2015. júl 21.

Rettegjetek, autótolvajok!

írta: steve4security12
Rettegjetek, autótolvajok!

Jönnek a rendszámfelismerő kamerarendszerek!

maxresdefault_2.jpg

2010 óta ismét romlanak a statisztikai adatok autólopások területén. Naponta átlagban  20 autót "kötnek el" a bűnözők, és azokat illegális autóbontókban igyekeznek azonnal "eltüntetni".  Amennyiben a károsultak azonnal jelentik a lopásokat, és a rendszámfelismerő kamerarendszerek még jobban elterjednek,  mérsékelhető lenne az elkövetések száma.

A rendszámfelismerő kamerarendszerek ugyanis közterületeken, autópályák, országutak mentén is nagy hatékonysággal segítik a hatóságok munkáját. Mind a lopott, mind a biztosítással, vagy regisztrációval nem rendelkező gépkocsikat játszi egyszerűséggel lehet beazonosítani. De nem csupán a rendőrség és a velük együttműködő polgárőrség felderítő/ bűnmegelőző tevékenységének eredményességét támogatja az intelligens kamerarendszer. Ipari parkok, nagy vállalatok, irodaházak, bevásárlóközpontok, szállodák és  parkoló társaságok, lakóparkok is kényelmessé és biztonságossá tehetik a gépkocsi tulajdonosok dolgát. 

Fotó: www.youtube.com

  Az intelligens szoftver beazonosítja az előre berögzített rendszámokat és  jelzést ad azonosság esetén. Első lépésben a rendszámfelismerő szoftver "megkeresi" a képen a rendszámtáblát, vagyis egy karakter szkennelő algoritmus végigfut a adott képeken, és  a rendszámtáblára jellemző karaktersorozatra fókuszál. A kamerákat lehetőleg a rendszámmal szemben célszerű elhelyezni, de magasabbról és oldalszögből is működik a technológia, de akkor fokozni kell a távolságot. Akár 30-50 méterről, sőt messzebbről  is beazonosíthatóak a gépkocsik.  Adott esetben megvalósítható az is, hogy az autót és a benne ülők képét ne rögzítsük, csak magát a rendszámot. Sokszor az sem feltétlenül szükséges, hogy a képet eltároljuk, hiszen az információ azonnal feldolgozásra kerül.

Határrendészeti szervek több országban is hatékonyan  alkalmazzák a nemzetközi bűnözés és terrorizmus visszaszorítása érdekében. Immáron  nem csupán a fixen felszerelt rendszerek, hanem okostelefonokra telepített szoftverek is képesek kiszűrni a lopott személygépkocsikat. 

A professzionális kültéri kamerák bármilyen időjárási körülmények között képesek működni, és éjszakai sötétségben infravörös LED (szabad szemmel nem látható) megvilágítással azonosítják be a rendszámokat. Az adott országra jellemző formátumok egyszerűen beállíthatók és egyszerre több verzió is futtatható, beleértve a sárga vagy egyéb színű speciális rendszámokat. A profi technológiák  az egzotikus helyekről - például arab, kínai országok - érkezett  vagy inverz (sötét alapon világos karakter) gépkocsi rendszámokat is képes felismerni.  Autópályákon is alkalmazzák, amikor a közlekedők  rendszámát összehasonlítják az érvényes matricával rendelkezők adatbázisával. Ily módon azonnal  kiderül, ha valaki jogosulatlanul vette igénybe a szolgáltatást, azaz nem vásárolt matricát.

20131008-rendszamfelismero-rendszer-kamera-illusztracio-1.jpg

Mobil rendszerek telepíthetőek rendőrségi, vagy akár polgárőr személygépkocsikba egyaránt. A kamera felszerelhető  a motorháztetőre, vagy a belső visszapillantó tükör alá is. De az anyós ülés elé is felállítható egy állvány segítségével. A kezelő felületként műszerfalra erősített tablet (vagy ölbe vett laptop) segítségével pedig menet közbeni hangjelzés segítségével is kiszűrhetőek olyan személygépkocsik, amelyekkel valamilyen "gond" lehet.  A minőségi  technológiáknak az sem jelent problémát, hogy a szembejövő vagy az előtte haladó autók rendszámait kell azonosítania.

Ezek a mobil rendszámfelismerő kamerákkal felszerelt rendőrségi autók világszerte nagy fenyegetettséget jelentenek a lopott gépkocsikkal menekülő bűnözők számára. Fotó: www.origo.hu

anpr_demo_3.jpg

A szakmai berkekben ANPR (Automatic number plate recognition) szisztémának nevezett okos technológia egyre hatékonyabban működik és mind szélesebb körben kerül alkalmazásra. Elsősorban ipari parkokban és kiemelt biztonsági fokozatú területeken alkalmazzák a kényelmes, gyors, és főleg ellenőrzött gépkocsiforgalom  érdekében. Kapu vagy sorompó vezérléssel  összekötve, beléptetésre, vagy akár forgalom szabályzásra is használható, sőt  munkaidő nyilvántartással is kiegészíthető.  Rendszámok alapján jogosultságot adhatunk az adott területre történő belépésre vagy annak tiltására, sőt mindezt differenciáltan még adott időintervallumra is szűkíthetjük.

Egy bevásárlóközpont parkolójában megérkezéskor rögzítésre kerül a gépjármű rendszáma, és kapunk egy vonalkódos bizonylatot. A parkolási díj kifizetését követően kihajtáskor automatikusan felnyílik a sorompó, tehát kényelmesen, megállás nélkül távozhatunk. Többek között az Allee-ben is ilyen rendszer működik. Fotó: www.mpssme.ae

civil-kezdemnyezsben-plt-ki-a-trfigyel-kamera-hl-kecskemten1_0.jpg

Hatékony megoldás a Pannon Pajzs nevű technológia, amelyet egyre több település használ biztonsági  és bűnmegelőzési céllal.  A magyar fejlesztésű programban a településre minden be-, és kifelé tartó gépkocsit videokamerák figyelnek. Az   intelligens rendszernél minimális elvárás, hogy rendszám alapján szűri  a lopott és körözött gépkocsikat, vagy azt, ha lejárt a jármű műszakija. 

A képi információkat a program hosszabb ideig tárolja,  így szín vagy rendszámtöredék alapján is bármikor visszakereshetők az adatok. Ennek főleg akkor van óriási jelentősége, ha bűncselekmény  (például lakásbetörés) történt. Amennyiben a nyomozóhatóság  talál egy  szemtanút, aki emlékszik egy ott, vagy a közelben parkoló jármű színére, rendszámtöredékére,  akkor ez visszakereshető a számítógép memóriájában. Fotó: kecskemet.hu 

matrix-police-beszerelese-e1321973476105.jpg

Ugyancsak hazai fejlesztésű a Ladányi Gyula nevéhez köthető  Mátrix rendszer, amelyet a magyar rendőrség már több mint 10 éve eredményesen használ.

 A Matrix Pocket elsősorban a járőröknek készült – okostelefonra optimalizált verzió -, hogy gyorsan és könnyedén ellenőrizhessék a gépjárműveket.  De  sikerrel használják a polgárőrök, illetve újabban – egy speciális fejlesztésnek köszönhetően (Matrix PARK) – már a parkoló társaságok is.

Fotó: www.keressautot.hu

A rendszámfelismerő technológia  nagyobb rendszerbe integrálva, nyomon követi és akár két évig tárolhatja az egyes gépkocsik mozgását. Szigorú adatvédelmi szabályok betartásával ez nagyban segítheti a hatóságok felderítő munkáját.

20131127-rendszam-app8.jpg

Több hazai fejlesztésű  applikáció is letölthető  okostelefonra, így nem csupán polgárőrök, hanem  bárki  "önkéntes rendőrnek" szegődhet. A telefon a kamerájával „leszkenneli” az ellenőrizni kívánt járgányt, és az okos algoritmus a beazonosított  rendszámot azonnal összeveti egy online adatbázissal, és  megállapítja, hogy körözik-e a kocsit. Ha az autó körözés alatt áll, azonnal lehet értesíteni a rendőrséget. Az "önkéntesek" számára motiváció lehet a károsultak által a megtalálók számára kitűzött - időnként több százezer forintos - jutalom. Okos szemüveggel gyakorlatilag még kényelmesebben lehet a gépkocsi rendszámokat ellenőrizni. Praktikus előnye a technológiának, hogy használata közben viselőjének mindkét keze szabadon használható!  Fotó:www.origo.hu

A Traffic Clubba szerveződött személyek, a forgalmi információk megosztása mellett ellopott autók adatait is megoszthatják egymással. A bejelentést követően néhány perc múlva már akár több ezer  közösségi tag, - egyfajta "gyors reagálású hadtestként"  -  léphet akcióba. 

A Viseum intelligens arc-, és rendszámfelismerő/ követő rendszerei akár gyanús személyek vagy személygépkocsik nyomon követésére is alkalmasak. Az Intellio infravörös LED megvilágítású  kamerarendszerei nagy megbízhatósággal akár  60 méteres távolságból képesek hatékonyan működni. Hazai piacon jól ismert márka még a GeoVision, illetve az ARH Hungary

A rendszámfelismerő rendszerek akkor tudnának igazán hatékonyan működni, ha gyakorlatilag az ország egész területén használatba vennék, és egységes hálózatba integrálnák azokat. Természetesen az illegális autóbontók beazonosítása és azonnali felszámolása is sokat segíthetne. 

Szólj hozzá

kamerarendszer objektumvédelem intelligens kamerarendszerek intelligens vagyonvédelem vállalati biztonság