2013. ápr 16.

A baj nem jár egyedül

írta: steve4security12
A baj nem jár egyedül

shutterstock_120012388_800.jpgAki már  valaha is volt beteg, az tudja, hogy a baj nem jár egyedül. Az egyik betegség szinte automatikusan kiváltja a másikat és akár a harmadikat is. Ha az immun- rendszer meggyengül, a bakteriális fertőzések számára szabad a pálya. Kicsit leegyszerűsítve a vállalatok és szervezetek is így vannak ezzel. Ha egy vállalatnak meggyengül az önvédelmi reflexe,  védekező mechanizmusa,  akkor nagyon könnyen felszaporodhatnak a károkozások, és a felelőtlen magatartásból származó veszteségek.

Minden vállalatnak meg kell szerveznie hatékony önvédelmi rendszerét, a belső ellenőrzést, a kockázatkezelési divíziót, vagy ha úgy tetszik a vagyonvédelmi osztályát. Ezeket a szervezeti egységeket többféle módon megszervezhetjük, -és különböző divatos nevekkel is illethetjük.  De egy bizonyos: az önvédelmi funkciót el kell látni, a védekező mechanizmusoknak működniük kell - ugyanúgy mint az emberi testben az immunrendszernek.

Amint a vállalatok belső önvédelmi reflexe meggyengül, akkor a tapasztalatok szerint szinte automatikusan felszaporodnak a kisebb-nagyobb etikátlan magatartások, lopások amelyek esetenként hűtlen kezelés, vagy sikkasztás BTK-s alakzatát is megvalósíthatják. Nagyon fontos, hogy a vállalatvezetés ilyen esetekben példás szigorral és következetességgel járjon el, mert a feltárt szabálytalanságok kezelési módjának nagyon fontos belső üzenete is van a vállalati közvélemény számára!

A vállalati vezetőségek nem ritkán ódzkodnak a szigorú és következetes eljárások meglépésétől, mert úgymond nem akarnak botrányt. Pedig szerintem éppen az botrányos, hogyha egyértelmű hűtlen kezeléseket vagy sikkasztásokat "elkennek", és futni hagyják az elkövetőket.

A tipikus magyarázatok a következők szoktak lenni:

o "Nem akarjuk a kollégát kriminalizálni, mert már régóta nálunk dolgozott".

o "Nem akarunk feljelentést tenni, mert az illető családos ember".

o "Nem akarunk botrányt a cég körül, mert egy botrány rombolja a cég imázsát".

o "Nem akarjuk a munkatársakat megfélemlíteni BTK-s ügyekkel."

- Hosszan lehetne itt még sorolni a kifogásokat, talán többünknek van is már ez irányú tapasztalata.

Az elkent ügyek üzenete pedig a következő a céges közvéleményben:

o A vezetőség nem elég jellemszilárd, mert feltehetőleg ők is mutyiznak.

o Azért nem mert a vezetőség fellépni, mivel az elkövetők "fogják" őket.

o A cégvezetés azért engedékeny, mert ők is hasonló bánásmódra számítanak.

o A latens bűnözők pedig egyenesen úgy tekintik a meghátrálást, hogy szabad a pálya.

Azért kell nagyon konzekvensen és keményen fellépni a vállalati és szervezeti vagyont fosztogatókkal szemben, mert az engedékeny magatartás könnyen egy láncreakciót válthat ki, ami egyre erőteljesebben begyorsul. Ezt az öngerjesztő folyamatot aztán egyre nehezebb leállítani. Visszatérve az immunrendszer analógiára, a rákot is korai fázisban az egészséges immunrendszer orvosi segítséggel könnyűszerrel legyőzi. Ha viszont a rák elburjánzik és sok áttét alakul ki, a kezelése is sokkal kockázatosabb, vagy akár reménytelenné is válhat. Az egészségünk megóvása érdekében időszakosan rákszűrésre megyünk. Talán a vállalatoknak sem lenne nagy hiba időszakonként átvilágíttatniuk rendszerüket.

Szólj hozzá

biztonsági audit kockázatkezelés humán kockázatok veszélyforrások vállalati biztonság