2014. már 20.

Arcfelismerő szoftverek

írta: steve4security12
Arcfelismerő szoftverek

!Arcfelismero.jpg

Egy szép napon  arra fogunk ébredni, hogy bármerre is járunk, kíváncsi kamerák követik minden lépésünket.  A vandál és kitiltott szurkolókat a rendszer kiszűri a sporteseményekről, a visszaeső áruházi tolvajokat (Hausverbot) be sem engedik az áruházakba. A munkahelyünkre belépve nem kell majd magunkat azonosítanunk, mert a rendszer azonnali belépést biztosít. Ha megrendelünk majd elektronikusan két mozi belépőt, akkor nem kell majd 5 percig a pénztár előtt sorban állnunk. Az intelligens arcfelismerő szoftverek előbb-utóbb valamennyiünket felismernek és beazonosítanak majd, - hogy vesztünkre vagy javunkra az az életmódunktól függ.

 A nagy  kérdés persze, hogy sérülhetnek-e személyiségi jogaink, és kell-e tartanunk valamilyen félelmetes orwelli világtól. Demokratikus jogállamokban, ahol az állami intézmények és hatóságok munkatársai  nem élnek vissza felhatalmazásukkal, szerintem nincs oka senkinek félnie, - kizárólag a bűnözőknek! Viszont stratégiailag kiemelt fontosságú intézmények és objektumok felügyelete  már esetleges terror támadások megelőzését is szolgálhatja (atomerőművek, parlament, nagy vegyi üzemek, metró, stb.)  

o Az amerikai rendőrség egyes városokban már elkezdte az arcfelismerő szoftverek rendszerbe állítását azzal a nem titkolt céllal, hogy a körözött bűnözőket könnyebben kézre keríthessék. A rendőröknek csupán le kell fotózniuk a gyanúsított személyt egy tablet, vagy okostelefon segítségével, majd az arcfelismerő rendszer a frissen készült fotót összeveti az előzetesen letárolt körözött bűnözők fotóival. Nyilvánvalóan lényegesen egyszerűbb és gyorsabb így a körözött személyek beazonosítása, hiszen közülük nem kevesen hamisított személyi adatokkal és igazolványokkal igyekeznek  elkerülni a lebukást. 

o A titkosszolgálatok már régóta használnak arcfelismerő szoftvereket speciális adatgyűjtésre, terroristák felkutatására. Egyre több hír lát napvilágot arról is, hogy még a webkamerákat is képesek bevonni a műveletekbe,  sőt egyes jelentések szerint még a Facebook fotókat is. Sokáig azt gondolták a témával foglalkozó szakemberek, hogy a legintelligensebb szoftverek sem képesek olyan tökéletesen emberi arcokat felismerni, mint maga az ember.

 A Facebook DeepFace nevű új számítógépes algoritmusa a tesztek során 97,25 százalékos hatékonysággal volt képes emberi arcok felismerésére, - ezzel szemben az emberek csupán árnyalatnyival jobb arányt voltak képesek elérni (97,535).  Az persze egy izgalmas kérdés, hogy milyen célja lehet a cégnek az arcfelismerő szoftverrel. Ha a szoftver segítségével fogják kiszűrni azokat a kalózokat, akik más fotóját és nevét felhasználva töltenek fel kompromittáló tartalmakat, akkor csak üdvözölhetjük a fejlesztést.

A nagyvállalatok biztonsági szakemberei is egyre nyitottabbak az arcfelismerő szoftverek használatával kapcsolatban. Nagy személyforgalmú irodaházakban gyorsítja a rendszer alkalmazása a beléptetést, de akár munkaidő nyilvántartásra is alkalmazhatják. A belépési jogosultságtól kezdve, az adott vezető munkatárs aktuális megtalálását is segítheti az eljárás.

Idősek otthonában és kórházakban is számtalan lehetőséget kínál a szoftver alkalmazása az elkószált  személyek megtalálása céljából. De a kórházakban rendszeresen felbukkanó tolvajok kiszűrésére is alkalmas  lehet az intelligens eljárás. Manapság a legtöbb hazai kórházba  - sajnálatos módon - az lép be aki csak akar.(?) 

Az elmúlt évben  nagyságrendileg 1,92 milliárd dollárt költöttek  ilyen rendszerekre a világ kormányai illetve nagyvállalatai, de  szakértői becslések szerint 2018-ig évente átlagosan 27 százalékos fejlődés várható ezen a gyorsan növekvő piacon. Egyelőre a fejlesztések és a tempó megállíthatatlannak látszik. A rendszer szélesebb körű alkalmazása természetesen rengeteg jogi és főleg emberi jogi kérdést is felvet, - melyek egyelőre csak részben vannak megválaszolva.

Az arcfelismerő szoftverektől rettegők is akcióba léptek és mindenféle trükkökkel igyekeznek a rendszert "szabotálni". Napszemüveggel, kapucnival, baseball sapkával, álszakállal, és sok más trükkel igyekeznek az arcfelismerést lehetetlenné tenni. Egyes vélemények szerint az agyonkamerázott Londonban azért terjedt el oly nagy mértékben a kapucnis divat, mert a fiatalok így fejezik ki tiltakozásukat a "totális megfigyelés" ellen.

Miközben a rendőrségek, katonai és hírszerző szervek - sőt egyes vállalatok is -  egyre erőteljesebben használják az arcfelismerő szoftvereket,  emberi jogi szakértők a magánszemélyek személyiségi jogai és privát szférájának tisztelete miatt aggódnak.

Az esetleges aggodalmak mellett arról se feledkezzünk meg, hogy az arcfelismerő szoftverek rendkívül sokat segíthetnek körözött veszélyes bűnözők felkutatásában. De eltűnt személyek, vagy emlékezetkiesésben szenvedő idős betegek előkerítésében is komoly távlatokat nyit a rendszer.

Az Egyesült Államokban nemrég kaptak el egy 37 éve körözött személyt aki 1974- szúrta le egy katonatársát, és 1977-ben szökött meg a börtönből. Arcfelismerő szoftverrel tudták azonosítani. 

Szólj hozzá

facebook közbiztonság bűnmegelőzés kockázatkezelés üzleti hírszerzés intelligens kamerarendszerek magánbiztonság arcfelismerő kamerarendszer kutatás fejelsztés