2013. feb 17.

Vigyázz a mobilodra...

írta: steve4security12
Vigyázz a mobilodra...

shutterstock_118810204_800.jpgEgyre több ember használ mobil- telefont, és főleg egyre több 10- 12 éves fiatal kap a szüleitől drága okostelefont. Van aki már 2 vagy akár 3 mobiltelefont is használ. A technológiai fejlődés eredményeként ma már bárhol telefonálhatunk. Strandon, kiránduláson, bevásárló központokban, az edzés vagy tornaóra végén  a fitnesz teremben - feltéve ha még ott találjuk kedvenc "társunkat". Főleg a tizenévesek - talán életkori sajátosságaik miatt - lesznek áldozatai a mobil- tolvajoknak. Természetesen nem csupán az egyre gátlástalanabb lopási módszerek hergelhetik idegeinket, hanem a mobil- telefonunkon tárolt számok újra keresése és feltöltése, a telefon- lopásokat követő bürokrácia. De azt se felejtsük el, hogy egyre több okostelefonon sokkal több kényes adat is fellelhető a neveken és telefonszámokon kívül. Ma már nagyon sokan magán- és céges email-boxunk applikációit is feltelepítettük okos telefonunkra. A kényes és bizalmas adatok elvesztése sokkal kellemetlenebb lehet,mint az okostelefon egyébiránt nem olcsó ára. Ma már egyre több és több kényes és minősített magán- és vállalati adat is felkerül az okostelefonokra. Az információ pedig mint tudjuk hatalom - különösen bűnözők kezében!

Legutóbb egy fiatal hölgy esett áldozatul a metrón utazva egy gátlástalan tolvajnak, aki pont akkor kapta ki a hölgy kezéből a mobilját, amikor az ajtó már éppen csukódott. Mire a hölgy észbe kapott és felugrott, már be is záródott  az ajtó a tolvaj mögött.

Mit tehetünk, hogy ne lopják el mobilunkat?


o Lehetőleg ne feltűnősködjünk értékes okostelefonunkkal - főleg ne olyan nyilvános helyeken mint autóbusz, metró, sport események - vagyis ahol nagy tömegben vagyunk. A mobilunkat ilyen helyen lehetőleg halkítsuk le, és a zsebünkben tartsuk. Biztonságos helyen telefonáljunk, ahol a zaj sem zavar minket. Ugyanez vonatkozik a fül-szett alkalmazására, amely szinte magára vonja a tisztességtelen szándékú emberek figyelmét.

o Védd a telefonodat bonyolult PIN kóddal. Ezt sokan nem veszik komolyan és a a legegyszerűbb kódot választják, mint pl. 1234. Ezen túlmenően állítsd be azt a funkciót is készülékeden, amely egy bizonyos idő elteltével zárolja készülékedet. Ennek használata egy kicsit ugyan "macerás", de nagyon nagy szolgálatot tehet számodra akkor, amikor már illetéktelen kezekbe került készüléked.

Találd meg a készülékedet!

o Ha már ellopták a készülékedet, azonnal tiltasd le használatát a mobil társaságodnál,és tegyél feljelentést a Rendőrségen.

o Ma már a modern okostelefonokba gyárilag be van építve a GPS funkció, ily módon egy előzetesen  feltöltött applikáció segítségével könnyen beazonosíthatod készüléked helyét. Az iPhone felhasználók számára rendelkezésere áll a "Find my iPhone" nevű applikáció, míg az Android típust kedvelők számára ajánlott "Sophos's free Mobile Security app"

 

 shutterstock_121287166_800.jpgTávoli hozzáféréssel töröld az okostelefonod adatait!


o Amennyiben úgy gondolod, hogy értékes adataiddal visszaélhetnek, akkor a fent már említett "Find my iPhone" applikáció vagy a "Sophos Mobile Security for Android" applikáció segítségével távoli hozzáféréssel  tudod törölni adataidat.

Természetesen a vállalati mobil- és főleg okostelefon-rendszerek felügyelete lényegesen szerteágazóbb feladatkör, amellyel egy későbbi bejegyzésemben foglalkozom részletesebben. A fent már említett Sophos program erre is kínál megoldást, mint ahogy természetesen több más szoftver is rendelkezésre áll a felhasználóknak. Egyre több és több adat és ezen belül szenzitív céges adat kerülhet okos- telefonokra. Ezért a biztonsági előírások között a biztonságos adattárolás-, és megőrzés kérdéskörét is szabályozni kell!

Szólj hozzá

adatvédelem közbiztonság titoktartás kockázatkezelés üzleti hírszerzés humán kockázatok veszélyforrások magánbiztonság