2014. nov 09.

Gyenge láncszem a lakásvédelemben

írta: steve4security12
Gyenge láncszem a lakásvédelemben

shutterstock_10542862_800.jpgÖn tudja kedves Olvasó, hogy melyek a lakásvédelmi rendszerének gyenge láncszemei?   Remélem igen, - de ha mégsem akkor olvassa el írásomat és tájékozódjon. Már csak azért is érdemes képezni magunkat, mert a profi betörők is ezt teszik...

Mit sem érnek a méregdrága lakásriasztók, ha még egy közepes felkészültségű betörő is könnyűszerrel bejuthat otthonunkba és percek alatt kirámolja értékeinket. De a drága zárszerkezetek, sem érnek semmit, ha a bejárati ajtónk zsanérjait egy átlagos testalkatú betörő is képes vállal - vagy feszítővassal - másodpercek alatt betörni.

A gyenge láncszem elv a vagyonvédelmi rendszerekre is tökéletesen jellemző!

Otthonunk védelmi rendszere kizárólag akkor lehet viszonylag biztonságos, ha egyidejűleg a mechanikai-, elektronikai-, és  élő erős védelem is rendelkezésre áll. Mindezek mellett pedig rendelkezünk távfelügyeleti bekötéssel és egy professzionális védelmi koncepcióval és nem utolsó sorban biztonsági tudatossággal.

 Lakásunk védelmi rendszerében elegendő egyetlen kis hiba és máris bekövetkezhet a baj. Már csak azért is  értenünk kell valamilyen szinten a vagyonvédelemhez, mert igen gyakran a vagyonvédelmi szolgáltatók is ki ki csak a saját termékét kínálja eladásra, - anélkül hogy komplex megoldást és védelmi rendszert kínálna. A biztonságtechnikai cég munkatársai betörésjelző rendszereket, a mechanikai védelmet nyújtó szolgáltatók biztonsági ajtókat kínálnak. Lassan úgy vagyunk a vagyonvédelemmel is szép lassan mint a szakosodott orvoslással, - mindenki csupán egy speciális szegmensre szakosodik. Pedig teljes körű védelmi rendszer kidolgozásra van szükség, melynek minden láncszeme kellő erősségű kell legyen. De első helyen a minőségi mechanikai védelmet kell megteremtenünk.

 

 Tekintsük tehát át a legtipikusabb gyenge láncszemeket:

o A gyenge minőségű és ellenálló képességű bejárati ajtók szinte tálcán kínálják a lehetőséget a betörőknek. Hagyományos bejárati ajtók leküzdése, akár felfeszítéssel, akár egyszerű berúgással vagy vállal történő feltöréssel gyakorlatilag másodpercekig tart.

Nagyon sok lakás tulajdonos egyszerűen megfeledkezik a mechanikai védelem kiemelt fontosságáról. Pedig a riasztó és más elektronikus rendszerek nem állítják meg a betörőket, csak jelzést adnak. 

o  A bejárati ajtók zsanér szerkezeteiről szintén nagyon sokan megfeledkeznek, pedig jó tudnunk, hogy sok esetben a betörők éppen ezen a gyenge ponton lendülnek "támadásba".

Ha már nincs pénzünk drágább bejárati biztonsági ajtókra, akkor legalább gondoskodjunk a meglévő  megerősítéséről. A zsanérok, a zárak megerősítése, hevederzár felszereltetése, vagy egy bejárati ajtó elé épített rács szerkezet is fokozhatja a biztonságunkat. 

o A "védtelen" ablakfelületek szintén egy könnyű láncszemet képezhetnek.

Sokan ódzkodnak az ablakokra felszerelt rácsoktól, mert nem tudják, hogy manapság már elegáns mobil rácsok is megrendelhetők, amelyeket napközben el lehet rejteni a falba épített vájatba, vagy egy dekorit lemez mögé. Ezek a mobil rácsok bármikor - egy sínen mozgatva -  könnyűszerrel "aktivizálhatóak", majd miután hazatért a család egy laza mozdulattal "eltüntethetőek". Nincs börtön érzésünk, és ráadásul egy váratlan helyzetben az ablak menekülési lehetőségként is használható. Az ablakokat egyébiránt biztonsági fóliával, redőnyökkel és spalettákkal is megerősíthetjük. Aki meg tudja engedni magának az szerezzen be magának biztonsági üvegeket, amely rendkívüli mértékben megnehezíti a betörők dolgát.

o  A legerősebb és biztonságosabb bejárati  ajtó sem ér semmit, ha nincs rajta kitekintő nyílás, és gyanútlanul ,minden elővigyázatosságot mellőzve bárkit azonnal beengedünk. Természetesen a kitekintő nyílást kiválthatja egy videó kaputelefon is mely segítségével ellenőrizhetjük a hozzánk érkező személyt. Különösen idős emberek esetében fordul elő gyakran ez a  túlzott és rendkívül kockázatos naivitás.Ezek a magányos és társaságra vágyó emberek, minden óvatosságról megfeledkezve szinte mindenkinek azonnal ajtót nyitnak. 

o  Egy hosszabb időszakra - felügyelet nélkül - nyitva hagyott ablak/bejárati ajtó a legprofesszionálisabb védelmi rendszereket is képes azonnal "kiiktatni". A besurranó tolvajok bármikor a közelben lehetnek és azonnal élnek a kínálkozó lehetőséggel.  De az ajtóban vagy a lábtörlő alatt hagyott kulcs is súlyos és végzetes kockázat. Valamennyiünknek arra, kellene törekednünk, hogy a biztonsági tudatosság, az elővigyázatosság zsigeri szinten rögzüljön mindennapi szokásainkban. 

o Sok családi ház tulajdonos megfeledkezik, a garázsajtóról   vagy akár a pince szellőző nyílásáról. Javaslom ne saját magunkból induljunk ki, - mert volt már rá példa, hogy a betörő szinte a fizika törvényeit megcáfolva jutott be - egy fürdőszoba ablakon keresztül - egy családi házba. Egy ilyen fiaskó különösen akkor lehet roppant kellemetlen trauma, ha egyébiránt a tulajdonos viszonylag sokat költött biztonsági beruházásokra. 

Valamennyien hajlamosak vagyunk az un. üzemi vakságra, - éppen ezért célszerű  szakértőt is felkérnünk, aki átvilágítja és feltárja lakásvédelmi rendszerünk gyenge pontjait.

 images.jpgo Sok lakás tulajdonos továbbra sem áldoz lakásriasztó rendszerre mely nagy mértékben megkönnyíti a betörők dolgát.

Hozzá kell tennem, hogy  a roppant gyenge minőségű amatőr riasztó berendezések sem érnek túl sokat, - maximum hamis biztonságtudatot generálva - azzal áltathatjuk magunkat, hogy mégiscsak tettünk valamit értékeinek védelmében. Sok szolgáltató helytelenül nem ad pontos riasztó tervdokumentációt, amely pedig elengedhetetlenül fontos a későbbiek során.

Otthonunk teljes értékének csupán egy töredékét (2 -5 %-át) célszerű védelmi berendezésekre és ezen belül riasztó rendszerekre betervezni.

o A professzionális riasztó rendszerek sem érnek semmit, ha hétvégi kirándulásunk előtt megfeledkezünk azt beélesíteni. Mások pedig egyszerűen megfeledkeznek a betörésjelző rendszerük karbantartásáról, felújításáról, és azok egy időperiódus  - 5-7 év múlva - gyakorlatilag használhatatlanná válnak.

Nekem továbbra is fixa ideám, hogy az igazán professzionális megoldások  a kültéri rendszerek, melyek idejekorán - még a betörés megtörténte előtt - azonnal jelzést adnak a tulajdonosnak és a távfelügyeleti központnak egyaránt. 

Biztonsági tudatosságunk részeként valamilyen módon rögzítsük a rendszer beélesítésének rutinját, illetve gondoskodjunk a rendszeres - általában negyedéves -  karbantartásról.

o Egy üresen hátrahagyott lakás még a legjobb védelmi berendezések esetén is egyfajta kockázat. Egyre többen megfeledkeznek az ősidők óta klasszikus védelmi megoldásról, vagyis az un "élő erős védelemről". Ha egy felnőtt családtag mindig otthon tartózkodik, - felügyelve javainkat - az fokozza  biztonságunkat. De egy házőrző kutya is rendkívül nagy szolgálatot tehet a betörők elrettentését illetően.

Amikor hosszabb rövidebb időre elutazunk érdemes megkérni szomszédainkat, vagy bármely önkéntes szervezet  - pl. SZEM - tagjait, hogy távollétünkben nézzenek rá gyakrabban lakásunkra.

o Egyes lakás tulajdonosok "megspórolják" a betörők számára a terepszemlét. Önként mutatják be lakásuk belső tereit, családjuk szokásait, az üdülésük és távolléteik időpontjait. A közösségi oldalakra kiposztolt fotók és igen gyakran kényes információk, nem feltétlenül csak a jó szándékú barátokhoz juthatnak el. 

De a hivalkodó életmód, a dicsekvés is bárkit célponttá tehet. Éppen ezért ha nem akarunk bűnözők célkeresztjébe kerülni, akkor sokkal megfontoltabban és biztonsági szempontból tudatosan osszunk meg információkat. 

Otthonunk  védelme, de különösen családunk nyugalma érdekében célszerű időszakonként végiggondolnunk és elemeznünk vagyonvédelmi rendszerünk aktuális állapotát és biztonsági szintjét. Ilyenkor érdemes egy betörő fejével gondolkodnunk, és ilyen nézőpontból körbejárni otthonunkat. Ne feledjük első és kiemelt helyen mindig a mechanikai védelem legyen, vagyis a bejárati ajtó megerősítése, és a nyílászárók védettségének fokozása. Mindaddig amíg ezek nincsenek rendben, - teljesen fölösleges riasztó rendszerben és távfelügyeleti bekötésben gondolkodni!

Aki meg tudja engedni magnak, az kérjen fel szakértőket akik vélhetően sokkal több szakmai tapasztalattal és tárgyi tudással rendelkeznek vagyonvédelmi kérdésekben.

Mindig a leggyengébb láncszemre kell fókuszálnunk, hogy lépésről lépésre emelhessünk biztonságunk szintjét. 

Szólj hozzá

biztonságérzet közbiztonság bűnmegelőzés biztonsági audit kockázatkezelés lakás védelem magánbiztonság