2014. jan 12.

Arcátlan bolti tolvajok

írta: steve4security12
Arcátlan bolti tolvajok

1883065260_1389179804.jpg

Amióta kereskedők boltokat és üzleteket működtetnek, azóta ott rendre tolvajok is felbukkannak. Az impulzív vásárlói légkör megteremtését , vagyis az önkiszolgáló technológia bevezetését  a tolvajok kitörő örömmel fogadták. Ez a technológia ugyanis segíti a kereskedőket a nagyobb forgalom elérésében, -tekintve a vásárlók szabadon kézbe vehetik az árukat, és sokan spontán módon hoznak vásárlási döntést. A tisztességes vásárlók közé vegyülő tolvajok viszont saját céljaikra igyekeznek kihasználni az áruk közvetlen kézbevételének lehetőségét. Az egyre elszemélytelenedő, ha úgy tetszik gépies légkör kimondottan segíti a tolvajokat. A felszerelt shop tükrök és kamerák ugyanis soha sem "lépnek közbe".  Csak az erre felkészített aktív eladók vagy biztonsági személyzet képes beavatkozni. Ha már csupán szemkontaktust teremtene a bolti személyzet, - az is előrelépést jelentene.

"Ismeretlen tettes 2013. december 14-én 13 óra 41 perckor az V. kerületi Királyi Pál utca egyik üzlethelyiségében parfümöket tulajdonított el, majd az ezt észlelő biztonsági őrrel szóváltásba és dulakodásba kezdett, és a helyszínről elmenekült" - közölte a Police.hu.

Rendkívül tanulságos az alábbi biztonsági kamera felvétel, - amelyen jól látszik, hogy milyen pimasz magabiztossággal emeli el a fiatalember a parfümöket. Az is jellemző sajnos, hogy egyre több tolvaj a lebukását követően erőszakos fellépéssel távozik a helyszínről. Sajnos az üzletek személyzete zömmel teljesen érzéketlen és képzetlen biztonsági ügyekben. Pedig a sok kis üzletben egyedül szolgálatban lévő vagyonőrnek nagyon jól jönne egy kis segítség a személyzet tagjai közül. Az is sokat segíthetne, ha a vagyonőr közfeladatot ellátó személy lenne, és kényszerítő eszközt is használhatna... Jelenleg ugyanis a vagyonőr gyakorlatilag "csupán" a minden állampolgárt megillető jogkörrel rendelkezik. A bűncselekményen tetten ért személyt jogában áll visszatartani, - már ha ezt meg tudja oldani...

Arra is volt már példa. hogy a kis élelmiszer boltba egy népes család érkezett be, gyorsan összepakolták táskájukba amire szükségük volt, majd fizetés nélkül távoztak. Ha már arra jártak, menet  közben még meg is fenyegették a szerencsétlen pénztárost.

"A BRFk V. kerületi rendőrkapitánysága kéri, hogy aki felismeri a videón és a képeken látható férfit, hívja a 06-1- 373-1017/45-140 telefonszámot."

Bolti lopások természetesen világszerte előfordulnak. Németországban ki is tilthatják a visszaeső tolvajokat az áruházakból és szakboltokból. Egyes országokban a tolvajok fényképeit is kihelyezik az üzlettérbe, hogy ezzel szégyenítsék meg az elvetemült személyeket. Nagyon sok nagy áruház magándetektíveket is alkalmaz a lopások visszaszorítása érdekében. Kisebb üzleteknek erre azonban nem nagyon van pénze.

Az Iránban érvényben lévő iszlám törvénykezés értelmében a visszaeső tolvajlásért kézlevágás jár. De Jemenben is született már ilyen drasztikus ítélet, - amellyel szemben az Amnesty International is felemelte szavát. 

Hazánkban is szigorították a törvényhozók a BTK-t. A bolti lopásért a legtöbb esetben súlyos büntetés jár: értéktől függően letartóztatás és esetleg még szabadságvesztés is lehet a következmény. A törvény szerint már az is elzárást kaphat, aki húszezer forintot meg nem haladó értékű lopást követ el.

A személyzet aktívabb és figyelmesebb jelenlétével  és vevőorientált fellépésével nagyon sok lopás megelőzhető lenne. Igen gyakran szinte senki sem szól a vevőhöz, - és a tolvajhoz sem....

Arra is akad azonban példa, hogy a kis üzlet tulajdonosa maga "rendezi" a lopási ügyet, - jóllehet nem éppen gálánsan és törvényes módszerekkel. Természetesen bűncselekményeket nem jogszerű másik bűncselekménnyel megtorolni. A tolvajok visszatartása a rendőrség kiérkezéséig jogszerű, - de bántalmazásuk már nem.

Az áruházi szarkák ellen technikai eszközök sokaságát lehet bevetni, - több kevesebb sikerrel. Erről már korábbi bejegyzéseimben írtam.

Az elektronikus áruvédelmi rendszerektől kisebb fajta csodákat vártak a szakemberek évtizedekkel ezelőtt. Mára kiderült, hogy a csodákra még továbbra is várni kell.

Jóllehet a tízparancsolat és természetesen az egyes országok törvényei is kimondottan tiltják a lopást, - úgy tűnik mindhiába. Önmagában a törvények szigorításával sem lehet véglegesen megoldani ezt a régi akut jelenséget.

Szólj hozzá

közbiztonság kereskedelmi vagyonvédelem