2013. jan 07.

Veszélyek a Facebookon...

írta: steve4security12
Veszélyek a Facebookon...

szallitmanyozas_ormester_nyrt.jpg

Továbbra is elképesztő tempóban fejlődik a Facebook. Immáron 1 milliárd személy vagy közösség használja a rendszert. Lehet szeretni vagy  nem szeretni, de kétségtelen tény, hogy a közösségi oldalak közül vitathatatlanul piacvezető szerepet tölt be. Ugyanakkor egyre több szélhámos is megjelent a virtuális térben. Szinte mindenféle trükkel találkozhatunk immáron,- jó lesz tehát ha megfelelő körültekintéssel nézzük át biztonsági beállításainkat, és nem ugrunk be azonnal minden vonzó ajánlatnak. Az már egy egyszerű alapveszély, ha sok személyes és szenzitív adatot megosztunk magunkról, és ehhez párosulóan az ismerőseink körét a lehető legszélesebb kör számára megnyitjuk.

Nagyon sokan nem saját képük és adataik felhasználásával nyitnak FB profilt. Megtévesztő módon így próbálnak óvatlan személyek közelébe férkőzni és bizalmas adatokhoz jutni.  Van aki ezt csupán egyszerű játéknak tekinti, de van aki komoly visszaéléseket is elkövet hamis profilokkal. Érdemes alaposan megnézni, kinek a meghívását igazoljuk vissza- illetve érdemes alaposan végig gondolnunk miket osztunk meg magunkról az ismerőseinknek. Ne feledjünk az ismerőseink tovább küldhetik a posztjainkat, így azok gyakorlatilag bárkihez eljuthatnak...

Amennyiben gyanús jeleket tapasztalunk azt bejelenthetjük az alábbi internetes címen:

biztonsagosinternet .hu

A hamis profilokat ma már könnyűszerrel be lehet mérni, IP cím azonosítására létrehozott web oldalak segítségével, de számtalan más lehetőség is rendelkezésre áll a hamisítások felderítésére.

Egy rövid idézet egy figyelmeztető levélből amely felhívja az érintett személy figyelmét az aktuális jogszabályi fenyegetettségre a hamis profil létrehozásával kapcsolatban.

"Tájékoztatom, hogy az egyes fényképpel megjelenített személyekkel szemben az oldalon való megjelenítésükkel megvalósul a Btk. 177/A §. Visszaélés személyes adattal bűncselekményi tényállása, mivel az oldalon való megjelenés ellentétes a megjelenített képek eredeti megosztási szándékával (az eredeti megosztási szándék a facebook.com adatbázisában, annak közönségével való megosztásra terjedt ki) , és a Személyes adatok védelméről szóló 1992.évi LXIII. törvény alapján a ######### weboldalon felhasznált képek személyes adatnak minősülnek, továbbá a kérdéses személyek személyiségi jogai is sérülnek, mivel képmásuka hozzájárulásuk nélkül került felhasználása, így polgári jogi igény is támasztható a jogsértővel, Önökkel szemben."

Egyébiránt a profil hamisításnak már áldozatul esett cseh politikus, és magas rangú NATO tisztviselő is. A cseh hamisítót a bíróság el is ítélte, és az USA-ban is bűncselekménynek tekintik ezt a cselekményt!

 

A fentieknél jóval veszélyesebb a  szinte már szokásos elkövetési módszerré váló történet,  a felhasználói fiókok feltörésével történő pénzszerzés. A hackerek bejutnak az óvatlan személyek fiókjába, majd a felhasználó ismerőseitől kölcsönkérnek, természetesen a saját bankszámlájukra. Természetesen ehhez olyan naiv személyek is szükségesek, akiknek nem tűnk fel az átverés.

Kedves Látogató! Ha fenn vagy a Facebookon érdemes folyamatosan tájékozódni a legújabb csalásokkal és visszaélésekkel kapcsolatban. Nagyon nem árt az óvatosság! A vagyonvédelem területén dolgozó szakemberek számára pedig már csak szakmai presztízsből is érdemes oda figyelni  a veszélyekre.

Szólj hozzá

facebook közbiztonság kockázatkezelés veszélyforrások magánbiztonság