2012. okt 26.

Az információ hatalom - a dezinformáció káosz

írta: steve4security12
Az információ hatalom - a dezinformáció káosz

shutterstock_119893882.jpg

Az információ számunkra új adat. Ami nekünk esetleg egy jelentéktelen adatnak tűnik, az egy másik személy számára értékes információ lehet. Az információk és adatok cseréje során, - a hétköznapi életben - igen sokan nincsenek tisztában a "játékszabályokkal". Vannak profik akik nagyon felkészülten és feltűnésmentesen képesek értékes adatokhoz hozzájutni, nagyon egyszerű és hatásos trükkökkel.Mások angyali mosollyal képesek valóságos információkat olyan tökéletesen "átértelmezni", hogy az új "kreált" információnak immáron semmi köze  sincs az eredeti információhoz. Jó lesz tehát vigyázni az információkkal... Különösen azok számára lényeges témakör ez, akik adatgyűjtéssel, magánnyomozással foglalkoznak a vagyonvédelem területén.

Ma az információs társadalomban szinte már kaotikusnak tűnő módon zúdulnak ránk az információk, adatok és adatnak tűnő pletykák. Nagyon sokan keverik a fogalmakat, és kész tényként interpretálnak, illetve továbbítanak egyszerű pletykákat és félreértéseket. Egy információt akkor kezelhetünk megalapozottnak, ha megfelelően komoly a hírforrásunk, továbbá az adott információt vissza is ellenőriztük. Nagyon komoly zavarokat képes kelteni a rendszerekben minden téves információ és információnak értelmezett pletyka. Igen sok vállalati kényes döntést alapoztak már managerek olyan adatokra amelyről később kiderült, hogy az megalapozatlan. Igen gyakran az információkat tálaló személyek egyéni önös érdekeik által vezérelve "írják át" az információ tartalmát. Néha a manipulált információnak tűnő ferdített adatoknak szinte semmi köze az alaphelyzethez. Talán nem mindenki ismeri még a klasszikus példát erre az esetre ezért idézem: A jereváni rádió közöl egy hírt, majd később azt korrigálják:
o Hir (1) "Moszkvában Volvókat osztogatnak!"

o Hir (2) "Korrigáljuk a korábbi hírünket. Moszkvában Volgákat fosztogatnak!"

Az információk torzítása, manipulálása nem mindig ilyen mulatságos, mint a fenti példában. Ennél sajnos sokkal veszélyesebb és kellemetlenebb helyzeteket generálhatnak meggondolatlan "hírvivők". Már egy megbeszélésről felvett jegyzőkönyv sem mindig pontosan fedi az ott elhangzottakat. A jegyzőkönyvet elkészítő személynek egyfajta szabadsága van, hogy milyen összefüggéseket emel ki, és milyen fontos tényeket hagy ki a jegyzőkönyvből. Nem feltétlenül kell emögött rossz szándékot feltételezni. Egyszerűen más nézőpontból megközelítve a dolgokat lehet másképp bemutatni.

A tények- és csak a tények és adatok rögzítése értelmezések és vélemények nélkül nem is olyan egyszerű feladat, mint azt sokan gondolnák. A tisztánlátás és transzparencia érdekében ugyanakkor nem nagyon marad más lehetőség. Hallomásokra, "fülesekre" alapozva mégsem lehet emberi cselekményeket megítélni, döntéseket hozni. Az érzések, a megérzések - sok esetben a vágyak - azonban gyakran felülírják egyeseknél a tényeket. Sokan nem a tényeket látják, hanem azt, amit látni szeretnének. Az emócióknak természetesen megvan a maguk, rendkívül fontos szerepe a magánéletünkben. Ugyanakkor a vagyonvédelem területén az érzelmeket félre kell tenni, sőt ki kell zárni. Amikor egy jegyzőkönyvet kell felvenni, vagy egy káreseményt kell kivizsgálni, sőt magánnyomozással kell tisztázni egy bűncselekmény gyanús eseményt, nem vezérelhetnek minket személyes érzelmek,  szimpátia vagy antipátia.

Legyünk tisztában vele, hogy munkatársaink és kollégáink nem kis százaléka hajlamos rá, hogy átírja a történteket. Ennek enyhébb formájában csupán a megközelítés iránya és egyes cselekmények megítélésének tónusa változik. Ne legyenek kétségeink afelől sem, hogy egyes kollégák viszont szinte sportot űznek a történtek teljes átírásából, torzításából. Emögött pedig többnyire személyes hatalmi ambíciók húzódnak meg. Mások azért "keverik meg a lapokat", hogy egyfajta káoszt teremtsenek, mert valamit el kívánnak rejteni  a főnökül elől.Többek között azt, hogy egyébiránt teljesen alkalmatlanok a feladatuk ellátására. Produktív munkatársaknak ugyanis nem érdekük a káosz, hiszen sikeresek munkájukban,  az alkotó munkához pedig nyugalom kell. A nem produktív személyek pedig folyton valamilyen feszültséget vagy kaotikus helyzetet generálnak, csak hogy ki ne derüljön alkalmatlanságuk. Óvakodjunk tehát a dezinformáló személyektől! Ma már értékes információkat lehet begyűjteni baráti beszélgetések során, állás interjúra jelentkező személyektől, a közösségi oldalakról és természetesen számtalan más forrásból is. Nagyon észnél kel lennünk ebben az információs és dezinformációs "dzsungel harcban". A mai modern üzleti hírszerzés számára manapság sokan szinte tálcán kínálják az adatokat és információkat. Szakértői tanácsadásért érdemes profikhoz fordulni!

Szólj hozzá

biztonság vagyonvédelem biztonsági audit titoktartás kockázatkezelés üzleti hírszerzés humán kockázatok intelligens vagyonvédelem vállalati biztonság biztonsági doktrína