleges ármánykodásaitól.

 A kapzsiság nagy kísértés, melynek könnyen  áldozatul eshetünk. Profi elkövetők ugyanis esetenként úgy kívánnak megjelenni lakásunkban és terepszemlét tartani, hogy csalétek gyanánt rendkívül vonzó összeget kínálnak lakásunkért, amelytől szinte „elájulunk”.  Mások egy távoli rokonunk -állítólag ránk hagyott- hatalmas örökségének ügyét kívánják velünk tisztázni. Amennyiben ilyenkor eluralkodik rajtunk a kapzsiság és mint Dagobert bácsinak: megjelennek szemünk előtt a képzeletbeli  dollármilliók, könnyen elveszíthetjük józan ítélő képességünket; és a legelemibb óvintézkedésekről és elővigyázatosságról is megfeledkezhetünk.

 Egyedül élő férfiakat alkalmi ismeretség során megismert nők szexuális kapcsolat létesítésének kilátásba helyezésével „szédítenek”, majd könnyűszerrel bejutnak lakásába, ahonnan pénzt és értéket tulajdonítanak el. Ilyen és ehhez hasonló "ezeréves" módszerek is beválnak újra és újra.

 A lelki devianciák minden formája, de még a folyamatos leterheltség és kimerültség is legyengíti szellemi éberségünket.  Ezért aztán többek között otthonunk védelme érdekében is állandóan karban kell tartanunk szellemi frissességünket és lelki nyugalmunkat. Lelki nyugalmunk megőrzése érdekében azonban szeretteinkre és rokonainkra is figyelnünk kell.

Egyesek, amikor elhagyják a lakásukat néhány órára, akkor szándékosan bekapcsolva hagyják a televíziót, hogy ezzel olyan benyomást alakítsanak ki a "hívatlan látogatókban", hogy otthon van a tulajdonos. Mások úgy állítják be a kültéri mozgásérzékelőt, hogy az a garázsban egy méretesnek hangzó kutya ugatását imitálja, miközben  egy rendőrautó- sziréna hangja kezd egyre hangosabban szólni a rejtett hangszóróból. A professzionális vagyonvédelem tárházában  számtalan más pszichológiai módszer fellelhető még. Örömmel venném, ha megosztanátok velem ötleteiteket!

Szólj hozzá

biztonság vagyonvédelem kockázatkezelés lakás védelem objektumvédelem magánbiztonság