2015. okt 31.

Haláli tűzijátékok a bulikon

írta: steve4security12
Haláli tűzijátékok a bulikon

bucharest-fire-379169_1.jpg

A szó szoros értelmében elegendő lehet  egy szikra is, amely rossz időben és  helyen pattan ki - és elszabadulhat a pokol. Az egyre káprázatosabb show elemekre és profit maximalizálásra törekvés közepette, a buli szervezők  gyakran megfeledkeznek a legelemibb tűz-, és robbanási kockázatokról is. Jó néhány éve egy hatalmas héliummal feltöltött óriás lufi lobbant be egy hanyagul eldobott cigarettától...

Szörnyű baleset történt pénteken késő este Bukarestben a Colectiv nevű szórakozóhelyen. Egy "ártatlan" tűzijáték  robbanást idézett  elő a  klubban, ahol jelentések szerint 300-an 400-an tartózkodtak. Egy pirotechnikai eszköz - vélhetően tűzijáték - pillanatok alatt lángra lobbantotta a teljes mennyezetet és berendezési tárgyakat. A fiatalok egy része első pillantásra fel sem fogta, hogy a lángok nem a színpadi show részét képezik. Másodpercek alatt kitört a pánik, mert csupán egyetlen kijárat volt és hatalmas füst is megnehezítette a gyors lelépést. Kicsit később egy vélhetően  tűz által generált robbanás csak tovább fokozta a rémálommá váló tömegpszichózist.  Akár egymáson is áttaposva menekültek a fiatalok, - van aki cipője nélkül tudott kijutni. Sajnos közel 30 fiatal nem élte túl a tragédiát.  Fotó: www.express.co.uk

letoltes.jpg

Néhány éve Brazíliában történt hasonló tragédia , melynek során több mint 200 szórakozó fiatal vesztette életét egy diszkóban keletkezett tűz következményeként. A Santa María település Kiss nevű szórakozóhelyén kitört tűzvészt a színpadon zenélő  rockegyüttes egyik tagja okozta. Ugyanis a kezében lévő pirotechnikai eszközből a szikrák a plafonig pattantak, és lángra robbantották a mennyezeti hangszigetelő műanyag habot. Mi előtt a hangulat magasra csaphatott volna,  azonnal  kitört a pánik, és mindenki fejvesztve menekülni kezdett. Szinte egymást taposták agyon a fiatalok, - az áldozatok többnyire füstmérgezésben hunytak el, másokat agyontapostak. Fotó: www.firstpost.com

Az egész világot megdöbbentette a Station Night Club-ban történt szerencsétlenség, ahol 100-an vesztették életüket. A szinte horrorisztikus eseményeket egy túlélő szemtanú megörökítette. A lenti videofilm megtekintését minden szervezőnek és biztonsági személynek kötelezően meg kellene nézni. (Egyébiránt csak erős idegzetűeknek ajánlom!) A felvételeken jól látszik, hogy a fiatalok későn eszméltek, a zenekar pedig a tűz kitörése után is még 20 másodpercig változatlanul tovább zúzott. A tűzjelző rendszer elromlott, a közönség - jóllehet több kijárat is volt - csupán az általuk megszokott bejárat felé tódult és sokakat agyontapostak a pánikban.  

Az éjszakai szórakozóhelyeken hosszú évek óta  rendszeresen előfordulnak súlyos tűzesetek, - de úgy tűnik még mindig vannak akik nem vonják le a tanulságokat. A fentiekhez hasonló katasztrófa sajnos hazánkban is történt, igaz több mint 100 évvel ezelőtt. Ököritófülpösön a húsvéti bálozókra rágyulladt a csűr, és 312 fiatal ember vesztette el értelmetlenül az életét.

 Mint ahogyan a legtöbb ilyen eseteben, - a körültekintés és főleg a szakszerű előkészítés hiányában vesznek rossz irányt az események. A  bulikat néha  olyan   tapasztalatlan ifjak   szervezik,  akiknek halvány fogalmuk sincs a legelemibb tűzvédelmi, rendezvénybiztosítási szakismeretekről sem. Ennél sokkal nagyobb baj, hogy szakértőket sem vonnak be.

Egy nagy banzáj megtervezése  alapos előkészítést és szervezést igényel, hogy minimalizálhassuk a tűz kockázatokat. Véleményem szerint az alábbi releváns rizikó faktorokat mindenképpen elemezni kell, mielőtt beindul a party:

1/ Proaktiv kockázat elhárítás.  Már az előkészítő szakban   ki kellene zárni a gyúlékony, éghető, de különösen a robbanás veszélyes anyagok által generált veszélyeket. Ideális esetben már a helyszín megépítésekor célszerű jobban odafigyelni, és például sprinkler rendszert beépíteni. De a dekorációk is galibákat okozhatnak.  Több éve egy hatalmas héliummal feltöltött óriás lufi lobbant be egy hanyagul eldobott cigarettától... Teljesen megértem, hogy "show must go on", de emberéleteket senkinek sincs joga kockáztatni, például éghető anyagból készült díszítő elemekkel, rossz helyre elhelyezett gyertyákkal, tűzijátékokkal.

2/ Tűzoltó technológiák.  Ha már a fentiekre nincs mód, mert átvettünk egy helyet, akkor  legalább manuálisan kezelhető tűzoltási technikákat alkalmazzunk, és szereltessünk fel legalább tűzjelző berendezést.  Egy jó biztosítási tervnek tartalmaznia kell a tűzvédelmi szabályokat és előírásokat is amelyeket aztán be is kell tartatni. A tűzoltókészülékeket jól látható helyre kell kifüggeszteni, hogy adott esetben azonnal hozzáférhetőek legyenek. 

fluorescent_fire_safety_exit_signs_and_symbols_jpg_220x220.jpg

 3/ Menekítés/ vészkijárat.   Meg kell tervezni a menekülési útvonalat, hogy késlekedés nélkül szinte azonnal el lehessen hagyni a helyszínt  vészhelyzetben. Evakuálási helyzet alakulhat ki verekedés, áramszünet, bombafenyegetés vagy akár rossz levegő és füst miatt is. Ezért fontos a sötétben fluoreszkáló, nagyméretű, a vészkijáratot jelző táblák sokasága. Még egy pánikba esett vendég is hamar megtalálja a kijáratot. Az előre betervezett  exiteket mindig gondosan szabadon kell hagyni, mert egy másodpercek alatt kialakuló pánikban már nem marad idő az oda pakolt eszközök elmozgatására. Brazíliában 50 áldozatot találtak a mentők a mosdóban bezsúfolódva, mert szerencsétlenek azt hitték arra van a kijárat. Fotó: www.alibaba.com

4/ Több bejárat/kijárat szükséges. A tulajdonosok gyakran  az egy bejárat elvét preferálják, mert attól tartanak, hogy a vendégek fizetés nélkül léphetnek be. Másrészt a ki és belépési pontokat ellenőrzés alatt kell tartani, amely ismételten anyagi konzekvenciákkal jár. Erre a dilemmára megoldás lehet, ha a személyzet egy kiképzett tagjának a posztját eleve közvetlenül a vészkijárat mellé jelölik ki. Manapság úgysem ritkaság a munkatársak több feladatkörben történő foglalkoztatása.

5/ Ismertető táblák. Roppant célszerű akár a mulató több pontján is tájékoztató alaprajzokat kifüggeszteni, amely könnyen áttekinthető formában tartalmazza a menekülési útvonalakat, illetve a legfontosabb alapelveket, ha bekövetkezik egy vészhelyzet. Egyáltalán nem kell ettől tartani, mert a tájékoztatást soha sem lehet túlzásba vinni.

6/ Azonnali hangos tájékoztatás. Vész helyzetben nagy segítséget jelentene, a közönség azonnali megnyugtatása a színpadtechnikai hangosítás segítségével. Mert a menekülési ösztönök nagyon könnyen átcsaphatnak dulakodásba, hangos kiabálásba, pánikba. A fenti videón látszik, hogy 20 másodpercig szinte senki nem vette komolyan a már kibontakozó lángot, - és ezt követően sem hangzott el semmilyen értelmes tájékoztatás, hogy például nem csupán a főbejáraton keresztül lehet távozni.

fire-prevention-300x300.png 7/ Edukáció. A szórakozóhelyek tulajdonosainak elemi érdeke és egyben kötelessége, hogy legalább alapszinten képben legyenek az éghető anyagokról, továbbá tűz-, és robbanás veszélyes helyzetek keletkezéséről. Nagy valószínűséggel a bukaresti tragédia hátterében is, legalábbis részben elemi tájékozatlanság húzódik meg.   Egyébiránt ha a repülőgépeken rendszeresen informálják az utasokat emergenci helyzetekről, akkor ilyen típusú képzést a szórakozó fiatalok is kaphatnának. De minimálisan a teljes személyzetet tréningezni kellene.  Egyáltalán nem elég csupán beszélni a kollégáknak a megelőzésről, be is kell gyakorolni a teendőket, hogy adott helyzetben magabiztosan tudjanak reagálni. Sokan nem hogy nem használtak, de még kezükbe se vettek  porral oltó készüléket... Fotó: www.afd.org

8/ A biztonsági személyzet, szintén sokat segíthet a helyzet kezelésén ha azonnal megnyitják a menekülési utakat, és aktívan segítik az evakuálást.  Amennyiben a megriadt vendégek látják a kijáratot, vagy akár vészvilágítást az segít a gyors tájékozódásban. Ha a  biztonságiak nem tudják kellő hatékonysággal és villámgyorsan kezelni a kibontakozó pánikot, az sajnálatos módon  tragédiához vezethet, ahol az emberek agyontapossák egymást.

Kialakulófélben lévő tömegpszichózis esetén életmentő jelentőségű lehet egy profi rendezvénybiztosítási csapat hatékony közreműködése, - azonnali tájékoztatása/figyelemfelhívása  a pontos teendőkre. A brazíliai dráma esetén a biztonságiak késlekedtek az egyetlen kijáratot blokkoló tivornyázó személyek azonnali eltávolításával. Ennek következtében se a menekülők nem tudtak időben kijutni, se pedig a tűzoltók időben bejutni. 

9/ A tumultus eleve rizikóA biztonságosan "kezelhetőnél"  nagyobb létszámot soha sem szabad az adott helyszínre beengedni, mert az jelentős mértékben fokozza a  kockázati kitettséget. Zsúfolt térben, ahol az emberek mint a heringek össze vannak préselődve, minden váratlan helyzet lényegesen durvább reakciót válthat ki, mint egyébként. Ennek roppant egyszerű az oka, hiszen   zsigeri szinten szeretjük magunkat biztonságban érezni. Biztonságérzetünk viszont a nagy tömegben lényegesen lecsökken, mert  a menekülési lehetőségünk gyakorlatilag megszűnik. 

10/ Drog és alkohol kockázatai. Fokozhatja a tömegpszichózist, ha többen is erős tudatmódosító szerek (alkohol, drog) hatása alá kerülnek. Egyébiránt  belőtt vagy részeg állapotban senki sem tud tisztán gondolkodni és cselekedni, amelynek  kritikus helyzetben végzetes következményei lehetnek. 

Óriási a felelőssége a szervezőknek és biztonságiaknak, hogy a fergeteges hangulat  ne csapjon át horrorba. A felejthetetlen élmény helyett, nehogy  soha el nem felejthető rémálommal térjenek haza a fiatalok.

Ahogyan az élet más területén-,  a rendezvényeken sem lehetünk 100%-ban biztonságban, hiszen mindig vannak előre kiszámíthatatlan kockázatok. A felelősen gondolkodó  bulik szervezői egyre inkább gyakorlott és felkészült  csapatokat vonnak be a biztosítási feladatok ellátásába. A gyakran félelmet keltő és kevésbé képzett kidobóemberek helyét szép lassan szakképzett, intelligensen kommunikáló és intézkedni képes biztonságiak veszik át.

Szólj hozzá

biztonság biztonságérzet kockázatkezelés rendezvénybiztosítás veszélyforrások