2013. júl 04.

Intelligens őrszolgálat

írta: steve4security12
Intelligens őrszolgálat

blog_idss.jpgA kigyúrt és kopasz  vagyonőrök helyét egyre inkább  intelligens őrök veszik át, akik okostelefonokat használva válnak egy intelligens biztonsági rendszer intelligens részévé.

Lassan talán  el kellene már felejteni a kissé leegyszerűsítő  "őrzővédő" kifejezést. De főleg a meglehetősen cinikus fogalomhoz társított kliséket érdemes újragondolni. Sokak fejében ugyanis  még mindig él az a fajta vulgáris elképzelés, hogy az "őrzővédő" cégek "letámasztják" az őröket a szolgálati helyekre, akik ott valamilyen előírások szerint végzik -nem túl színvonalas- munkájukat.

A szakmánk ugyanis folyamatosan fejlődik. A technológiai- és informatikai fejlesztések és okostelefonok  teljesen új dimenziókat nyitnak az őrszolgálatok szervezésében is. A megrendelők- és a biztonsági cégek vezetői számára is lényegesen gyorsabb és hatékonyabb a folyamatok kézben tartása és ellenőrzése.  Természetesen a rendszer lényege a vagyonőrök folyamatos alap- és továbbképzése az alapvető vagyonvédelmi- és vállalatbiztonsági feladatok ellátására. De arra is ki kell képezni őket, hogy képesek legyenek a modern informatikai rendszerek szakszerű kezelésére.

A Társaságunk fejlesztői által rendszerbe állított intelligens szoftver segítségével a hozzáférési jogosultsággal rendelkező személyek az íróasztaluk mellől is azonnal tudnak tájékozódni a legfrissebb szolgálati eseményekről. Az őrszemélyzet ugyanis okos- telefonokkal van ellátva, és a jegyzőkönyveket immáron nem számítógépes klaviatúrán bebillentyűzve veszik fel - a káreseményt követően órákkal vagy napokkal később - hanem az adott helyszínen azonnal, mikrofon-funkciót használva. Az így elkészült hangos jegyzőkönyveket az intelligens szoftver geopoziciókkal, továbbá kép- és akár videofelvételekkel rögzíti. Az adatszinkronizációs rendszer segítségével a hangos jegyzőkönyvek azonnal megjelennek a biztonsági vezető számítógépes rendszerében. A jogosult személyek akár a személygépkocsijuk hátsó ülésén ülve, vagy a Balatoni nyaralást megszakítva - egy tablet vagy laptop segítségével is hozzáférhetnek azonnal a szükséges információkhoz. 

A hangos jegyzőkönyvek további előnye, hogy a biztonsági vezető nem csupán egy írott jegyzőkönyvet kap kézhez - esetenként napokkal a káreseményt követően - hanem az adott káreseménynél  gyanúba keveredett személy hangját is hallhatja, méghozzá  közvetlenül a történtek után. A rögzített hang tónusának és jellegének ugyancsak van információ tartalma, de manapság már elég sok hanganalizáló szoftver is hozzáférhető, mely igen hasznos segédeszköz lehet a biztonsági szakemberek számára.

Kétségtelen módon az intelligens szoftvernek van egy kényelmi funkciója, de messze nem csak erről van szó. A biztonsági szakmában ugyanis a káresemények - mint például lopási jegyzőkönyvek gyors lereagálása elengedhetetlenül fontos. Ne feledjük, hogy elég sok olyan vállalat működik hazánkban, amelynek sok vidéki telepe vagy gyáregysége is van. A központi székházban dolgozó biztonsági vezető egy ilyen szoftver segítségével azonnal képbe kerülhet, és meghozhatja a szükséges intézkedéseket. Ha egy gépkocsi vezető esetén a lopás gyanúja merült fel, azonnal felfüggesztheti a működését az ügy végleges tisztázásáig. 

Az intelligens szoftver segítségével fel lehet ruházni egy vidéki telephelyen dolgozó személyt, hogy  kivihessen egy eszközt - például laptopot munkavégzés céljából az üzem területéről. Ez roppant egyszerűen megoldható, mivel a rendszerhez vezérlési jogosultsággal hozzáférő személy beírja az illetékes személy nevét, és megadja az eszköz típusát. Ez a bejegyzés azonnal szinkronizálódik és megjelenik a gyáregységben szolgálatot ellátó vagyonőr számítógépén. A meghatalmazott személy pedig mindenféle tortúra és fölösleges bürokrácia nélkül - de mégis dokumentáltan viheti ki az üzemből a számára engedélyezett eszközt. Előtte azonban elektronikus módon alá kell írnia a megfelelő fájlt. 

Amennyiben a vezérlésre jogosult biztonsági vezető módosítja az őrutasítást, az elektronikus formában, szolgálati helyekre lebontva azonnal megjelenik a vagyonőrök számítógépén vagy okostelefonján. A biztonsági vezető tehát nem csupán hozzáfér a rendszerhez, hanem jogosult annak vezérlésére, utasítások kiadására - így sokkal hatékonyabban tudja kézben tartani a biztonsági folyamatok vezérlését! Az írott formában kiadott őrszolgálati utasítások kora szép lassan lejár. A hagyományosan megoldott és kiadott őrutasítások folyamatos frissítése sokkal több hibalehetőséget rejt magában, mint az intelligens szoftver alkalmazása. Mellékesen jegyzem meg, hogy a szoftver alkalmazása gyakorlatilag teljesen kiiktatja a papír felhasználást, ami azért azért ökológiai szempontból nem egy hátrány.

shutterstock_96061475_800.jpgA járőrözési feladatok ellenőrzése is lényegesen könnyebbé válik a rendszer alkalmazásával. A jelenleg általában alkalmazott járőrellenőrző technológiák adatait többnyire a hó végén, vagy hetente mentik ki a rendszerből, vagy printelik ki az adott vezetőnek. Amennyiben a megrendelők az általunk preferált okostelefonos rendszert vezetik be, és  a megadott pontokra nem drága és manipulálható (megrongálható) leolvasó egységeket telepítenek fel, hanem csupán egy QR kódos matricát - akkor a rendszer szárnyalni kezd. A másik fejlesztési irány az NFC chip alkalmazása, amely talán még hatékonyabb  megoldás lehet mint a QR kód. A járőrözés során a biztonsági vezető valós időben  láthatja, hogy az adott vagyonőr éppen hol tart a járőrözés során. Ha eltérést érzékel az előre megadott programhoz képest, azonnal kapcsolatba tud lépni az érintett vagyonőrrel, és akár 1000 km-es távolságból is tudja utasítani.

A rendszerhez az ilyen szoftverek esetében megszokott hozzáférési jogosultsági szintek vannak kialakítva, és természetesen a szoftver minden bejegyzést - akár geopoziciókkal és pontos időponttal egyetemben naplóz. Ennek a naplózásnak a későbbiek során lehet perdöntő  jelentősége. A szoftver lehetővé teszi, hogy minden érintett felhasználó csak ahhoz az információkhoz férjen hozzá, amely számára releváns. A rendszer bevezetése az eddigi tapasztalataink szerint nagyon pozitív visszajelzéseket generált. Kritikus vagy akár rendkívüli helyzetekben pedig egy ilyen intelligens szoftver alkalmazása felmérhetetlenül nagy segítséget jelenthet a helyzet gyors és hatékony kezelésében. Kedves Érdeklődők! A fenti vagy lenti linkre klikkelve csatlakozhattok online prezentációnkhoz és további érdekes adalékokat is hallhattok az IDSS nevű szoftverről.

Szólj hozzá

őrszolgálat intelligens őrszolgálat intelligens vagyonvédelem vállalati biztonság kutatás fejelsztés