2012. nov 02.

Vagyonőrök felvétele és kiválasztása

írta: steve4security12
Vagyonőrök felvétele és kiválasztása

16.jpg

A vagyonőrök felvétele és kiválasztása egy többlépcsős folyamat, melynek megvannak  a maga pontosan körülhatárolt törvényi- és szakmai követelményei egyaránt. A jogszabályi háttérbe itt nem kívánok belefolyni. A Személy-Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara honlapján mindenki pontos tájékoztatást kaphat az aktuális jogi szabályozásról. A hatóságok által kiadott vagyonőr igazolvány nélkül felvételre sem érdemes jelentkezni egyetlen biztonsági céghez sem. A követelmények és elvárások azonban ennél lényegesen összetettebbek. Az igényeket tulajdonképpen közvetlenül a vagyonvédelmi cégek fogalmazzák meg, de közvetve a megrendelői elvárasok alapján folyik a felvétel. Általában a rendőri- és katonai gyakorlat, az informatikai jártasság előnyt jelent. Manapság az érettségi bizonyítvány is egyre inkább követelménnyé válik. Általában a "vándormadarakat" az igényesebb cégek kiszűrik.

Ideális esetben a következőképpen zajlik a többlépcsős felvételi folyamat. A vagyonőrjelölt írásbeli jelentkezést nyújt be a vagyonvédelmi céghez. Az informatikai jártasság és a felvételi kérelmek kezelhetősége, nyilvántartása megköveteli az e-mailes jelentkezést. Ily módon a jelentkezéseket könnyebb nyilvántartani és csoportosítani. Ezt követően azokat a jelölteket akik a pályázat alapján alkalmasnak tűnnek, interjúra hívja a HR-es munkatárs.

O Itt intelligencia teszt, jogszabályi ismeretek (BTK, PTK.), továbbá szakmai kérdések várnak a jelentkezőre. Orvosi igazolásra is szükség van, mely szerint a jelölt nem szenved olyan, a  foglalkoztatását kizáró betegségben, mint pl. a színtévesztés, súlyos halláskárosultság, mozgásszervi panaszok stb.  Természetesen a felvételi folyamat első szakaszában a kommunikációs képesség, a fizikai állóképesség kérdésköre is napirendre kerül. A küzdősportokban elért jártasság, a jó fellépés előnyt jelent. A szakmában alapkövetelmény a monotóniatűrés, a konfliktuskezelő- és gyors reagálóképesség, a határozott fellépés, egyfajta asszertivitás. Természetesen a jogkövető magatartás, a tisztesség, a tolerancia, a szociális intelligencia szintén alapkövetelmény.

O Amennyiben az első fázisban az általános követelményeket illetően a vagyonőrjelölt megfelelt, akkor következik a második szakasz: az objektumspecifikus tudásanyag és tapasztalat ellenőrzése. Teljesen más felkészültséget igényel ugyanis egy áruházi- és egy irodaház személyporta beléptetés/ recepciós feladatkör. Ebben a szakaszban azokat a speciális ismereteket kell ellenőrizni, amelyek az adott szolgálati helyen fontosak lehetnek. Ma már egyre több szolgálati helyen elvárás egy viszonylag alapos informatikai jártasság, az angol nyelv legalább társalgási szintű ismerete és az átlagosnál jobb kommunikációs képesség. Amennyiben a jelölt megfelelőnek tűnik, akkor alapos ellenőrzésnek kell/ kellene következnie, amelynek része egy környezet- tanulmány. Tisztázni kell, hogy a jelölt nem tart-e fenn meg nem engedhető kapcsolatokat bűnözői körökkel, illetve szélsőséges- és extrém csoportokkal, amelyek jelentős kockázatot jelenthetnek. Amennyiben a jelölt pénzügyi helyzete rendezetlen (gyerektartás, nagyon magas hitel- törlesztés, sok adósság) - az nagyon magas kockázatot jelent a foglalkoztatását illetően.

o A harmadik szakaszban már az objektumspecifikus őrutasítás elsajátítása, a szolgálati rend tisztázása, a munkaszerződés megkötése szerepel napirenden. Természetesen ilyenkor az őrök  speciális képzést is kapnak, alapvetően az adott helyszínen, a végzendő feladatokról. Ekkor kerül kiadásra a formaruha is, és egyéb szolgálat ellátásához szükséges eszközök, mint pl. céges mobil- telefon. Ebben az utolsó fázisban a vagyonőrt általában a megrendelőknek is bemutatják. A beillesztési szakban a kezdő vagyonőrök esetében nagyon fontos, hogy úgynevezett próba- szolgálatokat is ellásson. Néhány fiatalember  ugyanis némileg romantikus elképzeléseket dédelget, majd az első éjszakai szolgálat után feladja, mert rájön, hogy ez nem az ő világa. Amennyiben a megrendelő illetékese is "rábólint" a jelöltre, akkor véglegesen aláírásra kerül a munkaszerződés. Amennyiben alvállalkozó veszi fel a vagyonőrt, akkor gyakorlatilag előzetesen a fővállalkozó illetékese szintén el kell hogy fogadja a személy felvételét. Minden esetben titoktartási szerződést is alá kell írniuk a vagyonőröknek, hiszen ez egy szakmai sztenderd. A beillesztési időszak azonban nem ér véget néhány nap után...

A vagyonvédelem területén vannak olyan vagyonőrök, akik hivatásnak tekintik feladatukat, és naponta képezik magukat, hogy eleget tudjanak tenni az elvárásoknak. Ilyen kollégákkal élmény együtt dolgozni, mert nem kell őket állandóan inspirálni. A szakma presztizse mindenképpen fejlesztésre szorul. Ennek egyetlen módját látom reálisnak, ez pedig a képzés és fejlesztés. Egyre szignifikánsabban előtérbe kerül az informatika, a modern számítástechnika, a biztonságtechnikai rendszerek legalább felhasználói szintű ismerete, magánnyomozási képzés- és hosszan sorolhatnám. A vagyonvédelmi rendszerek egyik kulcsszereplője a vagyonőr, aki a kulcshelyeken lát el szolgálatot, és képes is intézkedni. Egyelőre a legmodernebb intelligens  kamera rendszerek sem képesek intézkedni. Az intelligens vagyonőr azokat a hiányzó láncszemeket rakja össze, amelyeket esetenként a legtökéletesebb rendszer sem detektál.

Szólj hozzá

biztonság vagyonvédelem titoktartás őrszolgálat humán kockázatok objektumvédelem vállalati biztonság