2015. ápr 07.

Idős emberek célkeresztben ?

írta: steve4security12
Idős emberek célkeresztben ?

"Homo homini lupus est."

331-samantha-j-photography-01-11-2011.jpg

Saját otthonában gyilkoltak meg egy idős házaspárt!

A rendőrség rekord gyorsaság alatt elfogta a 27 éves debreceni férfit, a vélelmezett elkövetőt. Megdöbbentő módon az idős emberek unokája a gyanúsított, aki bestiális kegyetlenséggel "végezte ki" nagyszüleit.(!!??) A holttesteket a hírek szerint a 11 éves unoka fedezte fel, aki sokkos állapotba került. De a szűkebb rokonságon kívül a helyiek és egyetlen empatikus ember sem tud a brutális gyilkosság felett gyorsan napirendre térni.

 Mégiscsak elképesztő, hogy nagyszüleinkre, szüleinkre és akár miránk is - mint könnyű prédára - ilyen sors várhat... Ilyen brutális bűncselekményeket követően minden szociálisan érzékeny ember képzeletében "lejátssza" a véres történetet. 

Kicsivel több fantáziával akár magunkat is be tudjuk helyettesíteni, bár ilyen "filmben" nem szeretnénk főszerepet játszani... Azt persze még legvadabb rémálmainkban sem tudjuk elképzelni, hogy saját szeretteink törnek életünkre.

Társadalmi szolidaritásra és felelősségvállalásra van (lenne) szükség. Minden magyar állampolgárnak joga van ugyanis az emberi-, élethez és méltó más létre szenderüléshez.

Természetesen ezen írásomban nem a konkrét üggyel, hanem általában az idős emberek kockázati kitettségével és persze a védelmi lehetőségekkel kívánok foglalkozni.

A rendőrség és más bűnmegelőzési szervezetek mellett, mi valamennyien felelősséggel tartozunk idősebb embertársainkért és hosszú küzdelmes életüket követő békés nyugdíjas éveik biztosításáért. Különösen felesősek vagyunk idős szüleinkért és nagyszüleinkért! Nem kell megvárni, amíg segítséget kérnek tőlünk, mert büszkeségük és önérzetük ezt nem engedi. Többek között azért sem, mert nem akarnak terhünkre lenni, továbbá többnyire fel sem tudják mérni az esetleges veszélyeket, mert jóindulatúak. De sajnos nem mindenki jóindulatú manapság...

Fotó: theweddingcommunityblog.com

Lakásuk védelmi szintjének növelésére sajnos sokaknak szinte egy fillérje se marad, mert örülnek, ha meg tudnak élni nyugdíjukból. Szerény kis megtakarított pénzüket saját gyógyszereikre, orvosi kezelésükre, unokáik számára, vagy temetésükre teszik félre. Egy tisztességesen végigdolgozott élet alkonyán szeretnének emberhez méltóan - még ha szegényen és magányosan is - de rettegés nélkül élni...

Az nyilvánvalóan látszik, hogy ezek a megfáradt, idős emberek többnyire segítségre szorulnak, mert általában képtelenek magukat megvédeni. Elsősorban a saját gyerekeikre és családjukra számíthatnak. A helyi közösségek, önkormányzatok, a polgárőrök és más társadalmi szervezetek is sokat tehetnek értük.

Nagyon jó példa erre a Zuglói Önkormányzat által működtetett "Egy jó szó Zuglóban" áldozatvédelmi programja. Az ország más településein is örömmel fogadna a lakosság ilyen hasznos bűnmegelőzési, áldozatvédelmi programokat. 

Amennyiben idős - vidéken vagy akár városokban élő - már magányos rokonainknak akarunk segíteni, nyugalmuk és biztonságuk megóvása érdekében, akkor az alábbi pontok szerint javaslom, hogy tegyünk értük:

shutterstock_120644791_800.jpg

1/ Legfontosabb feladat, a lakások bejárati ajtajának a megerősítése, ajtóékkel, hevederzárral, vagy biztonsági zárszerkezettel. Hiába van a bejárati ajtón három biztonsági zár is, ha gyenge a zsanér szerkezete, és az vállal benyomható. De a régi típusú üvegajtók sem biztonságosak, mert az üvegfelület viszonylag könnyen leküzdhető egy bűnöző számára.

Aki megteheti szereltessen fel profi biztonsági ajtót, amelynek leküzdése eleve nagy zajjal jár és roppant időigényes.

Az ajtókat legalábbis éjjelre mindig gondosan be kell zárni!

Az ablakokat biztonsági-, fóliával vagy redőnnyel, vagy akár rácsokkal célszerű megerősíteni.

Mindig a mechanikai védelemnek van prioritása, hogy a bűnözők ne tudják az éjszaka leple alatt feltörni a lakást...

2/ Célszerű videó kaputelefont, vagy legalábbis kémlelő nyílást kialakítani, hogy az idős emberek meggyőződhessenek arról, ki akar bejutni hozzájuk. Apropó a videó kaputelefon segítségével minden belépő személyről fotó is készíthető!

A bejárati ajtóba beépített kis méretű kitekintőablak is nagy szolgálatot tehet, de a biztonsági lánc is roppant hasznos lehet a beléptetés "szűrésében". Mielőtt ajtót nyitnának először mindig meg kell győződniük, hogy ki akar belépni hozzájuk. Éjszaka nagyban segítheti a "tájékozódásunkat" a belülről felkapcsolható kültéri világítás. 

3/ Manapság mindenféle trükkel próbálkoznak szélhámosok idős emberek lakásába bejutni. Van aki a nyugdíjak emelésére, míg mások valamilyen közmű cégre, vagy akár a rendőrségre hivatkoznak. Mások az ingatlan igen "gáláns" vevőjeként igyekeznek az idősek bizalmába férkőzni, majd furfangos kérdésekkel tájékozódni és előzetesen terepszemlét tartani.

Minden esetben pontosan meg kell győződnünk róla, hogy ki és milyen szándékkal érkezik hozzánk, - és csak ezt követően nyissunk ajtót!

Jó tudni, hogy minden hivatalos vagy hatósági személy igazolvánnyal köteles magát azonosítani! Senkit sem vagyunk kötelesek azonnal a lakásunkba beengedni,- jogunkban áll, sőt biztonsági szempontból egyenesen nélkülözhetetlen az ismeretlen személyek belépését megelőző alapos ellenőrzés. 

4/ Az idős emberek nyugodt alvását és biztonságérzetét nagy mértékben fokozhatja egy betörésjelző rendszer, amely már önmagában elrettenti, de legalábbis elbizonytalanítja a betörőket. A riasztó megszólalása részben a behatoló személyt is megzavarja, de a lakásban élő személyeket is felébreszti, - így legalább tudnak azonnal segítséget hívni. Viszonylag olcsón is be lehet már szerelni riasztó rendszert, amely ha nem is jelent tökéletes védelmet, - mégis fokozza a biztonsági szintet. Olyan riasztórendszerek is kaphatók, amelyeknek a beélesítése az idős emberek számára is roppant egyszerű feladat. A riasztórendszereket célszerű olyan távfelügyelethez csatlakoztatni, amely folyamatosan felügyeli azt, sőt riasztás esetén azonnal a helyszínre küldi a kivonuló szolgálatot.

A távfelügyeleti rendszerek között abszolút nincs elterjedve a videó távfelügyelet, amely egy bejárat mellett elhelyezett figyelmeztető tábla segítségével megelőzhetne brutális rablásokat és brutális bántalmazásokat. (Hiszen a bűnözők soha sem akarnak kockáztatni és lebukni!)

A mozgásérzékelővel kombinált kültéri reflektor még a riasztórendszernél is olcsóbban beszerezhető, és nem csupán a betörőket lepi meg, hiszen a lakók éjszakai hazatérését is biztonságosabbá teszi. A hagyományosan bevált "riasztóberendezés" , a házőrző kutya szerepét sem szabad soha alábecsülnünk.

 4848_kamera-riaszto-tavfelugyelet-figyelmezteto-matrica-6-a5-i-n.jpg5/ Meg kell oldani, hogy idős - és főleg beteg - rokonaink valamilyen módon kapcsolatban lehessenek velünk. Legjobb megoldás természetesen a személyes jelenlét, de a mobiltelefon is kiválóan alkalmas erre.

Célszerű a legfontosabb telefonszámokat jól látható helyre, akár a falra kifüggeszteni (közvetlen rokonok, orvos, rendőrség, tűzoltóság,...), hogy vészhelyzetben azok rendelkezésre álljanak. Amennyiben ezek a fontos számok előre be vannak programozva egy okostelefonba az persze még jobb megoldás.

De a legjobb megoldás az orvosi vagy biztonsági segélyhívó rendszerek alkalmazása, melyek segítségével az idős emberek egy gomb megnyomásával azonnal segítséget kérhetnek. Akiknek erre nincs lehetőségük, azok roppant olcsó mobil pánikriasztót is beszerezhetnek, amely a lakáson kívül is bárhol felhasználható.

Az se mellékes körülmény, hogy a házszám jól látható legyen az utcáról, - különösen akkor válhat perdöntő jelentőségűvé, ha a rendőrséget hívjuk.

6/ Bármilyen furcsa, az egészen idős kornak vannak a gyerekkorra emlékeztető tünetei. Ugyanolyan óvatlanság és szertelenség érződik egyes idős embereken, mint amit a gyerekeknél tapasztalunk. Őket épp úgy kell türelmesen "tanítgatni", mint ahogy ők tették velünk gyerekkorunkban.

Sok idős ember magányossága miatt annyira vágyik a társaságra, egy jó kis beszélgetésre, hogy esetenként a legelemibb elővigyázatosságról is megfeledkezik, amikor végre egy látogatója érkezik! Egyes bűnözői körök tippadói redőnyszerelőnek vagy kereskedőnek álcázva jutnak be lakásokba és elbűvölő stílussal fedik igazi tevékenységüket, vagyis az előzetes terepszemlét. Egyesek titokzatos jeleket hátra hagyva "üzennek" a betörőknek.

Vannak akik úgy óhajtanak előzetesen "tájékozódni", hogy telefonon jelentkeznek be, s felmérést színlelve tesznek fel olyan célzott kérdéseket amely a "célszemély" anyagi helyzetére vonatkozik.

A rendőrség és polgárőrség nagyon hasznos bűnmegelőzési programokat, képzéseket indított már sok településen azzal a céllal, hogy fejlesszék az idős emberek biztonsági tudatosságát.

 7/ Az idős nagyszülőket - ha már egyedül élnek - rendszeresen meg kell látogatnunk, ha erre módunk van. A kedves, megbízható szomszédokkal ápolt jó kapcsolat is sokat segíthet, ha segítik és figyelik egymást.

Nagyon hasznos lehet a Szomszédok Egymásért Mozgalom is, a polgárőrség vagy bármilyen bűnmegelőzési szervezet folyamatos segítsége és figyelme. Az elszigetelődés és magányosság szinte automatikusan kivált egy magasabb kockázati kitettséget, - éppen ezért ezt szociális gondoskodással, törődéssel mindenképpen kezelni kell(ene)!

8/ Nekünk, felelős rokonoknak "szakmai" szemmel kell átvizsgálnunk nagyszüleink életmódját, körülményeit és folyamatosan fejleszteni biztonság érzetüket, biztonságukat. Ideális esetben természetesen hívjunk profi vagyonvédelmi szakembert, aki mindehhez sokkal jobban ért. Egyáltalán a külső megbízható személy által történő szemrevételezés mindig nagyon fontos, mert a lakásban lakó idős személyek gyakran elfogultak és már semmin sem akarnak változtatni (komfort zóna effektus).

9/ Kiemelt jelentőségű, hogy ne tartsanak otthon nagyobb készpénzt vagy más olyan értékes tárgyakat (arany, műkincsek, stb.) amely könnyűszerrel bűnözők célkeresztjébe juttathatja őket! Megtakarított pénzüket érdemes bankban elhelyezni, a bankkártyát és számlaszerződést pedig nagyon biztonságos helyen tárolni. A bankkártya password-öt sohase írják rá a tokjára, és senkivel se osszák azt meg!

De az a minimum, hogy otthon tartott bármilyen értékeikről a legszűkebb rokonságon kívül senkinek se beszéljenek, hogy véletlenül se kerüljenek bűnözők látókörébe.

10/ Igyekezzenek elkerülni az esetleges konfliktus kiéleződését és elmérgesedését! Az idős kor óriási emberismerettel és tapasztalattal jár, célszerű tehát az esetleges konfliktust pacifikálni, és deeszkalálni. Adott esetben az időhúzás és időnyerés is jó taktika lehet, hogy az esetleges agresszivitást lehűthessük.

Amennyiben minden elővigyázatosság ellenére elkerülhetetlenül kell szembenéznünk brutális agresszióval, - akkor értelemszerűen első irányelv testi épségünk, és életünk megóvása.

Ha semmilyen más választás nem marad, akkor bizony védekeznünk kell.

Végszükség esetén bármi, ami a kezünkbe kerül felhasználható "önvédelmi eszköz" gyanánt. Már csupán biztonságérzetünk miatt is célszerű egy önvédelmi gázspray, vagy akár gázpisztoly elhelyezése az ágy melletti éjjeliszekrény fiókjában.

                                                ...................................................................

Az idős és főleg egyedül élő emberek önvédelmi reflexeit fejleszteni kell, de ezen kívül főleg a család részéről mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy biztonságban tudjuk őket. Akiknek nincsenek rokonai, azokat a helyi közösségeknek kellene felkarolni.
Ne feledjük, hogy amikor nagyszüleinkért teszünk, azt magunkért is tesszük. Legalább egy kicsit nyugodtabban, tisztább lelkiismerettel hajtjuk a fejünket éjszaka a párnánkra. Minden egyes apró lépés - adott esetben - életmentő lehet. Nem feltétlenül tudunk tökéletes biztonságot teremteni - mert az egyébiránt nem is létezik - de amit tudunk azt legalább tegyük meg...

A rendőrségnek ezúton is gratulálok a brutális bűncselekménnyel gyanúsított személy gyors kézre kerítéséhez. Csak remélni merem, hogy a bűnüldözési tevékenység mellett a jövőben a bűnmegelőzés szerepe is egyre fontosabbá válik. Az igazi katarzist mégis csak az jelenthetné, ha ilyen brutális bűncselekmények meg se történhetnének...

Szólj hozzá

közbiztonság bűnmegelőzés lakás védelem magánbiztonság