2012. okt 25.

Intelligens vagyonvédelem

írta: steve4security12
Intelligens vagyonvédelem

ormester_biztonsag.jpg

Egy dolog állandó a világunkban - mégpedig a változás. Minden változik, mégpedig rapid sebességgel. Kanadában jó néhány évvel ezelőtt két egymáshoz közel lévő tóba került ártalmas vegyianyag. Megdöbbentő módon, amelyik tóba nagy koncentrációban jutott be méreg, ott a békák túlélték a mérgezést. A másik tóban viszont- ahol lényegesen kisebb koncentrációban került be a méreganyag -a békák elpusztultak. Tudósok hada vizsgálta értetlenül a helyzetet, majd rájöttek a megoldásra. Amikor alacsony koncentrációban került be a méreg a tóba, a békák  fáradt immunrendszere nem tudta felismerni a bajt, míg nagy dózis esetén igen.  Valahogy így áll a helyzet az egész világon is, és a vagyonvédelem területén is. Szép lassan, de tematikusan átalakul az üzleti világ. Gondoljunk csak az elektronika, az informatika, vagy a  közösségi média fejlődésére, a Google szerepére... Mindez nem viharos gyorsasággal, máról holnapra, csak éppen tematikusan. Sokan későn eszmélünk a vagyonvédelem területén is...

A mai modern vagyonvédelem területén a rendszer szemléletmód, a rendszer integráció és a modern informatikai megoldások egyre jelentősebb szerepet töltenek be. A hagyományos vagyonvédelem elsődlegesen a fizikai vagyon védelmére irányult, mint raktárak árueszközei, gépkocsi- és ingatlanvagyon, továbbá pénztárak. A mai modern vagyonvédelem már sokkal erőteljesebben fókuszál az információk és adatok kezelésére és biztonságára.  A humán kockázatoktól kezdve az összes vállalati folyamat leképezését követően lehet vagyonvédelmi koncepciót és rendszert kiépíteni. A vállalati folyamatok is erőteljesen változnak. Világszerte egyre csökken a készpénzforgalom, és egyre több pénz elektronikus úton cserél gazdát. Következésképpen a hagyományos vagyonvédelem is egyre erőteljesebben változik. Ma már az IT biztonság általában sokkal fontosabb, mint a házipénztár biztonságos védelmi rendszerének megtervezése és kivitelezése. A fizikai erő igénybevétele helyett- illetve mellett- egyre inkább szellemi erőket kell igénybe venni. Ma már katonai közelharc felkészültséggel csupán nem lehet modern vagyonvédelmi rendszereket tervezni. Volt rendőri- és katonai múlt önmagában semmiféle garanciát nem jelent arra, hogy bárki a vagyonvédelem területén akár egy hétig is meg tudja állni a helyét.

Informatikai, logisztikai, szociálpszichológiai, kriminalisztikai és rendszerelméleti módszereket is be kell vonni a modern vagyonvédelem rendszerébe.  A vagyonvédelem egyre erőteljesebben mozog az intellektuális irányokba. Továbbra is szükség van természetesen trezorokra és marcona testőrökre, erős testalkatú vagyonőrökre is. Az elméleti felkészültség, a tudás és tapasztalat, de különösen az informatikai jártasság ma már alapkövetelmény. Arra kell törekednünk, hogy folyamatosan fejlesszük tudásunkat és felkészültségünket, és valamennyi munkatársunk képzését megszervezzük.

Az egész világ a tudás alapú társadalmak felé halad. Ma már nagyon sok vállalat tanuló vállalatnak definiálja önmagát, hogy ezzel is kifejezzék, hogy elkötelezettek a tudásuk állandó megújítása terén.  Kreativitás, innovációk és állandó fejlesztések nélkül nem lehet ma már hosszabb távon fennmaradni. A vagyonvédelem terén is erre van szükség. Én a magam részéről minden kollégámtól  elvárom a folyamatos önképzést és tanulást. Ez ügyben kérlelhetetlen vagyok. Nagyon nagy híve vagyok a csapatszellemnek, de még nagyobb híve vagyok a fejlődésnek, az állandó megújulásnak! Minden vagyonvédelem iránt elkötelezett, innovatív új és fejlettebb technológiát teremtő személy előtt nyitva áll az ajtónk. Az intelligens vagyonvédelem megteremtése számomra küldetés értékű feladat!

Szólj hozzá

biztonság vagyonvédelem biztonsági audit objektumvédelem intelligens vagyonvédelem magánbiztonság vállalati biztonság