2013. már 23.

Legfőbb vagyonunk az életünk

írta: steve4security12
Legfőbb vagyonunk az életünk

shutterstock_99170858_800.jpgÍrásaimban folyamatosan hangsúlyozom, hogy a vagyonvédelem első számú prioritása az ember életének és testi épségének megóvása. Ez a banki biztonsági rendszerek és szolgálatok megszervezése során is így kell  működjön. Tárgyi eszközöket, pénzt ugyanis lehet pótolni, az emberi élet viszont egyszeri és megismételhetetlen. Otthonunkban óvjuk szeretteink biztonságát, munkahelyünkön pedig a vállalati kollektíva biztonságára kell figyelnünk. Az intelligens vagyonvédelem nem kizárólag az anyagi javak védelmére terjed ki, hanem azon túlmenően az informatikai rendszerek, továbbá a környezet védelmére is. De a legfontosabb feladat az emberi élet megóvása, minden baleset és sérülés esetén az azonnali segítségnyújtás.

Az elsősegélynyújtási ismeretek meglehetősen hiányosak és felületesek hazánkban, pedig sok esetben életmentő jelentőségű a gyors és szakszerű segítségnyújtás a mentők kiérkezéséig. A nagyszabású rendezvényeken és nagy vállalatoknál is előfordul kisebb-nagyobb rosszullét, vagy akár súlyosabb baleset, nagyon ritkán szívinfarktus. Különösen a súlyos szívelégtelenség esetén az azonnali és hatékony beavatkozás életmentő jelentőségű lehet. Társaságunk már évekkel ezelőtt elkezdte a vagyonőreink, de elsősorban a testőreink elsősegélynyújtási képzését.

Nagy örömömre szolgál, amikor arról értesülök, hogy kollégáink a tanultakat sikeresen tudták alkalmazni.shutterstock_26855872.jpg
o Néhány éve nagy szabadtéri rendezvény biztonsági szolgálatát láttuk el közel 40 fővel. Tekintve nagyon magas volt a résztvevők száma, a rendezők egy mentőt is kirendeltek a "biztonság kedvéért".  Az időjárási előrejelzés sajnos nem bizonyult teljesen pontosnak - vagy talán a rendezők egy kicsit alulértékelték a kockázatokat. (Ugye milyen ismerős a történet?) Mindenesetre "villámgyorsan" kialakult a viharos időjárási helyzet esővel és mennydörgéssel. A becsapódó villám két vendégre is lesújtott, melynek következtében mindketten elvesztették eszméletüket. Biztonsági feladatokkal megbízott munkatársaink azonnal értesítették a helyszínen tartózkodó mentőket, de addig is megkezdték ellátni a sérülteket. A kevésbé sérült személynek a hátra csúszott nyelvét kellett azonnal "helyre billenteni", hogy meg ne fulladjon. A másik, súlyosabban sérült személynek mellkasi szívmasszázzsal sikerült a szívműködését azonnal visszaállítani és stabilizálni. A helyszínen lévő mentők szerencsére percek alatt megérkeztek és átvették a sérültek szakszerű ellátását, és azonnal elszállították őket a kórházba.

Más kollégáink más helyszíneken, más alkalmakkor vérzéses sérülteket láttak el az elsősegély csomagban tárolt kötszerekkel, vagy csupán pillanatnyi rosszulléteket kezeltek kánikulai körülmények között.

Az ilyen sikeres beavatkozások nagy mértékben fokozzák munkatársaink önbizalmát, és remélhetően ha ismételten be kell avatkozniuk, akkor még határozottabban és szakszerűbben járnak el.

o Több kollégánk a tanultakat nem csak munka közben, hanem a mindennapi életben is tudta alkalmazni, amikor hirtelen rosszullétet és más kisebb-nagyobb sérüléseket tudtak eredményesen kezelni. 

Társaságunk továbbra is nagy súlyt helyez munkatársaink folyamatos képzésére és továbbképzésére.  Az intelligens vagyonvédelem szerves részének tekintjük az elsősegély nyújtási ismeretek és a gyakorlatok folyamatos szinten tartását és fejlesztését.  Ha tíz vagy húsz évente csupán egyetlen ember életének megmentéséhez is hozzá tudunk járulni, akkor már megérte a befektetett idő és energia.

A szakma tekintélyének megteremtése is vezérel minket, - mert jelenleg méltatlanul alacsony a társadalmi megítélése az "őrzővédőknek".  Önmagában az őrzővédő kifejezés használata  ugyanolyan sértő, mintha én azt mondanám egy újságírónak, hogy "firkász". Az őrzővédő ugyanis néhány - egyébiránt nagyon hasznos - kutyafajta összefoglaló neve. A mi szakmánk neve ugyanis vagyonvédelem. Mi ezen belül is az intelligens vagyonvédelem hívei és elkötelezettjei vagyunk!

Szólj hozzá

biztonságérzet vagyonvédelem edukáció rendezvénybiztosítás rendkívüli helyzetek humán kockázatok veszélyforrások intelligens vagyonvédelem magánbiztonság vállalati biztonság