2012. okt 27.

Web ajánló az áruházi lopások témakörében

írta: steve4security12
Web ajánló az áruházi lopások témakörében

ormester034.jpg

Az interneten manapság rengeteg információ elérhető, következésképpen nagyon sokat tanulhatunk. Ehhez természetesen nem árt angolul beszélnünk. De fordító programokkal még az angoltudás hiánya is - legalábbis részben - pótolható. Az áruházi lopások témaköre az egész világon napirenden van. Nagyon sok izgalmas és tanulságos oldalt érdemes elemezni a témakör iránt érdeklődőknek. Ezek közül emelek itt most ki néhány tanulságos web oldalt ill. YouTube címet rövid megjegyzésekkel.  Nekünk, a vagyonvédelem területén dolgozóknak is folyamatosan fejlesztenünk kell tudásunkat, célszerű néha saját "komfortzónánkból" egy kicsit kilépni, és virtuális utazásra vállalkozni, hogy távolabbi országok tapasztalatait is elemezzük:

o Nagyon tanulságos a National Association For Shoplifting Prevention oldala. Ez egy nonprofit szövetség széleskörű kapcsolatokkal, képzési programokkal, pszichológiai magyarázatokkal, továbbá rendőrségi statisztikákkal. A fiatal generációkat a világ minden részén képezik a bolti lopások veszélyeire. Nagyon sok fiatal ugyanis csupán ártatlan csínytevésnek gondolja a bolti lopásokat.

o A Los Angelesi Rendőrség egyik oldala is fontos tanácsokkal szolgál az érdeklődőknek, az áruházi lopások megelőzése érdekében. Érzékelhető egyébiránt, hogy a rendőri szervek immáron az egész világon képzési és bűnmegelőzési programokat szerveznek a bolti lopások megfékezése érdekében. Nagyon sok bűnöző ugyanis áruházi lopásokkal kezdi "pályafutását" -  egyfajta tűzkeresztségnek élik meg az első lopásokat. A rendőri szervek ezért is fordítanak megkülönböztetett figyelmet e programokra.

o A Crimeprevention című oldalon érdekes statisztikákat böngészhetünk azzal kapcsolatban, hogy az USA-ban évente, ill, naponta milyen értékű árut tulajdonítanak el a tolvajok. Gondoltuk volna hogy óránként 1 millió US $ értékű árut lopnak el csak az Egyesült Államokban? Hatalmas összegekről van tehát szó világszerte.

o A németek, mint általában minden területen, így az áruházi vagyonvédelem területén is rendkívül precízen dolgoznak. Érdemes megnézni ezt a YouTube filmet és azonnal érzékelhetjük, hogy milyen profi módon dolgoznak az áruházi detektívek. Németországban már régóta gyakorlat a Hausverbot rendszer, amelynek az a lényege, hogy akit egy áruházban már többször kaptak tolvajláson, az kitiltható onnan. Ez a rendszer immáron arra is ki lett terjesztve, hogy egy szálloda olyan személyt is kitilthat területéről, akinek a (vélhetően szélsőséges) politikai nézeteivel nem tud azonosulni.

o Az is  gyorsan feltűnik az interneten szörfözve, hogy gyakorlatilag minden társadalmi rétegből kerülnek ki tolvajok. Időnként extrém példákról is beszámolnak a média munkatársai, mint  Taipei Times (Kina) írása hűen tükrözi, de a Chinadaily beszámolója még sokkolóbb.

o Magyar nyelvű web oldalakra is érdemes rákeresni.  Sőt YouTube-ra feltett videókat is találunk. Az egyik YouTube csatornán - Kovács László: One euro Bolti lopások - bolti kamerák által felvett valóságban megtörtént eseteket is elemezhetünk. Ezt a szakmát nem lehet csak elméletben elsajátítani, - gyakorlati tapasztalatokra is szükségünk van. Ilyen szempontból is hasznosak ezek a realisztikus videók.

o A Népszabadság online is foglalkozott a témakörrel. Viszonylag alaposan körbejárták a témakört. A szerző becslése szerint az éves kárérték hazánkban 40 és 90 milliárd Forint közé tehető évente.

o Az Origó is beszámolt a közelmúltban bevezetett jogszabályi változásokról. A nyilvánosság elé kerülő publikációkról kijelenthető, hogy évről évre szakszerűbb és alaposabb elemzések készülnek, és kevesebb szenzációhajhászás érzékelhető. Ez azért fontos, mert a bolti lopások visszaszorítása nemcsak a vagyonvédelem területén dolgozók feladata, hanem a szülőknek, pedagógusoknak és a médiának is meg van a maguk szerepe ez ügyben.

o Bűnmegelőzési céllal több rendőrségi módszertani anyag is napvilágra került az elmúlt időszakban, ezzel is erősítve a társadalmi összefogást és felvilágosítást. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság módszertani útmutatót készített a témakörben. De sok más rendőri szerv és állami intézmény is erőfeszítéseket tesz a bűnmegelőzés érdekében.

o A bolti lopások nagyon elterjedtek az élelmiszer boltokban. Nem véletlen, hogy az élelmiszer.online is foglalkozott a bolti szarkák elleni védekezés lehetőségével.

Mindenképpen reagálnom kell egy erősen rögzült téveszmére, mely szerint a magyarok "lopósak" lennének. Egyetlen statisztikai adat sem igazolja vissza ezt a közhiedelmet. A világ minden országában - természetesen különböző nagyságrendekben és mértékben - a bolti lopások komoly károkat okoznak. Ez alól sajnálatos módon hazánk sem kivétel. A téves feltételezés egyik kiinduló pontja az lehetett, hogy 20-25 évvel ezelőtt honfitársaink tömegesen jártak át bevásárló túrára Ausztriába, és az ottani kereskedők emiatt magyar nyelven is kiírták a figyelmeztető felhívást, amely a lopás következményeire utalt. A lopásoknak sem etnikai, sem foglalkozásbeli összefüggései nincsenek.  A súlyos megélhetési problémák azonban nagyon sok személynél kioldják a társadalmi norma követésből eredő "gátlásokat". A vagyonvédelem területén dolgozó szakembereknek pedig a technológiai, jogi és kriminalisztikai ismeretek mellett szociológiai ismeretekkel is rendelkezniük kell az eredményes működés érdekében. Áruházi vagyonvédelem iránt érdeklődő vállalatok forduljanak bizalommal értékes tanácsokkal és hatékony megoldásokkal szolgáló szakértőkhöz.

Szólj hozzá

biztonság vagyonvédelem kereskedelmi vagyonvédelem objektumvédelem bolti lopások vállalati biztonság