2013. feb 25.

Az állatok szerepe a vagyonvédelemben

írta: steve4security12
Az állatok szerepe a vagyonvédelemben

shutterstock_113813065_800.jpgAz állatok közismerten ősidők óta nagy szolgálatot tesznek az embernek testi épsége és javai megvédése érdekében. Az ókori Rómában például ludakat is alkalmaztak örző-védő szolgálatra. Ha az ellenség közeledett, hangos gágogásuk riasztotta a bóbiskoló őrszolgálatot. Faluhelyen és a tanyavilágban ma is hasznos jelző- funkciót töltenek be a ludak... A tücskök ezzel szemben pont fordítva reagálnak - mert "idegen betolakodók" érkezésekor abba hagyják ciripelésüket... De sok más háziállat is betölthet házőrző funkciót - így például  gyöngytyúk, kacsa, pulyka és - sorolhatnám. A klasszikus házőrzők azonban ősidők óta  a kutyák, akik hűséges barátaink.. A kutyákat a rendőrség és a honvédség is számtalan feladatra használja kiváló eredményekkel.  A kiképzett kutyák többek között a kábítószert is megtalálják... A katasztrófavédelem munkatársait is segítik a nyomkereső kutyák...

Professzionális vagyonvédelmi célokra a   kutyák szintén kiválóan bevethetők . "Keményebb" szolgálati helyeken a kiképzett őrkutya majdhogynem fegyvernek számít. A járőröző vagyonőr társaként igazi egységet alkotnak. A kutya ugyanis rendkívül kifinomult szaglással rendelkezik, és sokkal gyorsabban érzékeli az illetéktelen behatoló érkezését. Esetenként arra kell vigyázni, nehogy a kutya kárt tegyen a behatoló személyben.

45852_449198045151800_1152804057_n.jpgA kutya jelenléte és ébersége egyúttal a gazdája önbizalmát is jelentősen erősíti, amely nem mellékes körülmény. Vannak olyan szolgálati helyek, ahol a kiképzett kutya már olyan nagy tekintélyt vívott ki magának, hogy az előző időszakban odajáró elkövetőkben még a gondolata sem merül fel annak, hogy behatoljanak a kutyás őrrel védett területre. Érdekes módon a bűnözők egy része szinte retteg a kutyáktól. Több kutyás őr kollégám is arról számolt be nekem, hogy a kutyák szinte élvezik a "bevetést". Ilyenkor szeretnének a gazdájuknak is bizonyítani, és mindent elkövetnek, hogy megfeleljenek az elvárásoknak. Általában szinte vissza kell őket fogni. Hiába no: a kutya is "ember", legalábbis az ember mellett eltöltött hosszú évszázadok alatt a jelek szerint sok-sok emberi tulajdonságot felvett.

De a kutyatartók viselkedésében is van valami speciális, amit vélhetően a kutyáiktól vettek át.

Vannak azonban igen szerencsés vagyonőr kollégáink is - igaz nem túl sokan - akik lovak segítségével járőröznek. Őszintén szólva egy kicsit én is irigykedem rájuk, mert ebben a rohanó világban lóháton járőrözni a természet lágy ölén nagyon szép feladatnak látszik. A lovak bevonása a vagyonvédelmi feladatokba ott lehet célszerű, ahol nincsenek kiépített utak, és nagy területet kell felügyelni. 

560147_449228111815460_2123664516_n.jpg

Ilyen területeken kerékpárral vagy motorkerékpárral sem lehet könnyen közlekedni. De környezetvédelmi szempontból is lényegesen hasznosabb a lovak bevonása a feladatok ellátásába. Legalább értelmes feladathoz jutnak ezek az állatok is - és friss levegőn vannak.

A környezettudatos gondolkodás jegyében szerény véleményem szerint több helyen is lehetne a lovakat "szolgálatba állítani". A magas üzemanyag árak, az egyre katasztrofálisabb környezetszennyezés miatt érdemes lenne több területen - elsősorban vidéken - a lovas őrszolgálatok megszervezése.

Társaságunk társadalmi szerepvállalása érdekében minden tőle telhetőt megtesz  környezetünk megóvása érdekében.

Az ökológiai kérdések iránti nyitottság és fokozott tudatosság része társadalmi szerepvállalásunknak. Túl sokat nem tehetünk ez ügyben - de amit tehetünk, azt meg  tesszük.

o Egyre erőteljesebben támogatjuk a papír mentes belső kommunikációt, és csak a legszükségesebb esetben printelünk ki írott anyagot papírra.

o Műanyagpalack zsugorítót állítottunk üzembe a központunkban.

o Mintegy fél éve egy smaragdfát ültettünk székházunk elé!

Ezek   nagyon kicsi lépések - de ezzel  is  hozzájárulunk a kollégáink környezettudatos gondolkodásához, tágabb értelemben  a jobb levegőhöz, az élhetőbb világhoz. Mi ezért dolgozunk nap mint nap valamennyien!

Szólj hozzá

őrszolgálat intelligens vagyonvédelem őrző védő kutyák magánbiztonság vállalati biztonság