2012. okt 22.

Biztonsági doktrínák az őrszolgálat szervezésében

írta: steve4security12
Biztonsági doktrínák az őrszolgálat szervezésében

3.jpgAz őrszolgálat szervezésében is kikristályosodtak azok az irányelvek, szabályok melyeket minden professzionálisan megszervezett védelmi rendszerben alkalmaznunk kell. Ezen irányelvek logikája arra irányul, hogy a lehető legkisebb szintre csökkentsük a kockázatokat a vezénylések során. Ugyanis a vagyonvédelem az összes technikai és technológiai újdonság ellenére sem működhet beavatkozó és intézkedő biztonsági személyzet nélkül. A szigorú irányelvekre nem véletlenül mondják sokan, hogy ez egy félkatonai szervezetre utal. 

1/ Újonnan felvett vagyonőrt soha nem szabad újonnan induló- továbbá egy személyes szolgálati helyre vezényelni. Nyilvánvalóan a beilleszkedési fázisban a gyakornokként alkalmazott vagyonőrnek olyan vezénylést kell biztosítani, ahol egy több fős szolgálat működik, és egy tapasztaltabb kolléga segíti a beillesztését.

2/ Egy szolgálati helyen - objektumban - nem teljesíthetnek szolgálatot testvérek, vagy közvetlen családtagok. Még a látszatát is kerülni kell annak, hogy bármiféle összejátszás kialakulhasson a vagyonőrök között. Azt is át kell világítani, hogy főleg kisebb településeken az üzemben dolgozók és az őrök között ne legyen rokoni, családi reláció.

3/ A vagyonőrök feladatvégzését úgy kell megszervezni, hogy még csak kísértésbe se eshessenek, például a pénztár kinyitásával. A védendő objektumok kulcsai közül egyetlen, biztonsági szempontból szenzitív kulcshoz sem férhetnek hozzá. Ilyen az irattár, vagy a pénztárhelyiség kulcsa. De legjobb, ha egyetlen kulcshoz sem férhetnek hozzá ellenőrzés nélkül. Optimális esetben az őrök tevékenységét is kamera felvételek rögzítik, amelyet bármikor visszakereshetünk. A bizalom önmagában nem elégséges...

4/ Egy vagyonőr nem teljesíthet szolgálatot ugyanazon a szolgálati helyen hosszú éveken keresztül. Ugyanis 5-10 év alatt kialakul egy munka-monotónia, egyfajta üzemi vakság. De legrosszabb esetben összefonódások is kialakulhatnak belső dolgozókkal, amely rossz irányba vezethet...

5/ A vagyonőröket folyamatosan képezni kell, részben általános vagyonvédelmi- részben pedig helyspecifikus ismeretekkel. Természetesen első helyen van a vagyonvédelmi törvény, de a PTK és BTK alapvető és releváns jogszabályaival éppúgy tisztában kell lenniük. Ugyancsak folyamatos képzésre van szükség az informatika, a biztonságtechnika, a konfliktuskezelés és sok más területen is.

6/ A vagyonőrök munkáját folyamatosan ellenőrizni kell. Optimálisan kiszámíthatatlan időközönként személyesen kell ellenőrizni az őrök munkáját, a szolgálati helyiség tisztaságát, az őrutasítás naprakészségét, az őrök felkészültségét az őrutasítás tartalmát illetően. Ma már lehetőség van kamera rendszerek segítségével is az ellenőrzésre, akár távoli hozzáféréssel is. A vagyonőrök értékelésének alapja mindig az általuk feltárt és jegyzőkönyvezett káresemény.

7/ Folyamatosan ellenőrizni kell a vagyonőrök éberségi állapotát is. Alkoholteszt alkalmazását a jelenlegi törvények lehetővé teszik. Azt is értékelni és elemezni kell, hogy a vagyonőrök nem állnak -e más - alkoholon kívüli - bódító szer hatása alatt. (Mi már évekkel ezelőtt elkezdtük a drogteszt alkalmazását a Dräger készülékek segítségével. Sajnálatos módon az ombudsman annak ellenére nem engedélyezte az eszköz használatát, hogy több nagyvállalat részéről komoly érdeklődés mutatkozott iránta, sőt ezért az innovációért nemzetközi elismerésben is részesültünk.)

8/ A vagyonőrök számára szigorúan tilos a védendő objektumban bármilyen leselejtezett termék megvásárlása, vagy bármilyen ajándék elfogadása az ott dolgozóktól. Semmilyen szívességet sem fogadhatnak el,  mert ez egy későbbi összejátszás kiinduló pontja lehet.

9/ A vagyonőröknek szigorúan be kell tartaniuk a szolgálati utat. A megbízókat nem terhelhetik saját személyes ügyeikkel, gondjaikkal. Ezen túlmenően az őrszolgálat tagjainak három lépés távolságot kell tartaniuk a védett objektum saját dolgozóival. Semmi bizalmaskodás, semmiféle "bratyizás" sem engedhető meg.

10/ A vagyonőröknek minden károkozási eseményt, vagy károkozási szándékot azonnal - és kivétel nélkül - jegyzőkönyvezniük kell. A vagyonőr nem dönthet saját hatáskörben - ily módon amennyiben  a gépkocsivezető szállítólevél nélkül kíván kivinni bármilyen eszközt az üzem területéről, ő azt nem teheti meg, hogy egyszerűen visszaküldi a sofőrt. A vagyonőrnek azonnal jelenteni kell felettesének, ha őt bárki "megkörnyékezi" és illegális tevékenységbe kívánja beszervezni.

A fentieken túlmenően természetesen még nagyon sok biztonsági szabály/ doktrina vonatkozik a vagyonőrök munkájára. A vagyonvédelem területén az őrszemélyzet megszervezése gyakorlatilag egy félkatonai rendszerre emlékeztet. Nagyon komoly fegyelmi követelményeknek kell megfelelniük az őröknek. Érdemes olyan vagyonvédelmi céget választani akik ezeket a doktrinákat alkalmazzák.

Szólj hozzá

biztonság vagyonvédelem kockázatkezelés őrszolgálat veszélyforrások objektumvédelem vállalati biztonság biztonsági doktrína