2013. okt 10.

Bankrablók vs. vagyonőrök

írta: steve4security12
Bankrablók vs. vagyonőrök

aaa_bank_v2.jpgAz elmúlt hetekben több bankrablás ill. rablási kísérlet  történt. Üllőn egy riasztófegyverből adtak le több lövést.  Budapest XIII. kerületében a Béke úton  két rablási kísérlet is történt egymáshoz közel eső két pénzintézetben, - sőt mindkét eset szerda délelőtt történt. Az egyik bankfiók mennyezetébe lőtt a rabló, de senki sem sérült meg. A bajai bankrablás során még tettlegességre is sor került, - mert a rabló kevesellte a zsákmányt, - ezért az ott dolgozó hölgyekre támadt.

Az angyalföldi rablást követő utcai üldözéses jelenetről készült videó felvétel sok hírportálon megjelent. A nem túlságosan fitt és gyors vagyonőr aki a képek tanúsága szerint esélytelenül vette üldözőbe a bankrablót, szarkasztikus megjegyzések és gúnyolódások kereszttűzébe került. Lehetséges, hogy a kritika  jogos, de ne feledkezzünk el arról az apróságról sem, hogy a vagyonőrök megakadályozták a bankrablást. Se személyi sérülés nem történt, se pedig anyagi kár nem keletkezett! Én tehát ezúton is gratulálok a nem TEK-es külsejű, - de mindenképpen tökös vagyonőrnek! Nyilvánvalóan azért vette üldözőbe a rablót, hogy értékelhető információval szolgálhasson a nyomozóhatóság számára.

 Ha már a bankrablások egy kicsit mintha elszaporodtak volna, - érdemes végig gondolnunk a rablások megelőzésének lehetőségeit. 

Az emlékezetes móri bankrablást követően több magánbiztonsági társaság vezetőjét is meghívták a Pénzügyminisztériumba egy szakmai kerekasztal megbeszélésre, ahol kíváncsiak voltak véleményünkre. Mint meghívott vendég, én is örömmel osztottam meg véleményemet a jelenlévőkkel. Akkor is elmondtam, hogy hazánkban több ezer bankfiókban van készpénzforgalom, - és ezek biztonságos védelmének megszervezése hatalmas összegbe kerül. Sok nálunk fejlettebb országban, csak kiemelt bankfiókokban van készpénzforgalom, a  legtöbb bankfiókban gyakorlatilag nincs készpénzforgalom, mert a tranzakciókat már kizárólag elektronikusan vezetik át.  Biztonsági szempontból, és a fekete gazdaság elleni fellépés szempontjából is nagy jelentőségű lenne, egy olyan pénzügyi rendszer kiépítése amely alapvetően az elektronikus fizetési módszereket preferálná. Gyorsulna a pénz áramlása, sokkal transzparensebb lenne a folyamtok követése, - és biztonsági szempontból is kevesebb lenne a kockázat.

Fölösleges lenne fegyveres rablásoktól tartani, hiszen ha nincs készpénzkezelés a bankfiókban, akkor onnan nincs is mit elrabolni. Bulvárcikkeket se lehetne írni ironikus stílusban a nem TEK-es külsejű vagyonőrökről. Lásd a lenti videó felvételt

Természetesen profi hackerek az elektronikus rendszereket is fel tudják törni időnként, és épp úgy kárt tudnak okozni. Egy jelentős különbség azonban, hogy a hackerek csak a pénzre utaznak, és nem veszélyeztetik senki testi épségét sem. A fegyveres bankrablások esetén az első számú rizikó faktor, mindig a fiókban tartózkodó személyek testi épségének kitettsége. 

A jelenlegi bankfiókok rablási kitettségét is nagymértékben lehetne csökkenteni, amennyiben a bankfiókokba kizárólag videó kaputelefonok segítségével lehetne csupán bejutni. Nem hiszem, hogy bárki személyiségi jogait sértené, ha belépés előtt a nevét kérnék és mindenkiről készülne egy fotó. A rendszer által dokumentált kép és hangfelvétel igen jelentős mértékben fokozná a bankrablók kockázatait, - mert jelenleg gyakorlatilag "észrevétlenül" juthatnak be a fiókokba. Természetesen az adatvédelmi előírások szellemében ezeket a felvételeket 3 nap múlva normál körülmények között meg kellene semmisíteni. Rablás esetén viszont a hatóságoknak rendelkezésükre állna egy jó minőségű kép és hangfelvétel. Bizonyára mindenki számára okozna egy 5-10 másodperces késlekedést a bejutás, viszont egy lényegesen nagyobb fokú biztonságot nyerhetnénk. Természetesen nagyon sok más technikai megoldás is rendelkezésre áll, mint például zsilipes beléptető rendszer, időzáras széfek, intelligens kamerarendszerek kiépítése, - csak ezek többnyire nagyobb beruházást jelentenek. A videó kaputelefonok pedig rendkívül olcsón beszerezhetők. Nem beszélve arról a nem mellékes szempontról, hogy egy közeli kamerakép lényegesen jobb minőségű, mint egy 3-4 méter távolságról készült felvétel.

A vagyonőröknek egyébiránt ideális esetben egy külön biztonsági helyiségben kellene tartózkodniuk, hogy rablás esetén váratlanul és kiszámíthatatlan helyről tudjanak előlépni. Jelenleg  zömmel az ügyféltérben tartózkodnak, ami többek között azért sem szerencsés megoldás, mert az előzetesen terepszemlét tartó bűnözők meglehetősen alaposan fel tudnak készülni rablási kísérletükre. A mi kollégáink még dolgoztak olyan bakfiókban, ahol ilyen biztonsági helyiség volt kialakítva. Paradox módon ez egy nagyon régen épült bankfiók volt, - oly módon kialakítva a biztonsági szoba ajtaja, hogy a vagyonőr belülről rálátott az ügyféltérre, - de az ügyféltérből nem lehetett belátni a biztonsági szobába.  Sajnos már arra is volt példa, hogy a bankfiókba behatoló rabló a vagyonőrtől erőszakkal elvett fegyverrel követte el a bűncselekményt.

A bankokban szolgálatot teljesítő vagyonőrök számára alapvető biztonsági doktrina, hogy elsődlegesen az ott tartózkodó személyek testi épségét kell megóvniuk. Csupán második prioritás az értékek, például pénz megóvása. Ha nincs esély a rablás megakadályozására, vagy elhárítására akkor inkább együtt kell működni a rablókkal. Biztonsági kamerarendszer gyakorlatilag szinte minden bankfiókban fel van szerelve, - így a bűnözők igen nagy kockázatot vállalnak ha bankrablásra adják fejüket. Az persze egy roppant izgalmas kérdés, hogy a szolgálatot ellátó vagyonőr egy töredék másodperc alatt helyes döntést tud-e hozni! Azonnal fel kell mérnie, hogy van-e esélye a bűncselekmény megakadályozására, - méghozzá oly módon, hogy közben egyetlen ott tartózkodó személy testi épségét se kockáztassa egy esetleges kibontakozó tűzpárbajjal. Elképesztően felelősségteljes munkakörről van szó, ugyanis ezek a vagyonőrök gyakorlatilag saját testi épségüket és életüket is kockáztatják. Mindeközben mind az anyagi megbecsültségük, mind pedig társadalmi presztízsük méltatlanul alacsony szintű.  Sajnos több vagyonőr vesztette már életét szolgálat közben, mivel a fegyveres támadók gyakorlatilag mindig lépéselőnyben vannak. 

Több pénzintézet azt az irányelvet követi, hogy a vagyonőrök ne éles fegyverrel teljesítsenek szolgálatot, - hogy még véletlenül se alakulhasson ki tűzpárbaj egyetlen bankfiókban sem. Csak reménykedhetünk abban, hogy a bankrablások száma nem fog növekedni, és főleg a móri esethez még csak hasonló súlyos bűncselekmény sem fog bekövetkezni. Csak remélni lehet továbbá azt is, hogy a vagyonőrök és rablók közötti "versenyfutás" nem fog "öldöklő" mértékűvé válni. 

Szólj hozzá

fegyverek közbiztonság őrszolgálat bankbiztonság rendkívüli helyzetek humán kockázatok magánbiztonság