2015. sze 04.

Komplex, és integrált vállalati vagyonvédelem

írta: steve4security12
Komplex, és integrált vállalati vagyonvédelem

shutterstock_107834711_800.jpgIdeális esetben a vállalati vagyonvédelem mindegyik főbb szegmensét egyfajta komplex rendszerbe kell szerveznünk. Az optimális egymáshoz illesztés közel sem egyszerű feladat, hiszen az egyes elemeknek szervesen és zökkenőmentesen kell egymáshoz kapcsolódniuk. Ha bármelyik fogaskerék hibás -  nem működik az "óra" szerkezet!

A mechanikai-, elektronikai-, élő erős-, és "intelligence-" vagyonvédelem komplex és integrált rendszerbe állítása szinte csodákra (lenne) képes! Csodák pedig mint tudjuk nincsenek, mint ahogy ideális állapotok elérésére is többnyire törekedni tudunk. Okos, előrelátó biztonsági szakemberek mégis gondos munkával precíz óraszerkezetet építenek, és minden működést akadályozó "kavicsot" eltávolítanak. 

A gyakorlatban mind a komplexitás, mind pedig az integrált, összehangolt üzemmód csak elvétve - fehér hollóként - működik. Valamilyen fontos részegység mindig hiányzik.

Komplexitás hiánya: 

shutterstock_116202553_800.jpg

o Egyesek szinte teljesen megfeledkeznek a mechanikai védelem jelentőségéről, pedig a komoly fizikai akadályokat képező eszközök továbbra is nélkülözhetetlen részei a biztonsági rendszereknek. Gyakran előfordul, hogy  ezen védelmi kellékek állaga kritikán aluli. A letaposott, hiányos kerítés, vagy a páncélszekrénnyel összekevert gyenge minőségű lemezszekrény nem sokat ér. Az erőtlen ajtó zsanérok, a kommersz zárszerkezetek szinte tálcán kínálják a lehetőséget.

o Az elektronikai rendszerek fejlesztésével is sokan spórolnak. Egy nagyértékű vállalat biztonságát nem szavatolhatja egy muzeális értékű kamerarendszer, amelynek esetenként még a karbantartásáról sem gondoskodnak. Ráadásul ha mindehhez egy alacsony minőségű monitor párosul, amelynek felügyelete nincs megoldva, akkor a dolognak különösen  nincs sok értelme. Kizárólag a bekövetkezett káresemények utólagos visszakeresésére használható.   Álmegoldásokkal, gagyival,  "ezt is kipipáltuk"  rendszerekkel, csupán pénzünket és drága időnket vesztegetjük. Nagy kár, hogy időnként olyan személyek hoznak döntéseket komoly beruházásokról, akiknek lövésük sincs az adott technológiáról. 

o A felkészült és kiképzett beavatkozó biztonsági szakemberek nélkül nem lehet valamirevaló védelmi rendszert szervezni. A cégek vagy saját foglalkoztatású biztonsági személyzetet verbuválnak, vagy kiszervezik ezt a feladatkört és a biztonsági piac szereplői közül választanak. Az ún. őrzővédő társaságokat esetenként arra használják, hogy részben költséghatékony megoldást találjanak, továbbá  legyen aki elviszi a balhét.

A legédesebb attitűd, amikor a megrendelő illetékese kézi vezérléssel válogatja ki (casting) az általa elfogadható őröket, - gyakorlatilag átláthatatlan profilkép alapján - majd ismételten szubjektív alapon közli, hogy az egyébiránt általa preferált személy nem jól dolgozik. Kézben tartja a gyeplőt, majd a teljes felelősséget a szolgáltatóra igyekszik hárítani.

shutterstock_110678570_800.jpg

o Az angol intelligence szó biztonsági területen elsősorban hírszerzést, felderítést, vagy titkosszolgálatot jelent. Én magam a fogalmat  kiterjesztő módon  vagyonvédelmi koncepcióra, tudásbázisra, kockázatkezelésre, biztonsági auditra, üzleti folytonossági tervekre is használom.  Sőt az információ-, és adatvédelmet, de még az apróságnak számító tiszta íróasztal irányelvet is ide sorolom.

Egységes vagyonvédelmi/ biztonsági koncepció, vagy akár eljárási rend viszonylag kevés vállalatnál van kidolgozva. Már csak azért is sajnálatos, ha nem áll rendelkezésre az "intelligence", - mert e nélkül a többi elem csak "vergődik",  mint az agy nélküli végtagok.   

Integrálás hiánya:  

A komplexitás sem működik sok esetben, az integrálás pedig a legritkább esetben sikeres. Azonnal példákkal is szolgálok, hogy véleményem világossá váljon:

o A biztonságtechnikai rendszerek három fő szignifikáns részből épülnek fel alapvetően, úgy mint hardver, szoftver, és orgver. Jellemző módon a mérnökök, sőt már a fejlesztők pont a legfontosabb  harmadik elemről feledkeznek meg. A kamerarendszerek felügyeletére vezényelt operátorok például egy eleve megoldhatatlan (képtelen) feladatra vannak kárhoztatva. A több száz kamera képeit senki sem képes hosszú órákon keresztül, - ráadásul szimultán módon szemmel tartani és főleg értékelni. Egyébiránt a kameraképek többsége aktuálisan nem is látható a monitoron...

komplex_integralt_vagyonvedelem.pngSok biztonságtechnikai rendszer hatékonyságát lerontja, hogy nem számol az emberi aspektussal, ergonómiai szempontokkal. A proxi kártya leolvasó esetenként túlságosan magasra kerül felszerelve, illetve a rendszerek kezelése nem elég felhasználóbarát. 

o Szakemberek között is vitatott kérdés, hogy a betörés-, és tűzjelző rendszereket szabad-e egységes struktúrába integrálni. Technológiai és költség oldalról elemezve nyilvánvalóan célszerű a két különböző szisztéma összevonása. Kockázatkezelési szempontból elemezve természetesen a helyzet kicsit változik, ugyanis integrált megoldás esetén bármelyik funkció meghibásodása, a teljes rendszert lebéníthatja.

A komplex és integrált  vagyon-, tűz-, és épületfelügyeleti rendszerek elterjedése ugyan halad, - de nem elég gyorsan és hatékonyan.  

o Nagyon sok vállalatnál szinte semmilyen árumozgásokat követő és dokumentáló eljárási rend nincs kidolgozva. Az léphet be és akkor a kéziraktárba, amikor éppen akar. Ennek a fajta "bizalmi elvre épülő" módszernek akkor lehetnek végzetes következményei, ha csak egyetlen munkatárs is "vérszemet kap". Kidolgozott és bevezetett biztonsági doktrínák és szabályzatok nélkül az eszköz-, és árunyilvántartás előbb-utóbb kaotikussá és követhetetlenné válhat. Ráadásul egészen hamar felüti a fejét a gyanakvás, sőt  a rosszindulatú pletyka is. 

shutterstock_120012388_800.jpg

o Mint ahogyan az "intelligence" sok vállalatnál legalábbis roppant elnagyoltan van kidolgozva, ennek részben folyományaként az egyes elemek szinte egyáltalán nincsenek rendszerbe integrálva. Az összehangoltság hiánya pedig folyamatosan "döcögő" vagyonvédelmet, - továbbá pénzeszközök elherdálását jelenti.

Mit sem ér a professzionális kamerarendszer, ha egyébiránt az irattárba történő belépés rendje nincs leszabályozva. Hosszan lehet elemezni a videó felvételeken szereplő belépő személyeket, - és találgathatunk, hogy vajon ki emelhette ki (engedély nélkül)  a fontos céges iratot. A szabályozottság hiányában nem csupán anyagi értékek tűnhetnek el, de a munkahelyi (bizalmi) légkör is súlyosan sérülhet.

Az egyre intelligensebb számítógépeken és tableteken tárolt minősített információk védelmének megszervezése egyre nagyobb kihívások elé állítja a biztonsági és IT szakértőket.  

A megalapozatlan és szervezetlen rendszerek olyanok, mint az edénybe összedobált óraszerkezetek. Hiába várunk hatékony működésükre!  Ezeket az összehordott, de szervezetlen darabokat még Uri Geller se tudja legendás "mukodj" mantrájával beindítani.

Folyamatos tanulás és magas szintű tudásbázis nélkül  semmilyen szervezet sem tud tartósan-, és főleg sikeresen működni. Mindez a vállalati vagyonvédelmi rendszerekre is igaz. A témakör iránt érdeklődőket örömmel várjuk nyílt napunkra

Szólj hozzá

biztonság biztonságérzet biztonsági audit kockázatkezelés intelligens vagyonvédelem vállalati biztonság