2014. aug 23.

Biztonsági-, és golyóálló üveg

írta: steve4security12
Biztonsági-, és golyóálló üveg

security1.jpg

Az üveg az építőipar területén nagyon régóta használatos és kedvelt eszköz. Csupán a viszonylagos törékenységét lehet hátrányaként megemlíteni. A biztonsági üvegek az egyetlen gyenge pontot igyekeznek kiiktatni. 

Biztonsági üvegeket egyre gyakrabban használnak családi házak védelmi szintjének fokozására. A pénzintézetek klasszikusan régóta felhasználói a speciális terméknek. Különösen a magas építésű iroda vagy akár lakóépületekben a biztonsági üvegeknek nem csupán hagyományos vagyonvédelmi funkciói vannak. A nagy széllökéseknek és viharoknak is ellent kell állniuk. Ezen túlmenően az épületben lévő személyek esetleges kizuhanása ellen is védelmet kell nyújtaniuk. Rendkívül megrázó Garry Hoy torontói ügyvéd esete, aki egy társaság előtt igyekezett demonstrálni a felhőkarcoló üvegfelületének ellenálló képességét, - végzetesen sikertelenül. 

Az edzett üveget egy különleges hőkezelési eljárás során 700 Celsius fokra hevítik, - majd fokozatosan lehűtik. A szélsőséges hőingadozás hatására az üveg hajlékonysága, ellenálló képessége  drasztikusan megerősödik. Az sem lebecsülendő mellékkörülmény, hogy amikor mégis törik az üveg, akkor apró tompa felületű darabkákra esik szét, - ily módon kevésbé balesetveszélyes.

A ragasztott üveg kettő vagy több réteg poli-vinil-butirol fóliával történő ragasztásával készül. A ragasztás során az üveg és a fólia között egy nagyon erős felületi kötés jön létre, amely egy kiemelkedő ellenállást biztosít.  Ha az  üveg felület mégis törést szenved,  az erős fólia egyben tartja a darabokat, és az áthatolást jelentősen megnehezíti. 

Az edzett ragasztott üveg a két előbb említett üveg előnyeit egyesíti és egy úgynevezett biztonsági csúcskategóriát képez.  

Természetesen a fenti hagyományos eljárásokon túlmenően más eljárással is készítenek biztonsági üvegeket.

 A világ üvegipari cégei évente 75 milliárd $-os értékű termelést produkálnak. A legjelentősebb exportőrök az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kína, India, és Németország.

A hazai piac kiemelkedő szereplői a Jüllich Glas Holding  továbbá a Salgglas Zrt. akik több más üvegtermék mellett  professzionális biztonsági-, és golyóálló üvegeket is gyártanak.

Ezeknek a biztonsági üvegeknek a beépítése és kezelése egyébként speciális felkészültséget és szakértelmet igényel. A viszonylag nehezebb és vastagabb biztonsági-, vagy hőszigetelő (thermoplan) üveg  számára az ablak keret , vagy az ajtó pántolása jelenthet szűk keresztmetszetet.

A fenti videó hűen szemlélteti, hogy a biztonsági üvegek között milyen jelentős különbségek vannak. Egy komoly minőségű biztonsági üveg leküzdése a betörőket elképesztően nagy kihívás elé állítja, - és még speciális eszközökkel is gyakorlatilag leküzdhetetlen akadályt képez. Mindeközben magas lebukási kockázattal járó hangos zajt kelt maga a művelet.

A páncélautók gyártásánál is bevetnek a gyártók speciális megerősített golyóálló üvegeket, amellyel a gépkocsik biztonsági szintjét hívatottak megemelni. Az igazán professzionális,-  kiemelt vezetők részére legyártott  - páncélautók üvegfelületei nem csupán kalasnyikov elleni lövésekkel szemben ellenállóak, hanem bizonyos erejű robbanószerek ellen is védelmet nyújtanak.

Biztonsági üvegeket egyébiránt a fentieken túlmenően   más célra is használnak. Pénzváltó helyiségeknél, banki ügyfélterek elválasztására, múzeumi értékes műkincsek bemutatására egyaránt hasznáénak biztonsági üvegeket. Talán kevesen gondolnák de különösen nagy kiterjedésű akváriumok is biztonsági üvegekből készülnek. De több okostelefon felülete is edzett üvegből készül.

A Magyar Biztosítók Szövetsége előírásaiban a biztonsági üvegek esetében az ellenálló képességet oly módon méri, hogy 50 -70 vagy több mint 70 fejszecsapásnak képesek ellenállni a minősített üvegfelületek. A golyóálló üvegek esetében pedig az alapján végezték a minősítést, hogy például 9 mm-es Luger, vagy 0,44-es Magnum lövedékeknek képesek-e ellenállni. Az igazán professzionális biztonsági üvegek a fentieken túlmenően kisebb robbanásoknak és tűznek is képesek ellenállni. Igen gyakran a biztonsági üvegek külső  felülete tükröződő felületű, - ily módon nem lehet belátni sem az adott térbe.

 Create_Offline-Marketing-Guerrilla-2-300x248.jpgKorábbi  bejegyzésemben már foglalkoztam a biztonsági fóliákkal, melyek a meglévő üvegfelület megerősítésére szolgálnak. Ha tehát esetleg lemaradtunk volna biztonsági üveg beépítéséről, akkor meglévő ablakainkat viszonylag olcsón és gyorsan tudjuk erősebbé és ellenállóbbá varázsolni biztonsági fóliákkal.

Ezek a fóliák egyébiránt többnyire UV sugárzás ellen is védenek, továbbá hőszigetelő hatásuk sem lebecsülendő.

A piac kiemelkedő szereplője a 3M egy 3 millió $-os sztorival demonstrálta a biztonsági fólia rendkívüli ellenálló képességét. Az egynapos kísérlet kiválóan igazolta a biztonsági fólia erejét!

 Ezen az egy napon a nyilvánosság számára is lehetővé tették saját biztonsági üvegük tesztelését. A 3M rendkívül kreatív és nagyvonalú módon - nevére is utalva - 3 millió dollárt helyezett el a biztonsági üvegből álló vitrinbe. Közölték, hogy aki fel tudja azt törni eszközök nélkül, - viheti a benne elhelyezett hatalmas összeget. A biztonsági üveg remekül ellenállt a támadásoknak, viszont az üveg felület kerete egyre nehezebben bírta. Végül is a gerilla marketing akció hatalmas sikerrel járt, mert a mintegy 500 dolláros beruházással elérték, hogy ez hír bejárta akkor a világsajtót.

Építkezés előtt állók számára bátran ajánlom a biztonsági üveget, vagy ha erre nincs anyagi keret akkor legalább a biztonsági fólia felvitelét az üveg felületre. Már csupán azért is, mert a bejárati ajtó mellet, többnyire az ablakok jelentik a másik behatolási helyet a betörők számára. Természetesen az ablakainkat sok más módon, például rácsokkal, vagy biztonsági redőnyökkel is védhetjük. 

Szólj hozzá

lakás védelem objektumvédelem mechanikai védelem