2013. feb 14.

Minden lépésünket követhetik?

írta: steve4security12
Minden lépésünket követhetik?

shutterstock_93075775 [Converted]_800.jpg

Elképesztő és néha kicsit félelmetes sebességgel fejlődik a modern informatika, és azon belül is a szervezett adatgyűjtés.

Egy amerikai biztonsági cég a Raytheon olyan szoftvert fejlesztett ki, amely intelligens módszerekkel figyeli a felhasználói szokásokat, többek között azt is, hogy melyik étterembe jár a célszemély. A szoftver segítségével nem csupán az elmúlt időszak eseményeit tudják elemezni, hanem a várható - "programozható" -  jövőbeni lépéseket is. Ha  ugyanis valaki hetente kétszer megy egy adott fitnesz klubba - és ezt például a Foursquare rendszer segítségével a barátaival is megosztja - akkor azt nem túl bonyolult ügy megjegyezni. A Rapid Information Overlay Technology (RIOT) nevű szoftver fejlesztői  a Facebookról, a Twitterről, a Foursquare-ről, a Gowalláról, és számos más közösségi oldalról gyűjtik a szükséges felhasználói adatokat.

A Raytheon nevű cég a jelek szerint szoros kapcsolatokat ápol az Egyesült Államok kormányával, és vélhetően a szoftvert a terrorizmus elleni küzdelemben kívánják alkalmazni. Egyúttal ez a fejlesztési irány jelzi az informatikai fejlesztések jövőjét is. A közösségi média, és okos telefonok egyre erőteljesebb térhódítása számtalan előnyt nyújt a felhasználók számára. Ugyanakkor a kockázatokat és mellékhatásokat is elemeznünk kell valamennyiünknek. A geopozíciók megadásának kockázataival már korábbi bejegyzéseimben is foglalkoztam. A RIOT szoftver kifejlesztése új dimenziókat nyit meg a modern hírszerzés számára, hiszen a jelenlegi adatok szerint nem csupán a múltbeli események beazonosítása oldható meg, hanem ezen túlmenően előre jelezhető, hogy az adott célszemély hol fog felbukkanni egy hét múlva...

A Guardian írása mellett sokan szó nélkül elmentek, ugyanakkor sokak figyelmét felkeltette a hír  szakmai és emberi jogi szempontból is. Nagyon sok kérdés felmerül ilyenkor az emberben - kockázati kitettségi szempontból különösen.

Ilyen típusú szoftvereket ma már elvileg sok más szakértői csoport is ki tud fejleszteni, és azt akár  illegális célokra is felhasználhatják. Ma már gyakorlatilag - a legrosszabb esetet alapul véve - lehallgathatják a lakásunkat, irodánkat, mobil telefonunkat - akár nyomon követhetik mozgásunkat, de akár - a fenti hír szerint - előre "kiszámíthatják" hogy mikor hol leszünk az elkövetkező napokban vagy hetekben. Nyilvánvaló, hogy a közösségi média használata önmagában is rejt magában kockázatokat, de a geopozíciók megadása okos telefonok segítségével a lehető legkockázatosabb dolog lehet amit csak tehetünk.

Mindezt, kedves Olvasó nem azért osztom meg Veled, hogy riogassalak a RIOT szoftver, vagy hasonlók esetleges veszélyeivel. Nyilvánvaló, hogy a személyes biztonságunk szempontjából mindezeket a fejlődési irányokat mérlegelnünk kell. Ma már legalább alapfokú informatikai jártasság nélkül lassan segédmunkát sem végezhetünk. Informatikai tudást illetően nagyon sok embertársunk komoly kihívásokkal küzd, de közben már rajta van az informatikai sztrádán és 120-al halad. Na, ennek lehetnek komoly veszélyei. Ma már a vagyonvédelem egyre erőteljesebben tolódik át az informatikai területre. Jó lesz ezzel Barátaink - ha tetszik, ha nem -  minél előbb megbarátkoznunk!

Szólj hozzá

közbiztonság terrorveszély kockázatkezelés üzleti hírszerzés veszélyforrások magánbiztonság