2013. nov 06.

Google Glass biztonsági kockázatok

írta: steve4security12
Google Glass biztonsági kockázatok

A_google_glass_blog_img.jpg

Még szinte  meg sem szoktuk az okostelefonok által nyújtott elképesztően sok lehetőséget, máris itt van a legújabb fejlesztési koncepció teszt verziója.

A Google Glass forradalmi változásokat hozhat az adatközlés minőségében és sebességében is, nem beszélve a kényelmi szolgáltatásokról.  Feltesszük a szemüveget és egyszerű hangüzenetekkel vezérelhetjük azt... Utasításra fényképet vagy filmet készít  a beépített kamera. Nyelvi problémák esetén a rendszer azonnal fordít. Ily módon külföldön is sokkal könnyebben boldogulhatunk. Ha eltévedünk navigál minket, mégpedig oly módon, hogy látómezőnkbe emeli a navigációs rendszer képeit. Nyilvánvalóan a rendszer alapvetően a családi események megörökítésére lett kifejlesztve, de a szabadidős és extrém sportok  szerelmesei is kiválóan tudják majd használni. A rendszer alkalmazása  sok kockázatot  is generál, ugyanakkor  számtalan biztonsági  és közbiztonsági funkció végrehajtására is alkalmas.

 Csekély 1500 US $ kifizetését és egy jelentkezési lap kitöltését követően bárki jelentkezhet a szemüveg tesztelésére, a Google pedig választ a jelentkezők közül.

A Google Glass egyik óriási előnye, hogy sokkal  szabadabbnak érezzük magunkat  telefonálás és más funkciók végrehajtása során - mivel nem kell a telefont a kezünkben  tartanunk. Nagyon nagy kérdés, hogy alkalmazható-e az eszköz személygépkocsi vezetés közben, munkahelyeken, szórakozó helyeken, és készíthet -e egyáltalán rólunk bárki fotókat hozzájárulásunk nélkül? További rendkívül érdekes kérdés, hogy az amúgy is felgyorsult életünket  az új technológiai őrület még tovább fogja pörgetni?

A rendívül sok kényelmi szolgáltatás mellett, számtalan biztonsági és jogi kockázat is felmerül az okos szemüveg használata során. Ezekre a kérdésekre egyelőre még nincs világos válasz...Vélhetően a rendkívül hosszú előkészületek mögött nem csupán az igények felkorbácsolása, hanem egy sor technikai, jogi kérdés tisztázása is áll.

o Először is az utcai járókelők azonnal felvételt tudnak készíteni egy balesetről, vagy akár egy bűncselekményről. Nem kell előszedni az okos telefont a zsebből és beállítani a videó felvétel menü pontot. Csupán az események irányába kell nézni és adni kell egy utasítást a készüléknek. Értékes másodperceket nyerhetünk és közben a kezünket sem kell lefoglalnunk...

Ugyanakkor a Winky nevű applikáció segítségével egy kacsintással szinte teljesen feltűnés nélkül lehet egy fényképet készíteni. Az nyilvánvaló, hogy a készülék elterjedése következtében sokkal több engedély nélküli fénykép készülhet. Több millió "paparazzi" fogja elárasztani a világot, akik gyakorlatilag kényük-kedvük szerint fotózhatnak majd. De az amatőr Sherlok Holmsok száma is ugrásszerűen növekedni fog, akik magánszorgalomból készítenek majd felvételeket.

A fotók és videofelvételek nyilvánossá tétele pedig szintén egy szempillantás alatt megtörténhet. Egyelőre beláthatatlanok ennek pozitív és főleg negatív következményei. 

Elegendő ha bárki csupán néhány percre ott felejti okos szemüvegét, a videofelvételei, képei, más személyes adatai villámgyorsan leellenőrizhetőekké válnak. A partykon, házibulikon pedig az eddigieknél is könnyebben lehet majd kompromittáló felvételeket készíteni.

o Egyelőre nem ismert még, hogy gépkocsi vezetés közben egyáltalán engedélyezett lesz -e használata. Mindenesetre az Egyesült Államokban már bírságolt rendőr gépkocsi vezetőt, aki azzal védekezett, hogy a készülék nem volt bekapcsolva. Vezetés közbeni használatát a hatóságok vélelmezhetően nem fogják engedélyezni, mert az meglehetősen kockázatos lenne. Ettől függetlenül nem lennék nagyon meglepődve, ha száguldás közben is egyesek élveznék az okos készülék nyújtotta előnyüket, saját és mások testi épségét is kockáztatva ezzel.

A Mercedes -Benz ezt a kérdést nyilvánvalóan másképp látja, mivel a hírek szerint már fejlesztik azt a navigációs rendszerüket amelybe beintegrálnák a Google Glasst.

o A hatóságok munkájában is könnyítést hozhat a technológiai fejlesztés - legalábbis ezt vélelmezem. Olyan tesztverziós szoftver máris megjelent a piacon melynek segítségével a bűnügyi nyilvántartásban szereplő személyeket könnyűszerrel lehet majd beazonosítani. A körözött személyek felderítését nagymértékben segítheti majd ez a készülék, hiszen a rendőr az utcán járőrözve azonnal be tudja azonosítani a körözött személyt. 

A titkosszolgálatok is nagyszerűen tudják majd az eszközt használni, főleg különböző spéci applikációk segítségével.

 

A munkahelyi informatikai rendszerek védelmi megoldásait az okos szemüveg megjelenése teljesen átírja. Még el se terjedt a szemüveg, de több nyugati vállalat már eleve kitiltotta a Google Glass viselését.  Ugyanis teljesen ellenőrizhetetlen módon lehet vele felvételeket készíteni és azt tovább küldeni, akár azonnal a világhálón megosztani. 

Természetesen a mi szakmánk a vagyonvédelem sem maradhat ki a fejlődésből:

o A személyvédelmi feladatokat ellátó kolléga állandó összeköttetésben lehet az irányító központ munkatársaival, és közben nem kell mobiltelefont vagy talky-walky-t használnia, vagyis mindkét keze szabad. Váratlan helyzetekben kérdéseket intézhet az "okos szemüveghez", vagy akár a bevetési irányítási központhoz. Minden érdemleges szituációban fotót vagy videó felvételt készíthet, hihetetlenül egyszerűen - amelyet később kiértékelhetnek.

 Nagy értékű szállítmányok biztosítása során a vagyonőr által viselt  rendszer folyamatosan rögzítheti vagy akár továbbíthatja a képi felvételeket a bevetési irányítási központba. 

o Az objektumőrzés során a  vagyonőr játszi könnyedséggel készíthet majd  hangos jegyzőkönyveket, és azt - akár videó felvételekkel együtt -  azonnal meg tudja osztani az illetékes vezető munkatársával. Németországban már nagyon régóta működik a "Hausverbot" rendszer, vagyis a tolvajok kitiltása áruházakból, és akár szórakozóhelyekről is. A biztonsági személyzetnek sokkal könnyebb dolga lesz a kitiltott személyek beazonosítása során, mint jelenleg.

o Manapság a magánnyomozók számára egy kritikus helyzet a felvételek készítése, hiszen mindig azon aggódnak, hogy ne keltsenek feltűnést. A jövőben a rendszer használatával sokkal kevésbé feltűnő módon lehet majd  videofelvételeket készíteni, mint jelenleg.

A technológiai fejlődés átalakítja az egész világot - így a vagyonvédelem sem maradhat le.  A  változások egyre erőteljesebben innovatív és intelligens megoldásokat hoznak az élet minden területén. A számítógépes hálózatok szép lassan kibővülnek tabletekkel és okostelefonokkal, - aztán jön a Google Glass is. Az informatikusoknak, és adatvédelmi szakembereknek fel kell kötniük a gatyát. Lesz feladatuk bőven, hogy megelőzzék az adatszivárgást, és más adatvédelmi visszaéléseket. 

Szólj hozzá

biztonság biztonságérzet közbiztonság bűnmegelőzés humán kockázatok intelligens vagyonvédelem magánbiztonság vállalati biztonság kutatás fejelsztés