2013. sze 07.

Menekülő rablók - túl árkon-bokron

írta: steve4security12
Menekülő rablók - túl árkon-bokron

 ekszertolvajok.jpgSzemélygépkocsival és motorcsónakkal Szlovákiába menekült az a négy férfi, aki csütörtökön  Tatán fegyverrel kirabolt egy ékszerboltot Három, maszkot viselő férfi behatolt  az üzlettérbe, és fegyverrel a kezükben az eladónőt az ékszerek átadására kényszerítették, míg negyedik társuk az autóban várakozott. A kárérték mintegy 50 millió forint. A rablók a meneküléshez használt autót és  motorcsónakot is felgyújtották, és valószínűleg a tett helyszínén sem hagytak sok értékelhető nyomot. Nem tudunk róla, hogy az ékszerboltban volt-e bármilyen biztonsági berendezés felszerelve. Az mindenesetre árulkodó jel, hogy kamerarendszer által rögzített fotókat a rendőrség nem tett közzé. Ez nyilvánvalóan arra utal, hogy ilyen felvételek nem készültek. Az elkövetési- és főleg menekülési módszer pedig profi bűnözőkre utal, akik  alaposan felkészültek előzetesen. Az is valószínűsíthető, hogy feltérképezték a terepet, a menekülési útvonalakat, és magát az ékszerüzletet is.

Anélkül, hogy a konkrét ügyet és főleg a  nyomozati cselekményeket értékelném, több kérdés és gondolat is felmerül bennem egy ilyen nagy értékre elkövetett bűncselekményt követően.

o A bűnügyi tendenciákat figyelve az érzékelhető, hogy egyre szervezettebb és felkészültebb bűnözői  csoportok bukkannak fel, akik akár fényes nappal Budapest belvárosában vagy akár Tatán is készek akcióba lépni. Az Andrássy úti rablók nem ékszereket, hanem luxus mobil telefonokat raboltak - szintén nagy értékben. Még azt sem zárnám ki, hogy  a két bűncselekményt akár ugyanaz a brigád követte el. Közösnek látom a két bűncselekményben a nagyfokú kockázatvállalást, továbbá a nagyban gondolkodást, hiszen mindkét helyszínről nagy értékkel távoztak.

o A fegyveresen fellépő rablók - mint jelenség - sokáig az amerikai filmekből voltak ismerősek számunkra. Nem nagy öröm, de egyre többször olvashatunk híreket arról  hogy hazánkban is fegyveres rablók követnek el bűncselekményeket - többek között kis üzletek sérelmére, mint a lenti videóban is látható. Valahogy mintha erre még kellően nem készültünk volna fel. 

o Ugyancsak hasonlóság a két ügyben, hogy a rablók nagyon profi módon tűntek el a bűncselekmény helyszínéről. Jóllehet a tatai rablást követően a rendőrség már üldözőbe vette a személygépkocsijukat, de a rablók   házilag készített, éles vastárgyat dobtak a járőrautó elé, amely  kilyukasztotta annak jobb első- és hátsó gumiabroncsát. Ennek következtében sajnálatos módon a rendőri üldözés meghiúsult. Ezt követően a rablók a Dunán is átkeltek egy motorcsónakkal. Mindkét menekülésre használt járművet felgyújtották, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy ne hagyjanak maguk után nyomokat. Egyáltalán nem biztos, hogy az elkövetők szlovák állampolgárok lennének, hisze lehetséges hogy csak szándékos elterelő műveletről van szó.

o Ugyancsak megegyezik a két bűncselekményben, hogy a rablók gyakorlatilag mindkét esetben a teljes bolti készletet "becsomagolták" majd angolosan - akarom mondani szlovákosan távoztak. Nagyfokú magabiztosságra és szervezettségre utal, hogy az elkövetők nem kapkodtak, hanem szinte minden mozdítható értéket magukkal vittek. Nyilvánvalóan legalább egyik társuk kintről "biztosította a helyszínt".

o Feltételezhető, hogy a rablók nem csupán a nagy értékre hajtottak.  Kockázat elkerülő vagy csökkentő  szempontok is vezérelték őket. Minden valószínűség szerint azt is alaposan feltérképezték előzetesen, hogy milyen szintű biztonsági berendezések vannak felszerelve. A tatai ékszerrablás vonatkozásában eddig erről semmilyen adat nem szivárgott ki. Mindkét boltban egy-egy eladónő volt, kiknek a megfélemlítése illetve kiiktatása nem okozott különösebb problémát számukra. Az Andrássy úti rablás során egyébként a rablók a szerencsétlen eladónőt súlyosan bántalmazták is.

shutterstock_78936250_800.jpg

o Tanulságként fel van adva a lecke az exponált, nagy értékű árukat forgalmazó boltok számára. A kockázati kitettségük ugyanis mintha növekedne. Alaposabban meg kell tervezni a biztonsági rendszereket. Nagyobb értékű áruk esetén mechanikai áruvédelmi megoldások is elérhetők, amelyekből nem lehet olyan egyszerűen csak kiragadni az árukat. Ma már sok biztonsági cég nyújt videó- távfelügyeleti szolgáltatást, amely ugyan nem tudja megakadályozni a rablási cselekményt, de a rablók lebukási kockázatát nagy mértékben megemeli. A biztonsági cégek ugyanis automatikusan rögzítik a felvételeket, amely adott esetben nagymértékben segítheti a nyomozást.  

o Kiemelten nagy érékű áruk forgalmazása kisebb, egyszemélyes boltokban rendkívül kockázatos, különösen ha ott egy nő egyedül dolgozik eladóként. Az üzlettulajdonosoknak immáron az eladási szempontok mellett a  kriminológiai és vagyonvédelmi szempontokra is nagyobb figyelmet kell szentelniük. Természetesen az áruk és készpénz védelmének fontosságát megelőzi az ott foglalkoztatott eladó személyi biztonsága. Ilyen értékes, nagy kockázati kitettséget jelentő üzletekben egyetlen személy foglalkoztatása nagyon nem biztonságos. Nyilván nem könnyű összehangolni a bűnmegelőzési és gazdasági szempontokat, de valamilyen megoldást mégiscsak találni kell. A bűnözők szemszögéből ezek az egyszemélyes üzletek - különösen akkor ha ott nagy értékű árukat forgalmaznak, viszonylag könnyű prédának tűnnek. 

 o A vagyonvédelem területén dolgozó szakembereknek is fel van adva a lecke, hogy olyan komplex megoldásokat kínáljanak a kis üzletek számára, amely anyagilag nem terheli meg túlzottan a tulajdonosokat, de egyúttal az ilyen szervezett csoportok rablásait is megelőzheti. Manapság  a támadásjelzővel kombinált távfelügyelet, vagy akár a videó- távfelügyelet hétköznapi technológiai megoldás, amely sokat segíthet a bűncselekmények megelőzése szempontjából. Az érintett üzlettulajdonosoknak azt javaslom, hogy forduljanak profi vagyonvédelmi szakemberekhez!

Szólj hozzá

közbiztonság humán kockázatok objektumvédelem magánbiztonság