2012. nov 14.

Bankkártya csalások

írta: steve4security12
Bankkártya csalások

Óvakodjunk a hamis kártyásoktól

shutterstock_91118099.jpg

Napjainkban egyre nagyobb teret nyernek  az interneten kezdeményezett pénzügyi tranzakciók. Otthonról, a karosszékből fizetni valamiért sokkal kényelmesebb, mintha fel kellene keresnünk az adott helyet, ahol csak kígyózó sorokat végigállva kerülhetnénk sorra. Ugyanakkor nem árt tisztában lennünk az internetes kifizetések  kockázataival. Amikor interneten keresztül vásárolunk valamit, a bankkártyánk összes adatát meg kell adnunk, s egyben feljogosítjuk az adott internetes portál mögött tevékenykedő – adott esetben – ismeretlen céget /bankot, hogy a bankkártyánkról pénzt emeljen le. Ezzel ellentétben  amikor boltban vásárolunk a kártyánkkal, ott a szemünk előtt történik minden és nekünk magunknak kell a kártyaolvasón elfogadni a megjelölt összeget. Természetesen éttermi bankkártya használat közben is előfordulhatnak visszaélések, de probléma esetén azonnali jogorvoslatra van lehetőségünk (hívathatjuk az üzletvezetőt, főnököt stb.) Az internet nyújtotta szabadság a szélhámosoknak azt jelenti, hogy szabadon "lehúzhatnak" minket, már ha nem tartunk be néhány alapvető szabályt. Különösen tengerentúli bankkártyás vásárlás esetén legyünk rendkívül óvatosak...

 

Nem sokan vannak tisztában azzal, hogy mi a különbség a http és a https között.

A http-t gyakran látjuk kiírva weboldalak címe elé, ez a web alap protokollját jelenti. A fontos számunkra, s egyben különbség az utolsó „s” betűben rejlik, mely a „secure” azaz „biztonságos” szó rövidítése.

A https egyfajta hitelesítés, kétirányú titkosítást jelent az ügyfél és a vele kommunikáló szerver között. Ez megvéd bennünket attól, hogy harmadik fél lehallgathassa, vagy meghamisíthassa az adatokat az adott weboldalon. Igazából a https jel egyfajta garancia, mely biztosítja, hogy valóban azzal a weboldallal kommunikálunk, amellyel szerettünk volna (és nem egy adathalásszal) és a honlapon megadott adatok nem juthatnak harmadik fél tudomására.

Hogy mindez miért fontos? Vannak olyan ingyenes levelező rendszerek, melyek nem biztosítanak titkosított kapcsolatot, míg mások igen. Érdemesebb olyan levelezőrendszert használni privát levelezésünk bonyolítására, melybe a belépés minden esetben titkosított csatornán keresztül történik. Továbbá minden olyan weboldalon, ahol felhasználónevet és jelszót, vagy a kártyaadatainkat kérik el, ellenőrizzük le az s betű meglétét a http mögött, s annak hiánya esetén semmiképp ne adjuk meg az adatainkat.

Külön számlanyitás

Ha interneten keresztül akarunk pénzforgalmat bonyolítani, utalhatunk pénzt a bankszámlánkról, vagy fizethetünk bankkártyánkkal is. Ha a bankszámlánkról utalunk, akkor belépünk a bank titkosított kezelői felületére (https-es), ahonnan nyugodtan utalhatunk pénzt bárkinek, bárhová.

Ha viszont nem utalunk, hanem kártyával fizetünk szolgáltatásokért az interneten, pl. repülőjegyet-, szállodát foglalunk, vagy különböző termékeket vásárolunk, akkor a fenti szabály betartásán túl érdemes lehet erre egy teljesen külön bankszámlát (esetleg alszámlát) nyitnunk. Ezen a számlán mindig tarthatunk egy kisebb összeget, ami fedezi internetes vásárlásainkat, s az ehhez tartozó kártyaadatokat nyugodtan megadhatjuk a weboldalakon anélkül, hogy hosszan gyűjtögetett,  bankszámlánkon felhalmozott megtakarításainkat kellene féltenünk.

PayPal

Érdemes lehet még PayPal fiókot is létrehoznunk, mely egy biztonságos fizetési módot ad nekünk. A PayPal egy virtuális számlát biztosít számunkra, mely természetesen biztonságos csatornán keresztül működik, s amelyet feltölthetünk a bankszámlánkról átutalással, vagy össze is köthetjük direkt módon a bankkártyánkkal. Ezután ha adott weboldalon PayPallal fizetünk, a weboldal maga nem kapja meg a kártyaadatainkat, hanem a PayPal utalja át a pénzt, így adataink biztonságban maradnak. A PayPal jelenleg a legbiztonságosabb internetes fizetési mód, csak sajnálatos módon még nem minden weboldalon lehet vele fizetni.

 +1 tipp: Bár ez nem az internethez kötődik, mégis nagyon fontos, hogy vigyázzunk bankkártyánk PIN kódjának titokban maradására!

 Azt persze tudjuk, hogy bankkártyánk PIN kódját senkinek ne mondjuk el, sőt, fel se írjuk sehová, de megjegyeznünk azért meg kell. Ha úgy érezzük, mégis muszáj felírnunk valahová a számot, mert másképp nem tudjuk megjegyezni, körültekintően tegyük azt. Elrejthetjük például a telefonunkban a kártya PIN kódját, ha egy fiktív telefonszám közepébe írjuk, majd adunk neki egy kedves nevet a telefonunkban. Az „Emese" 06309678432-ről senkinek sem fog feltűnni, hogy PIN kódot tartalmaz

 Ami viszont mindennél fontosabb, hogy vigyázzunk, hogy valaki nehogy megláthassa, s így a tudomására juthasson a PIN kódunknak, miközben a kártyaolvasóba begépeljük azt. A legtöbb helyen már kis ellenző védi a kártyaolvasót a kíváncsi tekintetek elől, de ahol ez nincs, ott nekünk kell a bal kezünket a kártyaolvasó fölé kanyarítani, s eltakarni jobb kezünket, miközben a PIN kódot gépeljük. Ezt ne csak a boltokban tegyük meg, de az ATM-eknél is. Akármennyire is igyekszik vigyázni a bank a pénzünkre, valójában történt már olyan, hogy bankkártya csalók az ATM –re rejtettek el kamerát, melyen keresztül kifigyelték a gyanútlan ATM használók PIN kódját, majd a következő sarkon megszabadították őket a bankkártyájuktól, s visszatérve az ATM-hez leemelték róla, amit tudtak. Ezért még az ATM-nek se „mutassuk meg” kártyánk PIN kódját. Apropó nemrég a Zuglói Rendőrkapitányságon jártam, ahol az épület falára egy nagy hazai bank ATM berendezése van felszerelve, - ráadásul a belső udvarban. Kicsit meg is lepődtem, amikor a bejáratnál posztoló rendőr beengedett egy fiatalembert aki közölte, hogy "pénzért jött". Remek megoldás, mert ennél biztonságosabb készpénzfelvételt egyelőre elképzelni sem tudok! 

Az éttermi fogyasztásainkat követően soha ne járuljunk hozzá, hogy pincér elvigye a kártyánkat az irodába, mert ott van a kártyaleolvasó. Ma már bármelyik étterem be tud szerezni mobil kártyaleolvasót, amit a pincér ki visz a vendég asztalához. A bank kártyánkat soha se hagyjuk magára, főleg ne a tokjára  ráírt PIN kóddal együtt. Vagyonunk egy része immáron a bankkártyáinkon jelenik meg, ezért ugyanolyan körültekintően kell vigyáznunk erre is mint készpénzünkre, vagy ékszereinkre.

Szólj hozzá

biztonság közbiztonság vagyonvédelem bankbiztonság bankkártya csalások magánbiztonság vállalati biztonság