2014. máj 26.

Eltűnt Csontváry vs Intellio

írta: steve4security12
Eltűnt Csontváry vs Intellio

 

intellio cam.jpg

Több mint 100 milliót ér az a két kiváló kép - Csontváry és Nemes-Lampérth - amely eltűnt a debreceni MODEM-ből.  Szerintem roppant kínos az ügy,  pedig igen sok biztonságtechnikai megoldással megelőzhető lett volna a felbecsülhetetlen művészeti értékek eltűnése. Van egy magyar fejlesztő és gyártó társaság akik már világszerte felhívták magukra a figyelmet intelligens kamera rendszereikkel. Jó lenne, ha itthon is megismerkednénk a nevükkel.

Az Intellio Technologies Zrt. egy IP alapú kamerákat és kamerarendszereket gyártó magyar vállalat, melyet 2005-ben alapítottak.  A jól érzékelhető cél a digitális kameraképek tartalom elemzésével, intelligens megoldás létrehozása. Komoly eredménynek tekinthető, hogy a világon elsőként jelentetettek meg intelligens fedélzeti detektorokkal (VCArendelkező, sorozatban gyártott biztonsági kamerákat. A vállalat kizárólag 3-5-12 megapixeles felbontású IP kamerákat gyárt. Video-menedzsmentszoftvere több ismert gyártó kameráját is képes fogadni, s a világon  elsők között megkapta az ONVIF Profile S minősítést.

2007-ben a szakma legrangosabb kiállításán az IFSEC-en Birminghamben a "Leginnovatívabb biztonságtechnikai IP termék" kategóriában döntős eredményt értek el.

A Magyar Innovációs Szövetség 2010-ben  Innovációs Nagydíjban részesítette a céget  az Intelligens autópálya-felügyelet rendszer kifejlesztéséért és nem utolsósorban eredményes működéséért. Az innováció eredményeképpen csökkent a halálos és nagy anyagi kárral járó balesetek száma, valamint biztonságosabb a közlekedés az M0 körgyűrű új szakaszán.  

A cég folyamatos fejlesztésekkel, innovatív megoldásokkal valamint minőségi termékekkel szerez magának egyre nagyobb hazai és nemzetközi elismerést. Többek között Olaszországban, Romániában, Oroszországban, Angliában és Izraelben is népszerűek termékeik.

A vállalat kínálata három termékcsoportból áll:

o Fedélzeti intelligenciával ellátott úgynevezett "okoskamerák"

o PC alapú, előre konfigurált rögzítő szerverek és munkaállomások

o Moduláris felépítésű videó menedzsment szoftver

A fedélzeti intelligencia többek között térfigyelő rendszerekben az alábbi funkciókat képes betölteni:

o tilosban parkolás jelzése

o tiltott sávhasználat detektálása

Irodaházakban, bevásárlóközpontokban, üzemekben a további okos funkciókra képesek a kamerák:

o Tárgy ellopásának/ illetve elmozgatásának jelzése. Többek között képtárakban, kiállítótermekben is használható, és tökéletesen alkalmas a képek elmozgatásának azonnali detektálására.   Ha ilyen rendszert alkalmaztak volna a debreceni MODEM-ben, - akkor még ma is gyönyörködhetnénk az időközben eltűnt Csontváry képben!

o Elhagyott/ hátrahagyott tárgy detektálása. (Ennek az algoritmusnak elképesztően fontos szerepe lehet egyébiránt a terroristák elleni küzdelemben is.)

o Vonalátlépés detektálása. (Az algoritmus segítségével kijelölhetünk egy virtuális vonalat,  - ami persze a telekhatár is lehet - és ennek átlépését detektálja az okos kamera.)

o Automatikus rendszámfelismerés.(A rendszer által "ismert" rendszámú személygépkocsik vezetői gyakorlatilag minden késedelem nélkül tudnak behajtani az adott területre. Ez a mai türelmetlen világban egy rendkívül fontos szempont. Aki járt már az Őrs Vezér téri Ikea áruházban személygépkocsival, az élvezhette az automatikus rendszámfelismerés előnyeit, - miután vásárlást követően elhagyja a parkolót.) 

o VisiScan arcfelismerő rendszer. Itt nem egy klasszikus (biometrikus / arc alapú)  arcfelismerő rendszerről, - hanem sokkal inkább egy életkor és nem szerinti beazonosításról van szó. Ez nagy áruházak számára komoly piackutatási jelentőséggel bír, hiszen az alkalmazás nagyon sok vásárlói trendet/ szokást beazonosít. 

Az operátorok munkáját is nagy mértékben képes a rendszer támogatni. Az intelligens mozgáskeresés segítségével, rá lehet keresni egy adott öltözetű személyre, és meg lehet tudni, hogy mikor lépett be az irodaházba. Mindezt egy képzett operátor játszi könnyedséggel és pillanatok alatt megteheti. 

Az intelligens objektumkeresés funkció segítségével ugyancsak pillanatok alatt visszakereshető, hogy egy adott személygépkocsi mikor parkírozott be az épület elé és mikor hagyta el a helyszínt. 

A dinamikus streamkezelés funkció lehetővé teszi, hogy a releváns jelenetek (például egy adott személy mozgásának rögzítése) magas képfelbontásban kerüljön rögzítésre. 

A könnyebb kezelhetőséget és áttekinthetőséget fokozzák azok az extra szolgáltatások, mint a 3D térkép. A sporteseményeken a rendszer használatával vissza lehet szorítani a huliganizmust és vandalizmust, továbbá az  antiszociális viselkedés minden formáját. (Ilyen rendszer működik a Rába ETO-, és az újonnan megépített debreceni nagyerdei stadionban is.) Csak remélni merem, hogy a gyönyörű új stadionokban hamarosan a szurkolói rendbontásokat családi szórakozás váltja fel, és végre talán igazi futballt is láthatunk.

Az adaptív sávszélességű képátviteli technológia csökkenti a hálózati adatforgalmat, a beruházás és üzemeltetés költségeit. A mai pénzügyi és gazdasági körülmények között ez sem egy mellékes szempont. 

 Az Intellio rendszerek távolról  is hozzáférhetők okostelefonok segítségével, - sőt a felszerelt PTZ kamerák az applikációval  vezérelhetőek is.  Üzleti utazásaink során, vagy bármilyen távollétünk alkalmával körbenézhetünk mi újság otthon. 

Termékeik forgalmazását hazánkban és nemzetközi szinten is disztribútorokra bízták. Magyarországon az I-Sec és a Szenzor Kft. végzi az eszközök forgalmazását. A telepítő cégek kizárólag akkor telepíthetik a rendszereket, ha előzetesen munkatársaik egy speciális Intellio tanfolyamon vesznek részt. Ez is része a profizmusnak. Mint ahogy a disztribútor és  a gyártó  sem végez telepítési feladatokat. Az Intellio kamerákat akármelyik válltáskás villanyszerelő akkor sem telepítheti, ha egyébiránt már hallott volna a termékről. 

Van aki ezt a rendszert egy kicsit bonyolultnak értékeli, - én azonban inkább szervezettnek és átgondoltnak tekintem. 

Szívből gratulálok az Intello kutatás-fejlesztési csapatának az eddigi nagyszerű és meggyőző eredményekhez, - és további sok sikert kívánok hazai pályán és nemzetközi területen egyaránt. Abban gondolom valamennyien egyetérthetünk, hogy a kamerarendszerek jövője az intelligens megoldásoké. Egyre inkább nem csupán a múltbeli eseményeket kell rögzítenie, - mert ez ma már kevés. A megrendelők azonnali beavatkozást, kár-, megelőzést és elhárítást vagyis prevenciót várnak el. Sőt a felhasználók manapság már megtérülésben (ROI) is gondolkodnak, minden beruházásukat illetően. 

Az operátorok számára is komoly előrelépést jelent a rendszer használata, hiszen az intelligens szoftverek nagyon sok hasznos funkció szerint előszűrnek. Sőt, az esetleges visszakeresés is lényegesen egyszerűbb, mint hagyományos rendszerek esetén.

Lehetséges, persze, hogy az intelligens kamerarendszerek drágák, de az eltűnt Csontváry kép sem "olcsó mulatság", - nem beszélve az addicionális és nehezen számszerűsíthető kiadásokról.

Szólj hozzá

egyéb közbiztonság kamerarendszer intelligens kamerarendszerek intelligens vagyonvédelem vállalati biztonság kutatás fejelsztés