2013. jan 02.

Hamis biztonságtudat

írta: steve4security12
Hamis biztonságtudat

shutterstock_118400698.jpg

A hamis biztonságtudat, egy téves helyzet értékelésen alapuló attitüd, amikor a személy úgy értékeli, hogy vagyona biztonságban van, miközben ez nem felel meg a tényeknek. Az ember mindig hajlamos a saját helyzetét szubjektíven megítélni. Hajlamosak vagyunk racionalizálni kényelmességünket, ezért megmagyarázzuk magunknak, hogy nem is kockázatos a vagyonunk, vállalatunk biztonsága.Ennél nagyobb veszély nem is leselkedhet egy magánszemélyre, vagy vállalatra.

Mi emberek hajlamosak vagyunk a rossz gondolatokat, kockázati tényezőket elhessegetni magunktól. Inkább megmagyarázzuk magunknak, hogy minden rendben van körülöttünk - csakhogy ne kelljen konfrontálódnunk a problémákkal. Hajlamosak vagyunk téves döntéseinket és egyáltalán bármilyen döntésünket "racionalizálni". A vagyonvédelem területén is ezt érzékelem.  Sok magánszemély és vállalat sem tud elég figyelmet és pénzt szánni a vagyonvédelem területére. Ezért inkább megmagyarázzák maguknak, hogy miért is nem fontos az, illetve, hogy körülöttük minden a legnagyobb rendben van.

A szubjektivitás elkerülése érdekében célszerű külső szakemberekhez fordulni, akik objektív módszerek alapján értékelik biztonsági helyzetünket, ill. a kockázati kitettségünket. Végtére is az ember a egészségi állapotát illetően sem hagyatkozhat kizárólag az ösztöneire és megérzéseire.  Ugyanígy látom a helyzetet egy családi ház, vagy egy vállalat biztonsági szintjének megállapítását illetően is. Ha jól tudom, az orvosok is másik orvossal vizsgáltatják meg magukat, pont azért, hogy elkerüljék a szubjektivitás csapdáját.

A hamis biztonságtudat több dologból is táplálkozhat:

o Igen gyakran az érintett személynek fogalma sincs, hogy milyen veszélyek és kockázatok leselkednek az adott családi házra, vagy vállalatra. Időszakonként újabb és újabb kockázatok jelennek meg, melyek fenyegetést jelentenek biztonságunkra.

o Más esetekben az érintett személy ugyan tud a kockázatokról ill. veszélyforrásról, csupán azt jelentősen alulértékeli, vagy teljesen helytelenül közelíti meg. Nagyon sokan alulértékelik például az informatikai rendszerekre leselkedő veszélyeket. "Ketyeg a bomba" - ahogyan szokták mondani. Jó néhányan azonban már megfizették  annak az árát, hogy alábecsülték ezeket a kockázati tényezőket.

o Olyanok is vannak, akik tudnak a kockázatokról, azt nem is értékelik alul - mégsem cselekszenek, mert közömbösek. A közömbösség, a felelőtlenség a nem elég erős belső kultúrával rendelkező cégeknél "gyilkos kórként" terjed. Van, aki azért hallgat egy kockázatról, mert ő nem tudja elhárítani. Ha pedig ő nem tudja elhárítani, akkor azt más se tegye. Az ego ilyenkor elnyomja az ésszerűséget és tisztességet.

o A fentihez hasonló az az eset, amikor tisztában vagyunk a kockázatokkal, közömbösek sem vagyunk, - csak éppen nincs anyagi forrásunk a megoldásra, és ezért kénytelenek vagyunk "együtt élni" bizonyos rizikó faktorokkal.

A vagyonvédelem területén is nagyon fontosak a szakszerű biztonsági auditok, amelyek arra hivatottak, hogy feltárják a vagyonunk/ vállalatunk kockázati kitettségét. Az ún. "üzemi vakság" ellen pedig a legjobb orvosság külső audit csapat igénybevétele!

Szólj hozzá

biztonságérzet közbiztonság biztonsági audit kockázatkezelés magánbiztonság vállalati biztonság