2012. okt 23.

Intelligens kamerarendszerek

írta: steve4security12
Intelligens kamerarendszerek

biztonsag_ormester.jpg

Több alkalommal volt már szerencsém olyan kamerarendszereket látni, amelyek közel 100 vagy akár 150 -200 kamerából álltak. Az operátorhelyiségben még azt sem lehetett megoldani az ott elhelyezett néhány nagy képernyős televízión, hogy osztott képernyők segítségével egyidejűleg az összes kamera képet megjelenítsék. A kamerarendszerek - valós idejű -  felügyeletét általában egy- két személy végzi, ami nyilvánvaló módon nem lehet megoldás, hiszen a legértelmesebb munkatárs "feldolgozási" kapacitása is limitált.  Ma már vannak kamerák, amelyek emberi mozgásokat követnek, vagy más módon képesek "okosan" reagálni. De ettől még nem válik egy kamerarendszer intelligenssé. A mai modern vagyonvédelem már nem nélkülözheti az intelligens kamerarendszereket. A kamerafelvételek egyszerű archiválása önmagában ugyanis nem megoldás. Azonnali beavatkozásokra és kármegelőzésre van szükség, vagyis egyfajta proaktiv magatartásra. Ehhez tud hozzájárulni az intelligens kamerarendszer.

Az intelligens kamerarendszer lényege, hogy jól megírt, rendszerhez illesztett szoftverek segítik az operátorok működését. Ezek a szoftverek ráirányítják a figyelmet arra a kameraképre, amelyen releváns esemény történik. Ily módon az operátor és az egész rendszer hatékonysága lényegesen javul. Repülőtereken például már régóta alkalmaznak ilyen intelligens kamerarendszereket. Amennyiben a tranzitváróban egy utas előre beprogramozott időintervallum után sem mozgatja el a csomagját, akkor a rendszer jelez és az operátor figyelmét ráirányítja a megfelelő kameraképre. Ez nagyon nagy segítség az operátor számára, aki ilyen esetben azonnal intézkedhet, és értesíti a járőr kollégáját aki haladéktalanul tisztázhatja a helyzetet.

http://media.katu.com/images/080324_shoplifting_suspects.jpg

Nagy áruházakban ahol néha 50 vagy akár 100 kamera is fel van szerelve, szintén nincs egyszerű feladatuk az operátoroknak. Az intelligens szoftverek bizonyos atipikus vásárlói mozgásokat modelleznek le, amelyet miután "beazonosítottak", azonnal segítséget nyújtanak az operátornak. A feltelepített szoftver tehát egyfajta szűrést végez, és csak azokra a kamera képekre hívja fel a figyelmet, amelyeken nagy valószínűséggel valamilyen tipikustól/szokásostól eltérő tapasztalható. A többi már az intelligens operátor feladata, aki egy pillanat alatt eldöntheti, hogy be kell-e avatkoznia.

A jelenlegi hagyományos kamerarendszerek gyenge pontja, vagy ha úgy tetszik szűk keresztmetszete az operátorhelyiség. Az operátorok ugyanis akármennyire felkészült személyek, nem képesek egyidejűleg  40-50 kameraképet értékelni és elemezni. Az operátorszobában nagyon magas szintű koncentrációra van szükség, emiatt az ott dolgozó személyeket 2 óránként váltani kellene, hogy más, kevésbé leterhelő feladatot is végezzenek. Senkitől sem várható ugyanis, hogy egyidejűleg felügyeljen 50 kameraképet- ráadásul 10 - 12 órán keresztül. A kamerarendszereknek ugyanis az operátorok is részei - csakhogy erről az apróságról a tervezők időnként  megfeledkeznek. Az intelligens kamerarendszer nagyon nagy előrelépést jelent a vagyonvédelem számára, hiszen pont a szűk keresztmetszetet "szélesíti".

Ma már a vagyonvédelem területén is egyre inkább a hozzáadott érték számít. Minden invesztíciónak meg kell térülnie, de legalábbis kézzel fogható eredményt kell produkálnia -legyen az őrszolgálat, vagy kamerarendszer.  Rutin megoldásokat sokan képesek produkálni, csak éppen attól nem megy előre a világ. Állandóan keresni kell az új és még jobban működő megoldásokat. A kreativitás és a folyamatos innováció egyre inkább része a fejlődésnek, így a vagyonvédelem fejlődésének is. Olyan igényes  vagyonvédelmi szakértőkkel érdemes együttműködni, akik képesek és készek a folyamatos fejlődésre!

Szólj hozzá

biztonság közbiztonság vagyonvédelem kamerarendszer kereskedelmi vagyonvédelem objektumvédelem magánbiztonság vállalati biztonság