2013. jan 30.

Tömegpszichózis

írta: steve4security12
Tömegpszichózis

ormester_rendezveny.jpgNéhány napja Brazíliában szörnyű tragédia történt, melynek során több mint 200 szórakozó fiatal vesztette életét egy discoban keletkezett tűz következményeként. "A Santa María település Kiss nevű szórakozóhelyén kitört tűzvészt a színpadon zenélő helyi rockegyüttes egyik énekese okozta, akinek a kezében lévő pirotechnikai eszközből a szikrák a plafonig ugrottak fel, és meggyújtották a mennyezeti hangszigetelő műanyag habot. Pánik tört ki, az áldozatok nagyobb része füstmérgezésben megfulladt, másokat agyontapostak." (delmagyar.hu)

Ehhez hasonló katasztrófa sajnos hazánkban is történt, igaz több mint 100 évvel ezelőtt. Ököritófülpösön a húsvéti bálozókra rágyulladt a csűr, és 312 fiatal ember vesztette el értelmetlenül az életét.

A szó szoros értelmében elegendő egy szikra, amely rossz időben és rossz helyen kipattan - és elszabadulhat a pokol. Mint ahogyan a legtöbb ilyen tragédia esetén- a körültekintés és óvatosság hiányában vesznek rossz irányt az események.. Az ifjúsági tömegrendezvényeket sajnos nagyon sok esetben olyan, a szórakoztatóiparban egyébiránt többnyire jártas, tehetséges emberek szervezik,  akiknek esetenként halvány fogalmuk sincs a legelemibb vagyonvédelmi, rendezvénybiztosítási fogalmakról sem. Ez nem is lenne feltétlenül probléma, ha szakavatott biztonsági személyzetet/ céget kérnének fel a rendezvény biztosítási feladatainak ellátására.

Nem készítenek biztosítási tervet, többnyire annak jelentőségével sincsenek tisztában. A biztosítási tervnek az a fő funkciója, hogy a rendezvénybiztosítást végző szakképzett személyzet számára pontosan határozza meg a rendezvény zavartalan biztosításának menetrendjét. Külön ki kell térni a tervben a beléptetés rendszerére, illetve arra, hogy az adott helyszínre maximum hány fő léphet be. A biztonságosan "kezelhető" létszámnál nagyobb létszámot soha sem szabad az adott helyszínre beengedni, mert az jelentős mértékben fokozza a rendezvény kockázati kitettségét. Zsúfolt térben, ahol az emberek szinte össze vannak préselődve, minden váratlan helyzet lényegesen durvább reakciót válthat ki, mint egyébként. Ennek roppant egyszerű az oka: mi emberek zsigeri szinten szeretjük magunkat biztonságban érezni. Biztonságérzetünk viszont a nagy tömegben lényegesen lecsökken, mert  a menekülési lehetőségünk gyakorlatilag megszűnik. Emlékeimben kutatva még ma is fel tudok idézni olyan emlékfoszlányokat, amikor nagy tömegrendezvények során csupán néhány percre beszorultam a tömeggel együtt egy alagútban, és szinte moccanni sem tudtunk. Ha Te is átélted már ezt, kedves olvasó, akkor tudod, hogy ez milyen kellemetlen érzés.

Visszatérve a biztosítási tervhez - annak tartalmaznia kell a tűzvédelmi szabályokat és előírásokat is.  De a biztosítási terv egyik leglényegesebb része a menekülési utak kijelölése, és a helyszín szükség esetén leggyorsabb kiürítésének menetrendje. Váratlan helyzetek -  mint áramszünet, vagy más műszaki baleset,  bombafenyegetés - gyakorlatilag bármikor előfordulhat, és ilyenkor azonnal ki kell üríteni a helyszínt.

Fokozhatja a tömegpszichózist, ha többen is erős tudatmódosító szerek (alkohol, drog) hatása alá kerülnek. Kialakulófélben lévő tömegpszichózis esetén életmentő jelentőségű lehet egy profi rendezvénybiztosítási csapat hatékony közreműködése, illetve a rendezőség azonnali tájékoztatása/figyelemfelhívása hangosbemondón keresztül a pontos teendőkre. 

 

Érdemes alaposan tájékozódnunk, hogy tizenéves, vagy akár huszonéves gyerekeink milyen szórakozóhelyekre és koncertekre mennek el. Érdemes megtudni, hogy a helyszínen odafigyelnek -e a biztonsági szempontokra, vagy csupán - mint ahogy gyakran előfordul - csak a bevételre és a minél nagyobb tömeg beengedésére koncentrálnak. Mert az állítólag nagyon "király"... Professzionális rendezvénybiztosítás céljából javaslom, forduljatok profi biztonsági céghez!

Szólj hozzá

közbiztonság kockázatkezelés rendezvénybiztosítás rendkívüli helyzetek humán kockázatok veszélyforrások magánbiztonság