2014. feb 26.

Megtérülő biztonság?

írta: steve4security12
Megtérülő biztonság?

!__Aaa_blog_img_mod.jpg

Lehet-e egyáltalán megtérülési szempontból elemezni a biztonsági kiadásokat?  Termelhet-e profitot a vagyonvédelmi célokra fordított kiadás?  Ebben az anyagias és profit-orientált világban ugyanis szinte minden kiadásunkat elemezzük és értékeljük.

Természetesen direkt módon sem a magánemberek, sem pedig a vállalatok nem termelhetnek profitot védelmi és biztonsági berendezésekkel vagy őrszolgálat megszervezésével. De másképp is meg lehet közelíteni a kérdést. Mit veszíthetünk, ha "megspóroljuk" a vagyonvédelmi kiadásokat, és helyette elegáns luxus autót vásárolunk? Ha szerencsénk van akkor semmit sem veszítünk, - ráadásul a luxus autóval még vagánykodhatunk is. Az persze egy másik kérdés, hogy lehet -e a családunk nyugalmát, vagy a vállalkozásunk biztonságos működését - a mai morál és közbiztonság közepette - a vak szerencsére bízni. Szerintem nem.. Mégis  mindmáig nagyon sokan kockáztatják családi vagy vállalati vagyonuk biztonságát.

1/ A biztonsági kiadásokat nem lehet a mindent átható profitorientált szemléletmódon keresztül megközelíteni. Egy kamerarendszer ugyanis nem termel hagyományos értelemben vett profitot. De egy jól megtervezett intelligens kamerarendszer komoly veszteségeket előzhet meg, illetve segítségével könnyűszerrel beazonosítható az elkövető személye. Ha a fentiek miatt túl könnyelműen állunk biztonsági kérdésekhez, - lehet, hogy egy szép napon arra ébredünk, hogy immáron nincs szükség biztonsági intézkedésekre, - mert akkora károkat szenvedtünk el, hogy arra már nem maradt forrás.

2/ A biztonsági intézkedések szükségességét nagy hiba presztízs szempontból megközelíteni. Egy autó, vagy családi ház, de még egy céges székház megvásárlásánál is szóba jöhetnek presztízs szempontok. A vagyonvédelem azonban teljesen más műfaj. Csak azért fölösleges méregdrága kamerarendszert telepíttetni, hogy ne maradjunk  le a szomszédtól, vagy a  konkurenciától... Vannak azonban olyan közismert sztárok akik még a biztonságra költött hatalmas összegekkel is eldicsekednek. David Beckham például nem spórolt a biztonsági intézkedésekkel, - sőt valamilyen módon elég sok - nem feltétlenül a nyilvánosságra tartozó - kényes adat is eljutott a bulvársajtóhoz.

3/ Bármilyen furcsa, de a vagyonvédelem területén is vannak divathullámok... Nagyon "trendi" volt sokáig az IP alapú kamerarendszer fogalma. Emlékszem, jó néhány évvel ezelőtt egy szakmai konferencián egyesek szinte már csodaszernek vizionálták. Manapság az intelligens kamerarendszerek és az arcfelismerő szoftverek hódítanak. 

4/ A biztonsági intézkedéseket- és  rendszereket nem a múlt trendjeire kell alapoznunk, hanem az előttünk álló időszak várható fejleményeire és bűnözési szokásaira kell előre választ adnunk. Még igazán el se terjedtek az arcfelismerő kamerarendszerek, de "leleményes" személyek már YouTube videókban képzik az érdeklődőket a rendszer kijátszására. Ha nem akarunk a drága beruházással gyorsan felsülni, akkor a  következő évtized várható fejleményei alapján kell felelős és főleg előrelátó döntést hoznunk.  A vagyonvédelmi beruházások előtt miden érzékeny kérdést fel kell tennünk magunknak, ha felelős és előrelátó döntést akarunk hozni.

5/ Az elképesztő fejlődés következtében a biztonságtechnikai rendszerek egyre gyorsabban elavulnak. 20 - 30 évvel ezelőtt egy riasztórendszer nagyjából 10 évig nem avult el. Ma már esetenként 5 év múlva vagy még hamarabb elavulttá válnak egyes technológiai megoldások. Sajnos sokan telepíttetnek le olyan rendszereket, amelyek már a beüzemelés napján elavultak.  

6/ Alaposan végig kell gondolnunk, hogy a biztonsági rendszer minden funkciója ki van-e használva? Fölösleges méregdrága védelmi rendszereket telepíttetni, ha a rendszer funkcióinak jelentős részét nem használjuk ki. Egyébiránt ahogy látom sokan így vannak méregdrága autójukkal és a profi számítógépes szoftverekkel is.

__Aaa_blog_img_2.jpg

7/ Jelenlegi életmódunk, anyagi helyzetünk, vagy éppen egy vállalat aktuális működési eredményei alapján gyakorlatilag nagy valószínűséggel "előre láthatók" azok a kockázati kitettségek, amelyek veszélyként jelentkezhetnek. Természetesen a kockázati kitettségeket folyamatosan monitorozni kell, mert a körülmények is folyamatosan változnak. Éppen ezért az igazán jól megtervezett rendszereket később lehet bővíteni, vagy akár továbbfejleszteni is.

8/ A biztonsági intézkedések bevezetését igen gyakran nem a spórolás, hanem a naivitás és hiszékenység akadályozza. Nagyon szép, ha mindenkiben tisztességes embert látunk, csak éppen a helyzet egészen más... Nagyon sokan mélyen alulbecsülik azokat a kockázati tényezőket, amelyek vagyonuk, vagy akár személyes biztonságukat fenyegetik. Általában a veszélyek alábecsülése miatti károk többszörösen meghaladják azt az összeget, amellyel komoly eséllyel lehetett volna a károk bekövetkezését megelőzni, vagy elhárítani.

9/ A biztonsági intézkedések természetesen nem csupán riasztórendszerekből állnak. A mechanikai védelem mellett, elektronikus jelzőrendszerekre és taktikai intézkedésekre is szükség van. A mindezek ellenére bekövetkező vagyoni károkat biztosítási szerződés kötésével lehet csökkenteni. A biztosító társaságok pedig eleve elvárnak minden biztosítottól bizonyos szintű vagyonvédelmi intézkedéseket.

10/ A hamis biztonságtudat talán a legnagyobb kockázat. Sokan esnek abba a hibába, hogy teljesen gagyi vagy dilettáns védelmi rendszert rendelnek meg, majd teljes lelki nyugalomban dőlnek hátra a karosszékükben. Többnyire fogalmuk sincs arról, hogy az általuk szupernek gondolt védelmi megoldás gyakorlatilag semmit sem ér. 

Ha valami, akkor a vagyonvédelemre költött minden egyes forint az igazán megtérülő beruházás. Egy család kemény munkával megtermelt javainak elvesztése - az otthonunk feldúlása - nem csupán anyagi károkat generál. A családtagok elveszíthetik biztonságérzetüket, ami felbecsülhetetlenül nagy károkat okozhat, különösen a gyermeki lelkekben.  

A vállalati biztonsági rendszerek hiányosságai az anyagi károkon túlmenően nagyon komoly bizalmi válságokat generálhatnak. A bizalmatlansági légkör, a gyanúsítgatások megmérgezik a csapatszellemet. 

Olyan magán-, vagy vállalati vagyon esetében, amely köré nincs professzionális védelmi rendszer szervezve, szinte automatikusan megjelennek a "hiénák" és "ragadozók". 

Szólj hozzá

biztonság biztonságérzet közbiztonság bűnmegelőzés biztonsági audit kockázatkezelés