2013. jan 04.

A szó veszélyes fegyver...

írta: steve4security12
A szó veszélyes fegyver...

S4020130.JPG

Szinte naponta olvashatunk olyan híreket a sajtóban, amelyek felborzolják idegeinket. Egyébként kezelhetőnek tűnő élethelyzetek csapnak át - szinte pillanatok alatt súlyos konfliktusokba, verekedésekbe. Talán nagyobb a társadalmi feszültség, talán a "felgyorsult világ", talán a médiából ránk zúduló agresszivitás tehető mindezért felelőssé? Nyilván nagyon komplex kérdéskörről van szó, és sok minden szerepet játszhat egyes emberek agresszív kitöréseiben. Én  a magam részéről nagyon hiányolom az empátiát és a konfliktus kerülő magatartást.

Különösen felhevült állapotban, mint például szórakozóhelyeken sokkal könnyebben kialakulnak pillanatok alatt konfliktusok.  Manapság eleve teret nyert egyfajta türelmetlenség, és tolerancia hiány. Ittas állapotban lévő személyeknél pedig  egyfajta agresszív magatartás szinte követendő mintává vált. A hőzöngés, a kötekedés hovatovább egyes csoportok számára egyfajta bátorság- próbának számít. Néha elég egy beszólás...

Saját keserű tapasztalatunk is van ezzel kapcsolatban, amely már több mint 10 éve történ egy ceglédi diszkóban. Az a bizonyos ceglédi diszkó akkor tájt nagyon jól ment, szinte mindig telt házzal működött. Mi láttuk el a biztonsági szolgálatot általában 4- 6 fővel.  Az egyik hétvégi bulin, két erős testalkatú személy jelent meg a bejáratnál, akik meglehetősen arrogáns stílusban adták elő magukat, többek között egy alvilági keresztapára hivatkozva. A szolgálatban lévő kollégámnál sajnálatos módon "elszakadt a cérna", és a nagyképű kijelentésekre ő egy kicsit flegmán reagált. Szó szerint idézem, hogy érhető legyen a rövid kis történet: "Lesz*rom, hogy ki a főnökötök!" Ez egy nagyon nem megfelelő válasz volt, mert érhető módon egy vagyonőrnek abszolút nem feladata, hogy konfliktust provokáljon - sőt ellenkezőleg... Pechünkre, a két "gorilla" visszatért a közelben mulatozó nagyszámú csoporthoz, majd kiszínezve elmesélték a történetet a "főnöknek".  A már ittas állapotban lévő banda gyorsan felkerekedett, és vandál módon betámadták a szórakozó helyet. Sokan - kb 15-20 fő-  és nagyon "bátrak" is voltak. Szerencsére semmilyen súlyos baleset nem történt. Viszont volt némi adok-kapok, sőt egyik kollégánk hátát még valamilyen szúró eszközzel ( késsel vagy pengével) meg is vágták.

A történet kiindulópontja az a vulgáris - egyébként rendkívül szerencsétlen -kifejezés volt, melyet nem kívánok még egyszer megismételni mert mindenképpen szalonképtelen. Egy-egy rossz időpontban  használt rossz kifejezés bizonyos idegileg labilis, agresszív embereknél olyan erőteljes hatást válthat ki, amitől azonnal kimegy a szoftverük. A vagyonvédelem területén dolgozó vagyonőröknek erre különösen oda kell figyelniük. De valószínüleg számodra is hasznos tanács lehet, kedves Látogató! Mindenkivel más tónusban kell kommunikálni. Agresszív emberekkel lehetőségek szerint kerüljük az érintkezést, de ha elkerülhetetlen, akkor igyekezzünk konfliktus-kerülő módon kommunikálni. Ahogyan a bölcs közmondás mondja: "Okos enged, szamár szenved!"

Szólj hozzá

konfliktus kezelés veszélyforrások magánbiztonság vállalati biztonság