2012. nov 13.

Hatodik érzék

írta: steve4security12
Hatodik érzék

ormester026.jpg

A vagyonvédelem területén és a mindennapokban is gyakran megérzéseink segítenek minket. Természetesen magánnyomozás, vagy kivizsgálás során nem lehet csupán az intuícióinkra támaszkodni. Ezek ugyanis nem mindig jönnek be, mert szubjektivitásunk időnként "félrevezet" minket. De igen gyakran egy-egy megérzésünk "nyitja ki a szemünket" és indítja be "felderítési programunkat". Az analitikus elemző és tényfeltáró munkát nagyszerűen ki lehet egészíteni intuícióval, de  önmagában nem alkalmas arra, hogy ez alapján döntéseket hozzunk. Mindig a tények alapján kell kialakítani álláspontunkat.

Kényes ügyek kivizsgálása és felderítése során nyilvánvalóan alapvetően a dokumentumokra, a tényekre - a jegyzőkönyvekben rögzített nyilatkozatokra lehet és kell alapoznunk. Azonban esetenként a "hiányzó láncszem" miatt nem tudunk egykönnyen továbblépni. Néha elegendő egy gesztus, egy hanglejtés, egy felelőtlenül elejtett "árulkodó" szó - és azonnal jön a "sugallat". Sokan nem hisznek a megérzésekben, mások pedig inkább túlértékelik azok hatását. A "bal agyféltekés" emberek jobbak általában matematikában és műszaki területeken, ezzel szemben a "jobb agyféltekés" embereknél erőteljesebb a képzelőerő, a kreativitás és a hatodik érzék. De nemcsak a mérnöki és műszaki tudás fejleszthető, hanem -bármilyen hihetetlennek tűnik - a hatodik érzék is. Ez csupán tanulás és gyakorlás kérdése.

Nagyon fejleszti intuitív képességünket az NLP, vagyis a neurolingvisztikus programozás. Magyar nyelvre lefordítva ezt a kifejezést idegi, nyelvi programozásnak fordíthatnánk. Az NLP segítségével sokkal könnyebben tudjuk "dekódolni" a vizsgált személy szóhasználata mögötti motivációkat, érzéseket és mozgatórugókat. Természetesen a kellő élettapasztalat sem hátrány. Ha nagyon sokféle emberrel találkoztunk és dolgoztunk már együtt, az is segít minket eligazodni.

Ugyancsak javaslom a Jose Silva által kifejlesztett agykontroll gyakorlatokat, mert az szintén rendkívüli módon fejleszti a hatodik érzékünket. A Domján testvérek nagyszerű hétvégi tanfolyamokat szerveznek - és nem kell félni, mert itt (a hiedelmekkel ellentétben) semmiféle agymosást nem végeznek. (Agymosással máshol- és mások  próbálkoznak.)

Nagyon erőteljesen segíti a megérzéseket, a hatodik érzék kifejlődését a meditáció, a nyugalmi állapot. Ha nem tudunk eligazodni egy bonyolultnak látszó kérdésben, akkor érdemes egy kicsit bezárkóznunk a szobánkba, lehunynunk a szemünket és relaxálni. Nem könnyű semmire se gondolni, de mégis meg kellene ezzel próbálkoznunk. Fél óra relaxálás után általában már kezd "összeállni  a kép". Állandó rohanásban és pörgésben, valahogy a megérzéseink sem jönnek...

Szerintem használjuk a megérzéseinket, sőt érdemes ilyen irányú képességeinket még fejlesztenünk is. A vagyonvédelem területén is abszolút lehet szerepe a hatodik érzéknek. Különösen igaz ez a magánnyomozásra és belső feltárásokra. Természetesen a tények makacs dolgok, és a végső döntéseinket mindig tényekre kell alapoznunk. Nagyon nagy veszélynek érzem ugyanakkor a szubjektivitást, különös tekintettel arra az esetre, amikor a megérzések, az attitűd,  felülírja a tényeket. Amikor egy gyors és felületes benyomás, megérzés "rabjaivá" válunk, és tisztánlátásunk oly mértékben eltorzul, hogy már a tényeket sem látjuk, - nos akkor már nagy gondok vannak.

Szólj hozzá

biztonság biztonsági audit kockázatkezelés humán kockázatok magánbiztonság vállalati biztonság