2013. okt 21.

Rejtett kamerás felvételek

írta: steve4security12
Rejtett kamerás felvételek

1366380658_503248114_2-Spy-Hidden-Camera-Pen-Karachi.jpg

Rejtett kamerás felvételeket manapság már nemcsak a titkosszolgálatok készítenek, hanem bárki más is, aki hozzájut spéci miniatűr kütyükhöz. Némi trükközéssel már okostelefonnal is lehet készíteni rejtett felvételeket.  Az ilyen filmek nyilvánosságra hozása nagy galibákat okozhat - amint ezt a bajai eset is tanúsítja. A törvényi tiltás nem mindenkit tart vissza az ilyen típusú illegális felvételek készítésétől.

Hogy milyen cél vezérelheti a 007-es ügynököt játszó személyeket, az nem túl bonyolult kérdés. Rejtett kamerákkal olyan kompromittáló felvételeket lehet készíteni, amely kiválóan alkalmas lehet a célszemélyek lejáratásra, vagy akár megzsarolására.

Internetes áruházakból manapság már bárki hozzájuthat akár  50-100 $-ért is viszonylag jól használható spy kamerákhoz.

A kompromittáló felvételeket manapság már rendkívül egyszerűen meg lehet osztani a világhálón. Más kérdés, hogy a felvételek akár manipuláltak is lehetnek.

Érdemes mindenkinek óvatosan eljárnia, ha nem szeretne magáról kompromittáló felvételeket látni -különösen az interneten. Házibulikon magukat túlzottan elengedő fiatalokról, de kenőpénzt átadó vesztegető személyekről is készültek már rejtett felvételek. Prostituáltak is gyakran készítettek rejtett felvételeket közismert kuncsaftjaikról - hátha jó lesz valamikor valamire alapon. De a politika területén "prostituáltak" is némi készpénzért bármire hajlandók.

A gyártók számtalan termékbe beépítettek miniatűr kamerákat, amelyekkel  akár 5-10 perces kép és hangfelvétel is rögzíthető. A rendszerek használata nem túl bonyolult, így azokat minimális gyakorlást követően szinte bárki tudja használni.

 hidden-camera-spy-clock.jpg1/ Lakásban vagy irodában használható eszközök célja, hogy az ott megjelent személlyel történt beszélgetést tudta és beleegyezése nélkül rögzítsék. Kiválóan alkalmas ilyen célra akár falióra, egy könyvespolcra helyezett preparált könyv, vagy asztali ébresztőóra, vagy kisrádió. Ruhafogasba is beépíthető az eszköz, továbbá mozgásérzékelőbe.  De ezen kívül számtalan más tárgyba is beépíthető rejtett módon kamera és mikrofon. A rendszer használatának a gyenge pontja viszont abból adódik, hogy az statikus, vagyis nem mozgatható. Éppen ezért ebben az esetben a felvételt készítő személynek a célszemélyt a kamera látószögébe kell hoznia, hogy értékelhető felvételhez jusson.

necktie-spy-camera_1.jpg

2/ Hordozható eszközökbe is beépítenek a gyártók miniatűr kamerákat és mikrofonokat. Egy elegáns golyóstoll nem túl feltűnő a férfiak ingének, zakójának zsebében elhelyezve. Karórába, napszemüvegbe -de még a baseball sapkába is beépíthető rejtett kamera. Férfiak számára egy elegáns nyakkendő is megoldás lehet a rejtett kamerás felvételhez. A gombostűfejnyi fekete színű mini kamera gyakorlatilag észrevehetetlen egy sötét színű nyakkendőbe építve. A rendszer gyenge pontja ugyancsak az, hogy a konspiráló személynek mindig abba az irányba kell tartania a karóráját vagy nyakkendőjét, amerre a célszemély tartózkodik. Nagyon népszerű megoldás a kocsi-kulcstartó amely viszonylag feltűnésmentesen helyezhető "irányba". 

 3/ A szemüvegbe beépített rejtett kamera azért rendkívül elterjedt, mert a viselője nyomon tudja követni az eseményeket, és roppant egyszerűen tudja a fej mozgásával szinkronban irányítani a kamerát is. Nyilvánvaló módon egy lakásban elhelyezett falióra mindig egy látószöget tud csak filmezni. De a nyakkendőbe beépített kamerával sem egyszerű feladat a kívánt irányba mozgatni a kamerát. A szemüvegbe beépített kamerákkal viszont roppant egyszerűen követhetők az események - viszonylag feltűnés nélkül.

 

 4/ Okostelefonnal is lehet rejtett üzemmódban már felvételeket készíteni, miközben úgy tűnik a kívülállók számára, hogy a készülék ki van kapcsolva. Ezért legyünk óvatosak akkor is, ha bárki egy kikapcsoltnak látszó okostelefont tart a kezében - különösen akkor, ha a beépített kamera éppen felénk irányul.

A rejtett kamerás felvételek előtt a felvételt készítők mindig abba az irányba kezdik terelni a célszemély figyelmét és a társalgás menetét, amit rögzíteni akarnak. Ezért aztán minden szokatlan és nem életszerű esetben legyünk óvatosak. A legjobb védekezés az ilyen típusú felvételek ellen természetesen az, ha nincs rejtegetni valónk - vagy legalábbis soha nem hagyjuk magunkat provokálni. Azt is szem előtt kell tartanunk, hogy a videófelvételeket vágni és manipulálni is lehet, és egyre több ellenőrizetlen kalózfelvétel bukkan fel a közösségi oldalakon is. 

Csak remélni merem, hogy a közelgő választások során nem leszünk kénytelenek ellenőrizetlen és zavaros körülmények között készített lejárató jellegű videó filmeket "elemezgetni". Ne feledjük, hogy  a rejtett kamerás felvételeket készítőket gyakran  rejtett manipulatív szándék vezérli.

Szólj hozzá

bűnmegelőzés kockázatkezelés kamerarendszer üzleti hírszerzés intelligens vagyonvédelem kutatás fejelsztés