2012. okt 24.

Okos őrszolgálat

írta: steve4security12
Okos őrszolgálat

shutterstock_84848353_800.jpg

A vagyonőrök társadalmi presztízse, megbecsültsége sem világszerte sem pedig hazánkban nem igazán tükrözi a realitásokat. Még mindig sokan lenézik a szakmát, és leegyszerűsítő módon alkotnak véleményt az egyébiránt áldozatkész és felelősségteljes munkát végző vagyonőrökről. Erre a helyzetre csak egy módon lehet értelmesen reagálni. Be kell bizonyítanunk, hogy a vagyonvédelem területén foglalkoztatott őrök is képesek intelligens módon reagálni és feladatokat megoldani. Nem rövid távú feladatról van szó, de ennél nemesebb feladat számomra elképzelhetetlen! Az intelligens őrszolgálat megszervezésének első lépése már a felvételi folyamatba beépített IQ teszttel kezdődik...

A vagyonőrök alap- és továbbképzését folyamatosan szerveznünk kell, hogy az egyre emelkedő igényeknek meg tudjunk felelni. Ma már az őröket objektumspecifikusan is képezni kell. A képzések terén ma már rengeteg új technológiai megoldás kínálkozik. Németországi partnerünk bevonásával például az áruházi vagyonvédelmi képzéseket a vagyonőreink otthon számítógépük segítségével olyan idő beosztásban tudják elvégezni, ami számukra megfelelő. Nem kell kocsiba ülniük, és akár órákig közlekedni- ily módon időt és benzinköltséget is megtakaríthatnak. Az IMCO cég által forgalomba hozott interaktív képzési anyagot átírtuk magyar nyelvre, így őreink és természetesen kedves partnereink számára is hozzáférhető.

Szakmai műhelymunkákban alakítjuk ki a képzési tematikákat, felhasználói célcsoportok szerint, például a kereskedelmi vállalatok számára. A középvezetőknek érteniük kell a szakmai kérdésekhez, hiszen ha a vezetők igénytelelenek - akkor nem egyszerű feladat igényes szakmai színvonalat fenntartani.

Ma már az emberi tudásbázis kiegészíthető a számítógépekből és okostelefonokból kinyerhető adatokkal és információkkal. A vagyonőrök az okostelefonok segítségével olyan applikációkat képesek percek alatt hasznosítani, amely adott esetben életmentő lehet. Ilyen például az az Elsősegély nevű applikáció, amely minden fontosabb népbetegség - mint akár a szívinfarktus - esetére is pontos instrukciókat tartalmaz képi illusztrációkkal és nagyon rövid, lényegre törő, de szakszerű magyarázatokkal.

A mai okostelefonokkal már hangos jegyzőkönyveket is lehet készíteni, amelyeket azonnal fel lehet tölteni egy megfelelő számítógépes platformra. A hangos jegyzőkönyv mellé azonnal fénykép is készíthető az eseményről, és természetesen a pontos földrajzi koordináta is elmenthető. Adott esetben rövid videofelvétel is készíthető, amely szintén azonnal továbbküldhető. Ma már számtalan olyan applikáció letölthető okostelefonokra amelyek nagymértékben segítik az őrök munkájának hatékonyságát. Az okostelefonokra letölthetők a helyspecifikus őrszolgálati utasítások, és egyéb hasznos szakmai anyagok is.

A mai vagyonvédelem egyre inkább a rendszerek integrációjára törekszik, és természetesen minden modern, használható megoldást beemel  hatékonyságának fokozása érdekében. A mai vagyonvédelem megközelítésében a vagyonőrök fizikai állóképessége továbbra is szükséges, de közel sem elegendő feltétel már.

Szólj hozzá

biztonság vagyonvédelem őrszolgálat objektumvédelem vállalati biztonság