2012. nov 25.

Távoli hozzáférés

írta: steve4security12
Távoli hozzáférés

shutterstock_18086623 (800x533).jpg

A távoli hozzáférés manapság a rohamosan fejlődő informatikai rendszerek világában egyre természetesebb igénnyé válik a megrendelői oldalon. A távoli hozzáférés természetesen nem egy mindent megoldó panacea. A vagyonvédelem területén is egyre hétköznapibbá válik használata.  Egyszerre van biztonsági, és biztonságérzetet növelő funkciója is. Természetesen a távoli hozzáféréssel is vissza lehet élni,és erre nagyon oda kell figyelni.

Vegyük sorra röviden, hogy milyen területeken lehet alkalmazni a vagyonvédelem területén a távoli hozzáférést:

Riasztó rendszerek beélesítése és kikapcsolása már régóta megoldható távoli hozzáféréssel, akár számítógép, akár okostelefon segítségével. Ennek sok váratlanul előálló helyzetben lehet rendkívüli jelentősége.  Például a család nyaralásra indul, majd váratlanul megkérdi a hátsó ülésen a gyerek, hogy a riasztó rendszert beélesítették-e a szülők. Csak félre kell állni a kocsival az első pihenőhelyen és kényelmesen ellenőrizhető a riasztórendszer állapota az okos telefon applikáció segítségével - percek alatt. Nem kell fölöslegesen szorongani a nyaralás alatt. Video- távfelügyeleti rendszer alkalmazása esetén az operátor látja, hogy mindenki hazament a munkahelyéről. Bezárták a telephelyet. Az operátor pedig távoli hozzáférés segítségével beélesíti a betörésjelző rendszert. Reggel 6 órakor pedig amint megjelennek az első munkások a telephely bejárata előtt, az operátor egy mozdulattal kikapcsolja a riasztó rendszert - kilométerekkel a telephelytől a távfelügyeleti pultból.

Komplex épület-vezérlés távoli hozzáféréssel.  A mai modern technológiai megoldásokkal gyakorlatilag a teljeskörű épület-vezérlési rendszereket is lehet távolról kontrollálni. Lehet szabályozni a fűtést, be lehet kapcsolni a kültéri világítást, be lehet kapcsolni a légkondicionáló berendezést és így tovább. Olyan programokat is lehet vezérelni az üresen hagyott lakásban, amely azt a benyomást kelti a  kívülállókban, mintha a tulajdonos otthon lenne. Időnként fel-le lehet kapcsolni a beltéri világítást, esténként be lehet kapcsolni a TV készüléket - és ezt előre is be lehet programozni. Az már szinte gyerekjáték, hogy mielőtt hazaér az ember a házába, a kocsijából - egy okos telefon applikáció segítségével -  távoli hozzáféréssel kinyitja a kaput, hogy ne kelljen várakozni.

Kamerarendszerek képeinek felügyelete távoli hozzáféréssel. A manapság működő kamerarendszerek zömének az a gyenge pontja, hogy többnyire analóg vagy digitális rendszerben rögzítik a képeket, de nem alkalmasak megelőzésre. A képrögzítés természetesen egy nagyon fontos funkció, mert utólagosan vissza lehet ellenőrizni a képeket időintervallumok és kamerák szerint egyaránt. Ugyanakkor a kamerarendszereknek van - illetve lenne - egy azonnali beavatkozást generáló preventív funkciója is. Itt jön képbe a távoli hozzáférés, mint opció.  A biztonsági cégek és a megrendelők egyaránt, távoli hozzáféréssel is ellenőrizhetik - szúrópróbaszerűen -  a szolgálatot végző vagyonőrök munkáját. Távoli hozzáférés segítségével egy vállalati biztonsági vezető hétvégén, vagy egy távoli országból is "benézhet" percek alatt a munkahelyére és lépésről lépésre ellenőrizheti az egyes kameraképeket okostelefonja és egy ugyancsak okos applikáció segítségével! Amennyiben a biztonsági vezető valamit nem talál rendben,  azonnal intézkedhet akár Európa másik végéből is, kiadva az utasítást mobiltelefonon a szükséges korrekciók elvégzésére.

Vagyonőrök "tudósítanak" a szolgálai helyszínről okos telefonjaik segítségével felvételeket készítve, vagy valós időben továbbítva a vezető számára kár- vagy rendkívüli eseményekről is. Abszolút nem mindegy, hogy a vezető csupán szóbeli tájékoztatást kap, vagy azonnal egy képi illusztrációval kiegészített tájékoztatást. Nem beszélve arról az apróságról, hogy a távolból irányító vezető vagy megrendelő instrukciók segítségével irányíthatja a helyszínről "tudósító" vagyonőrt.  Egyúttal a vagyonőr hangos jegyzőkönyvet tud felvenni, és képeket illetve videofelvételeket tud a hangos jegyzőkönyv mellé beilleszteni.

A vagyonvédelem területén az ellenőrzés, a folyamatos kontroll elengedhetetlen. Ilyen szempontból a távoli hozzáférés fontos szerepet tölthet be. Azt sem érdemes elfelejteni, hogy manapság az utazási költségek tetemes idő és benzin (és természetesen anyagi) ráfordítással járnak. A mai rohanó tempóba nem feltétlenül fér bele, hogy az illetékes vezető rendkívüli helyzet esetén azonnal autóba ül, félbehagyva egyébként fontos feladatait. Sokkal praktikusabb és gyorsabb, ha távoli hozzáféréssel videokapcsolatba lép a helyszínen szolgálatot teljesítő kollégájával, és az előzetes tájékozódást követően kell arról döntenie, hogy helyszínre megy-e. Ilyenkor, ha szükségessé válik is a helyszínre utazás végig "képben lehet", hiszen közvetlen rátekintése van az eseményekre. Beavatkozási utasításait nem esetleges félreértésekre alapozza, hanem ellenőrzött tényekre. Minél közvetlenebb ugyanis egy információ vagy adat, annál kisebb az esély a torzulásra, a félreértésre. Rendkívüli helyzetekben, a káresemények kezelését illetően a kommunikációban előforduló torzulások, félreértések csak tovább fokozhatják a bajt. Érdemes ezt megelőzni és elkerülni távoli hozzáféréssel és intelligens vagyonvédelmi megoldásokkal!

Szólj hozzá

biztonságérzet távoli hozzáférés intelligens vagyonvédelem magánbiztonság vállalati biztonság