2013. már 24.

Pénzügyi kockázatok (2.)

írta: steve4security12
Pénzügyi kockázatok (2.)

shutterstock_74838961_800.jpgAggasztó hírek érkeznek a pénzvilágból. Azt már évek óta valamennyien érzékeljük, hogy a gazdasági élet nem szárnyal, és a korábban stabilnak látott pénzügyi rendszer is megingott. Legújabban a ciprusi helyzet vonja magára a figyelmet. A ciprusi pénzügyi válsággal kapcsolatban már rémisztő - meg nem erősített - hírek is keringenek a FB-on. 

De nagyon sok honfitársunkat inkább a devizahitelek visszafizetése aggasztja. A pénzzel mindig is megfontoltan kellett bánni - ma ez hatványozottan igaz. Azt  már nagyon sokan a saját kudarcaikon tanulhatták meg, hogy mennyire körültekintően és megfontoltan kell hitelt felvenni. Azt is nagyon sokan a saját bőrükön érzékelhették, hogy milyen óvatosan és ellenőrzött módon lehet bárkire is pénzt rábízni. A bizalom szép, az ellenőrzés pedig elkerülhetetlen. Így lehetne röviden összefoglalni a pénz kezelésének legfontosabb szabályait.

Korábban nagyon sokan hozzászoktunk egy gondoskodó állam-felfogáshoz, és tulajdonképpen megerősödött bennünk az a téves képzet, hogy az intézményrendszer mindig is a mi érdekeinket képviseli. Természetesen a bankrendszert is az állami intézményrendszer részének érzékeltük, jóllehet erről már szó sincs. Tömegesen vettek igénybe magánszemélyek deviza alapú hitelt abban a hiszemben, hogy az nyilvánvalóan  egy gondosan és körültekintően megtervezett banki termék. Mára már több pénzügyi szakember is kimondta - például Róna Péter - hogy itt tulajdonképpen egy hibás banki termékről van szó. Ez természetesen egy pénzügyi szakmai kérdés, amelynek eldöntése nem az én tisztem. Azt azonban nyugodtan kijelenthetem, hogy valamennyiünk részéről sokkal nagyobb pénzügyi tudatosságra, gondosságra, és főleg felkészültségre van szükség.

Hiába no, ha keserű pirulák lenyelésével is de meg kell tanulnunk a piacgazdaság működési rendszerét, a pénzforgalom helyenként kegyetlen törvényszerűségeit. Pénzügyi ismereteinket manapság célszerű nagyon erősen fejlesztenünk, és kerülnünk kell a kockázatos pénzügyi tranzakciókat is. Ma már nem elégséges, ha csupán a piramis játék veszélyeit ismerjük... Magánszemélyek és vállalatok is sokat veszíthetnek nem kellő alapossággal és hozzáértéssel aláírt hitelszerződések következtében.

o Sok vállalat ment tönkre - különösen a szállodaiparban - a bankok által  egyoldalúan  felmondott hitelszerződés következtében.

o Sok családnak az életük munkájával összehozott családi házukat kell elhagyniuk, a nem kellő körültekintéssel aláírt deviza alapú hitelszerződés következményeként.

o Egyre többen pénzügyi összeomlást jósolva igyekeznek hasznot húzni hiszékeny emberek félelmeiből. A mind gyakrabban felbukkanó pénzügyi válságot, sőt összeomlást vizionáló írások paradox módon tovább ronthatják a helyzetet. Egyesek azt javasolják, fektesd pénzed aranyba, mert az úgyis tartja az értékét, mások egyéb jövedelmező befektetéseket kínálgatnak.

o Nem kell meglepődnünk, ha CASHelyűk bukkannak fel környezetünkben rendkívül vonzónak tűnő ajánlatokkal.

 Pénzügyi döntéseknél elkerülhetetlen profi pénzügyi szakembereket bevonnunk. Vigyáznunk kell, mert sokan állítják magukról hogy profik, miközben csupán felszínes pénzügyi ismeretekkel rendelkeznek. Amennyiben viszont nem akarunk pénzügyi "gurukat" bevonni személyes pénzügyeink intézésébe, akkor meg kell tanulnunk a pénzügyi világ nem könnyen értelmezhető szakkifejezéseit, hogy legalább értsük, mit ajánl számunkra az adott pénzintézet. Manapság a lehető legkisebb pénzügyi kitettséget szabad csak felvállalni.

Nem kevés vállalat  követi azt a gyakorlatot, hogy több bankban is nyitnak számlát a "biztonság kedvéért". Mások készpénz készleteiket gyarapítják és ily módon igyekeznek védekezni egy esetleges pénzügyi krachtól. Az sem mellékes azonban, hogy megőrizzük józan ítélőképességünket és lehetőleg a tények alapján hozzunk megfontolt döntéseket. A vállalatoknak folyamatosan ellenőrizniük kell vevőik pénzügyi stabilitását, - különös tekintettel a hosszú lejáratú fizetési határidőkre. A pénzügyi fegyelmet és transzparenciát pedig minden eddiginél erőteljesebben be kell vezetni, mert egyetlen vállalat sem engedheti meg magának, hogy értékes, megtermelt pénzei haszontalan célokra szétfolyjanak. Egy korábbi írásomban már foglalkoztam a pénzügyi kockázatokkal.

Azzal sajnos lehet számolni, hogy a romló helyzetű vállalatoknál többen is "vérszemet kapnak" és inkorrekt módon akarnak pénzhez jutni. A belső manipulációk felszámolása és megelőzése céljából érdemes az e területen jelentős tapasztalatokkal rendelkező céghez fordulni.

Szólj hozzá

edukáció kockázatkezelés humán kockázatok intelligens vagyonvédelem magánbiztonság vállalati biztonság