2013. jan 27.

Facebookos buktatók

írta: steve4security12
Facebookos buktatók

shutterstock_120905827 [Converted].jpg

A Facebook elképesztő tempóban fejlődik továbbra is, viszont beláthatatlan kockázatokat rejt magában adataink széleskörű megjelentetése. Ugyanis ne gondoljuk azt, hogy a FB az ingyenes. Személyes adataink, szokásaink kereskedelmi üzleti értéket képviselnek melyért cserében "ingyenesen" használhatjuk kedvenc közösségi oldalunkat. Hamarosan indul a FB új szolgáltatása a Graph Search  amely nagy riválisa lesz a a Google keresőnek. A Graph Search segítségével megtudhatjuk, melyik étterembe járnak ismerőseink, és még sokféle adatra egy gombnyomással kereshetünk rá. Ennek a "játéknak" is mint általában lesznek nyertesei és vesztesei. Jó lesz tehát ha óvatosak és körültekintőek leszünk, ha lehet a jövőben még inkább...

Alaposan meg kell fontolnunk, hogy milyen adatokat osztunk meg ismerőseinkkel,és kiknek a jelentkezését igazoljuk vissza esetenként gondolkodás nélkül. Egy kísérlet adatai szerint fiktív személyek felkéréseinek is nagyon sokan szinte gondolkodás nélkül eleget tesznek. Közel 50% azonnal visszaigazolja a felkérést.  Érdemes megnézni az alábbi videót melynek címe Facebookos buktatók:

 

 Kiderül a filmből, hogy lehet egyetlen kis tévedéssel több ezer fiatalt meghívni egy születésnapi partyra, és megosztani bizalmas bejegyzést a nagy nyilvánossággal,melynek rendkívül kellemetlen következményei lehetnek. Tekintve a Facebook folyamatosan fejleszt, nem könnyű nyomon követni a különböző funkciókat. Nem kevesen inkább lemondanak a közösségi média kínálta kétségtelen előnyökről, mert nem akarnak hibát elkövetni, és számukra túl bonyolultnak tűnik a rendszer.

Manapság az információs társadalomban az adatok és információk egyre inkább felértékelődnek. Az információ hatalom! Személyes adatainkat is ennek fényében kell kezelnünk. A mai modern vagyonvédelem egyre erőteljesebben helyezi át fókuszát a fizikai vagyontárgyakról az informatikai- és adatvédelemre.

Kedves Látogatók! Ezúton is köszönöm a sok bejegyzést és véleményt a Szakmai hiénái c. írásomhoz. Egyetlen véleményt sem "moderáltam" még akkor sem, ha stílusában és tartalmi elemeiben néhány bejegyzés a közízlés határait súrolta. Nagyon hálás vagyok a sok hozzászólásért. Köszönöm a sok-sok biztatást, és természetesen a kritikai megjegyzéseket is megszívelem. Továbbra is azt kérem tőletek, hogy itt a blog oldalamon tegyétek közzé a kommentjeiteket. A Facebook kiváló lehetőség arra, hogy megosszam veletek írásomat. Én továbbra is maradok a FB-on, - de megfelelő körültekintéssel!

Szólj hozzá

adatvédelem facebook közbiztonság kockázatkezelés üzleti hírszerzés humán kockázatok veszélyforrások magánbiztonság