2013. feb 07.

Szexuális zaklatás a munkahelyeken

írta: steve4security12
Szexuális zaklatás  a munkahelyeken

shutterstock_61295326_800.jpg

"Egyszer csak átnyúlt az asztal felett, és megmarkolta a mellemet. Aztán visszahúzta a kezét. Először csak ültem döbbenten, aztán rábámultam, és megkérdeztem: "Megőrültél?" Vigyorogva azt mondta: "Csak megnéztem, hogy kosaras melltartót viselsz-e, már ez is baj?" Sürgősen másik munkahely után néztem."

Ilyen és ehhez hasonló esetek már több vállalatnál előfordultak...

A munkahelyi szexuális zaklatás sajnálatos módon nem újkeletű jelenség. Többnyire fiatal, csinos hölgyek a szenvedő alanyai a gátlástalan férfi kollégák "szórakozásának". Gyakran az érintett személyek nem is merik jelenteni az eseményt, mert nem akarnak kellemetlen pletykákat személyük körül. Esetenként az ügy konzekvenciáitól - esetleges bosszútól - is félnek. Amennyiben jelentik is a sértett személyek a zaklatást,  azt többnyire nem könnyű bizonyítani. A vagyonvédelem területén dolgozó biztonsági szakembereknek  esetenként ilyen kényes ügyeket is ki kell vizsgálniuk. A munkahelyi légkört ugyanis mérgezik azok a feszültségek, amelyet kiszolgáltatott munkatársak kénytelenek rövidebb-hosszabb ideig elviselni.

Nem egyszerű feladat az ilyen ügyek tisztázása már csak azért sem, mert esetenként vezető beosztású férfiak kívánják "hatalmukat" szexuális hódítással is kiterjeszteni. Szexuális zaklatást más relációkban is elkövetnek személyek - például homoszexuális férfiak is zaklatnak esetenként fiatalembereket.Természetesen azért sem könnyű az ügyek tisztázása, mert többnyire nincs szemtanúja a zaklatásnak.

Vállalati bulikon és csapatépítő tréningeken szoktak "élesbe kapcsolni" a zaklató machók - általában enyhén ittas állapotban... De  a zaklatások ártatlannak tűnő bókokkal és célzásokkal indulnak. Sokáig az érintett személyek fel sem fogják, hogy mire megy ki a játék. Majd egyre erőteljesebb célzások, kétértelmű, szexualitásra utaló történetek, és egyre intenzívebb érintések következnek, melyek idővel szimpla tapizássá válnak.

Arra is van példa bőven, amikor a főnök a béremelést, vagy előléptetést szexuális szolgáltatáshoz igyekszik kötni - legalábbis erre utaló "vicces" kijelentésekkel igyekszik csinos munkatársnőjét lázba hozni. A munkahelyi légkört elképesztő mértékben rombolja, ha a cégvezetés "elnézően" reagál az ilyen ügyekre. Sajnos erre is van példa...

Röviden tekintsük át, hogy mit tehet a vállalatvezetés annak érdekében, hogy a munkahelyi légkört és morált szexuális zaklatások ne rombolják:

o Először is a vállalatvezetésnek a céges kultúra részeként - akár a vállalati irányelvek között - világossá kell tenni, hogy semmilyen módon sem járulnak hozzá munkatársaik bármilyen indíttatású zaklatásához!  Az emberi méltóság, a kollégák tisztelete és megbecsülése minden komoly, magára adó vállalatnál alapérték.

o A vállalati etikai-, vagy fegyelmi bizottságnak minden  szexuális zaklatási ügyet haladéktalanul ki kell vizsgálni, és megfelelő komolysággal és gyorsasággal azokat le kell zárnia.

o Az ügyeket akkor is ki kell vizsgálni, ha azokról csak pletykák keringenek. Amennyiben a pletykák megalapozatlanok, akkor a pletykák "forrását" kell nagyon gyorsan beazonosítani, és a hamis pletykákat híresztelő személyt figyelmeztetni. Személyesen olyan "szexuális zaklatási" ügyet is kivizsgáltam már, ahol az érintett férfivezető "bűne" csupán annyi volt, hogy ebéd után palacsintát hozott a titkárnőjének - illetve egy alkalommal, amikor hazafelé indult céges autójával, megkérdezte titkárnőjét, aki a bejárat előtt ácsorgott, hogy haza viheti -e kocsijával...

o Amennyiben a szexuális zaklatás megvalósult, azt a sértett, vagy akár a vállalat is jogi útra terelheti. A vállalat vezetőségének ilyenkor mindenképpen a sértett-, illetve a vállalati érdekeket kell szem előtt tartani.

o Tisztázatlan és ellentmondásos  eseteket operatív  módszerekkel és magánnyomozással kell tisztázni, hiszen a vállalati vagyonvédelem területén a humán kockázatok kezelése egyre kiemeltebb jelentőséggel bír. Arra is volt már példa ugyanis, amikor a "szexuális zaklatás" egy hidegvérrel megrendezett színjáték volt, azzal az előre megfontolt szándékkal, hogy az adott hölgy kompromittálja főnökét!

Nem egyszerű feladat pontosan definiálni, hogy hol van az a határ, amikor az ártatlan viccelődés átvált szexuális zaklatásba. Intelligens emberek tudják, hol van az a határ, amíg elmehetnek. Aki viszont szociális intelligencia terén kihívásokkal küszködik, az néha elveti a sulykot. A vállalati humán kockázatok kezelése manapság egyre fontosabb feladattá válik. Ennek részeként arról  is gondoskodni kell, hogy senkit se zaklassanak a munkahelyén.

Szólj hozzá

kockázatkezelés humán kockázatok vállalati biztonság