2013. jan 25.

A szakmai hiénái (2.)

írta: steve4security12
A szakmai hiénái (2.)

ormester028.jpg

Tegnapi bejegyzésemre sokan reagáltatok, amit ezúton is köszönök.A nagyfokú érdeklődésre tekintettel egy kicsit tovább fűzöm tegnapi gondolataimat a szakma hiénáival kapcsolatban. Az elmúlt években számos olyan történetet hallottam, hogy a biztonsági cég vezetője megígérte a vagyonőrnek, hogy bejelenti őt - de ez nem történt meg. Az elmúlt év elejétől belépett új törvényi szabályozás következtében a korábbi időszakban előforduló alvállalkozói "láncolat" immáron megszűnt, de a probléma még mindig nem szűnt meg 100%-osan. A törvény ugyan csak egyszintű alvállalkozást engedélyez, ily módon lényegesen egyszerűbb az ellenőrzés - mégis még mindig előfordulnak esetek, amikor őröket nem jelentenek be az alvállalkozók.

A pénz egy-két vállalkozót olyan szinten "elvarázsol", hogy szinte teljesen gátlástalanná válnak. Elképesztő híreket hallok arról, hogy néhány vállalkozó "Úr" hogyan beszél beosztott dolgozóival. Az emberek megalázását a magam részéről soha sem tudom elfogadni. Jóllehet én is igyekszem kemény és következetes lenni, de arra mindig nagy hangsúlyt helyezek, hogy senkit se alázzak meg. Attól ugyanis senki sem lesz különb, hogy másokat megaláz, vagy lekezelően beszél beosztottaival..

A szakma hiénái nagyon szeretik a pénzt, és a megrendeléseiket is zömmel oly módon szerzik, hogy bevetik a "föníciai  találmányt". Itt nem a szakértelem és a felkészültség számít, hanem a magánzsebekbe vándorló pénzkötegek.

A megrendelői oldalon is vannak hiénák, akik 3-4 évente váltogatják az őrző-védő szolgálataikat. Negyedévente veszteségeket és hiányokat tárnak a vagyonvédelmi társaság elé, amelyet csak úgy előhúznak a kalapból, mint a cirkuszban a bűvész. Ezt követően pedig jegyzőkönyv felvétele nélkül is levonják a szolgáltató cég számlájából az összeget. Az egyik "jó nevű" megrendelőnk kb. egy éve félmilliós leltárhiányt akart rajtunk bevasalni. Mi ezt vitattuk, és jogászainkat vontuk be az egyeztetésbe. Mindeközben a megrendelőnk 6 milliós számlatartozását arra való hivatkozással nem egyenlítette ki, hogy előbb ismerjük el a fél milliós káreseményt. Felhívtam az igazgatót és közöltem vele, hogy ez gyakorlatilag zsarolás. Ere ő levágta a telefonkagylót...  Nagyon jó lenne, ha például a Vagyonvédelmi Kamara a weboldalán közölné azon megrendelők adatait, akik rendszeresen ezt a "játszmát" játsszák a vagyonvédelmi cégekkel.

Az sem túlságosan elegáns megoldás, amikor a megrendelők külső cégnek adják ki a pályáztatást - aki aztán online licit keretében "zavarja le a versenyt". Gyakorlatilag az online licit eleve egy alacsony óradíjról indul, és az nyeri a licitet, aki a legolcsóbb árat adja meg. Ezekben a "versenyekben" csupán az számít, ki tud olcsóbb lenni. Dömping árból természetesen nem lehet törvényes foglalkoztatást és minőségi szolgáltatást szervezni. A gazdasági életben ugyanis ilyen csodák nincsenek.

Az igazi nagy "ragadozók" azonban általában mindig és minden riválisuknál "tehetségesebben" pályáznak, és általában mindig ők nyernek. Ha azt gondoljátok, hogy ezt hatalmi és politikai kapcsolataiknak köszönhetik , akkor nyilvánvalóan tévedtek.. Ilyen Magyarországon nem fordulhat elő.

Örök optimista vagyok. Szentül hiszem, hogy  szakmánk - a vagyonvédelem - előbb utóbb megtisztul, és kizárólag a szakmai felkészültség fog számítani!

Tekintve én több közösségi oldalon is megosztom a posztjaimat, az a kérésem, hogy a jelen blog- oldalamon írjatok kommenteket., mert ily módon érdekesebb dialógus alakulhat ki. Nagyon megtisztelő számomra figyelmetek. Az a kérésem, hogy ha tetszik az írásom, osszátok meg barátaitokkal és ismerőseitekkel. Ha nem tetszik az írásom - véleményeteket osszátok meg velem - mert szívesen tanulok, és mindig fogékony vagyok a kritikára is.

Szólj hozzá

biztonságérzet kockázatkezelés humán kockázatok vállalati biztonság