2013. ápr 07.

Romboló SI faktor

írta: steve4security12
Romboló SI faktor

shutterstock_74771083_800.jpg"Az irigység 
természetünknek az az alantas vonása, melynek révén epekedve és búslakodva tekintünk arra, amit másokban boldogságnak vélünk." Bernard Mandeville

Ez az alantas attitűd  ősidők óta mérgezi a közösségek, a vállalatok életét és elképesztő rombolást képes végezni. Teljeskörűen  kiiktatni gyakorlatilag lehetetlen, hiszen ezek az indulatok  néha zsigeri szintről fakadnak. Talán a neveltetésünkkel is bajok lehetnek, ha nem vagyunk képesek tisztelni mások eredményeit, sikereit.  De az is lehetséges, hogy egyesek valóban érdemtelen módon jutnak beosztáshoz, hatalomhoz és pénzhez. De még ez  sem lehet ok az egyébiránt önpusztító és kártékony irigységre.

Nyilvánvaló módon egészséges és transzparens, mérhető és ellenőrzött körülmények között kevésbé van táptalaja az irigységnek. Az SI - vagyis a sárga irigység* faktorral mint tényezővel tisztában kell lennünk, nehogy "pofára essünk". Ugyanis ha naivak és hiszékenyek vagyunk, - az SI faktor akkor is működik...

Korábbi bejegyzésemben már foglalkoztam a témakörrel, azonban ma tovább folytatom, hiszen az SI faktor jelenség a jelek szerint örökzöld téma.

Egy kis faluban nőttem fel, ahol az emberek egy része irigykedett szüleimre, mert már a hatvanas években képesek voltak olasz Fiat autót vásárolni. Tudni kell, hogy akkoriban még a szovjet típusú Zsigulira is éveket kellett várni. Sajnos még a rokonságon belül is fel-fel bukkan az irigység, - hiszen sokak nehezen emésztik meg, hogy mások képesek elérni valamilyen jelentősebb dolgot az életben. Barátaim, ismerőseim is gyakran beszámolnak olyan történetekről, melynek mozgatórugója az SI faktor.

A vállalatokon belül gyakorlatilag nagyon sok minden lehet az irigység tárgya:

o Sok vállalati dolgozó irigykedik a gyors karrierek láttán - különösen, ha az illető személy rövid ideje dolgozik a cégnél. Az un. villámkarrierek pedig egyenesen "robbanást" okozhatnak egyesek kedélyállapotában.

o A sikeres emberek gyakran szinte automatikusan kiváltanak egyesekből irigységet. Néha az is elegendő, ha valamelyik munkatárs gyorsabban és ügyesebben meg tud oldani egy feladatot. Egy sikeres színész - a megboldogult Márkus László -  mondta egyszer, ha valakinek nincsenek irigyei akkor még semmire se vitte. Úgy tűnik már én is elérhettem valamit...

o Beindul az SI faktor azonnal, ha valamelyik középvezető jobb céges autóhoz vagy irodához jut, mint a riválisa. De még az is beindíthatja a rosszmájú pletykákat, ha valaki elegánsabb céges okostelefonhoz vagy profibb laptophoz jut.

o Irigységet válthat ki, ha valamelyik vezetőt előléptetik, vagy nagyobb prémiumot kap. A nagyobb hatáskör (hatalom) is gyakran szerepet játszik alattomos játszmákban.

o Gyakran olyan magánjellegű ügyek is irigységet válthatnak ki, hogy melyik személy sikeresebb a másik nemnél, vagy éppen kinek milyen a vagyoni helyzete, kinek milyen saját autója van. Akár az elegánsabb megjelenés is lehet irigység forrása.

Hogyan képes effektív anyagi károkat okozni az irigység:

o Közvetett módon a munkahelyi morál rombolásával, feszültségek kiváltásával képes károkat okozni. Egyes versengő, irigykedő személyek már nem a céges célokat követik, csupán az irigységtől "megsárgulva" emésztik magukat és rombolják a céges morált.

o Vannak és lehetnek azonban kézzel fogható közvetlen károk is. Irigy munkatársak ugyanis esetenként szinte hajtóvadászatot kezdeményeznek riválisuk ellen, és - akár aljas módon igyekeznek azt lejáratni. Még attól sem riadnak vissza egyesek, hogy a vállalatnak kárt okozva "vonják ki" a versenyből riválisukat.

Mi lehet a megoldás?

Természetesen ezt a "betegséget" nem lehet egykönnyen száműzni a vállalati és közösségi életből. Transzparens működéssel, az etikai normák írásba foglalásával sokat tehetünk egy egészségesebb munkahelyi légkör kialakítása érdekében. Folyamatos belső tájékoztatásra, ha úgy tetszik képzésre van szükség annak érdekében, hogy mindenki lássa és belássa, mik a vállalat céljai és érdekei. A kezelhetetlen antiszociális személyeket pedig azonnal el kell távolítani a cégből. Kellő intelligenciával ugyanis könnyen belátható, hogy az irigység nem viszi előre a dolgokat - sőt ellenkezőleg a teljes kollektíva érdekeit rombolja.

A vállalati belbiztonság megteremtése egy nagyon összetett feladat. Az  intelligens vagyonvédelem nem csupán az eszközök biztonságáról gondoskodik. A kockázatkezelés és biztonsági audit részeként a humán tényezők kockázatainak feltárása és kezelése az egyik legfontosabb feladat. A humán kockázatok felmérését és kezelését jellemző módon a vállalati vezetők többnyire alul értékelik. Pedig cégek sorsát döntheti el - különösen a stratégiai szinten felbukkanó acsarkodás és irigység. 

* A sárga irigység kifejezés onnan ered, hogy őseink látták az emberi  aurát és annak színeit. Ma is látják még egyesek az aurák színeit. A piszkos sárga aura jelentéstartalma az irigység. A lila köd kifejezés pedig arra utal, hogy akinek lila színű az aurája az elvont/ absztrakt személyiség.

Szólj hozzá

biztonsági audit kockázatkezelés humán kockázatok veszélyforrások vállalati biztonság