2015. dec 14.

Hogyan kezeljük a bombafenyegetéseket

írta: steve4security12
Hogyan kezeljük a bombafenyegetéseket

533.jpgA bombafenyegetések folyamatosan komoly riadalmat és feszültségeket keltenek. Jóllehet az esetek túlnyomó többségében vaklármáról van szó, ennek ellenére értesíteni kell a rendőrséget, akik meg is teszik a szükséges lépéseket!

Viszonylag gyakran kerülnek célkeresztbe iskolák, nagy rendezvények, légitársaságok, de nagyvállalatok is.

A félelemgeneráló motivációk többnyire ugyanazok, valamilyen sérelem vezérelte bosszúállás és zavarkeltés. Ezek a beteges lelkületű személyek, attól nyernek "kielégülést" ha fontossá tudnak válni, és egyfajta "hatalmat " nyernek. Azt sem lehet kizárni, hogy közvetlen közelről "gyönyörködnek" az általuk keltett felfordulásban!  Nem árt ha tudják, hogy tettük közveszéllyel fenyegetés, BTK-s bűncselekmény! Fotó: www.novinite.com

Hogyan kezeljük a fenyegető hívásokat:

o Őrizzük meg hidegvérünket, és semmiképpen se essünk pánikba. Ne magunkra koncentráljunk, hanem a hívó félre, és lehetőleg minden részletre nagyon figyeljünk!

o Igyekezzünk megtudni, hogy kivel beszélünk, bár  vélhetően nem kapunk valós választ. De legalább törekedjünk a fenyegető személy profiljának beazonosítására (férfi vagy női hang, hozzávetőlegesen hány éves lehet, milyen jellemző kifejezéseket használt, éreztünk-e akcentust, stb).

user36521-1438297332-media2.jpg

o Nyújtsuk hosszúra a "beszélgetést", és lehetőleg mindent - de főleg a releváns információkat -  azonnal jegyezzünk fel!

o Ha már világossá vált számunkra, hogy komoly fenyegetésről lehet szó, azonnal jelezzünk egy kollégánknak, hogy értesítse a rendőrséget! Az írásbeli feljegyzéseink már elegendő információval szolgálhatnak... De közben mi továbbra is tartsuk szóval a hívó felet! (Minél tovább tart a hívás, annál könnyebb a hívó fél beazonosítása!)

o Lehetőleg soha se vágjunk közbe, hagyjuk beszélni a félelemkeltő személyt.

o Minden lényeges információt követően kérjük meg, hogy ismételje meg, amit mondott! (Hivatkozzunk arra, hogy nem elég jó a telefonvonal, vagy a mi hátterünkben megzavartak minket.) Fotó:nixle.com

o Ha bármilyen háttérzajt hallunk, azt is azonnal jegyezzük fel! (pl. pályaudvar, bevásárlóközpont, étterem, kocsma, stb.)

o Igyekezzünk megtudni, hogy milyen bombáról van szó, hol helyezték el, és mikor fog robbanni! Minden apró részletre kérdezzünk rá, hogy minél több adathoz jussunk. 

tek-310x165.jpg

o Érdeklődjünk, hogy tisztában van-e a vélelmezett robbanás okozta pusztítással és emberáldozatokkal! Azt is tisztázzuk, hogy milyen motiváció vagy szándék vezérli az elkövetőt/elkövetőket, és hogy a hívó fél hozzájuk tartozik-e!

o Azonnal jegyezzük fel a hívás pontos időpontját, ez a későbbi nyomozás szempontjából fontos részlet lehet. Fotó: hir.ma

87834717.jpg

o Sokat segíthet, ha már előzetesen rendszerbe állítunk egy bombafenyegetési ellenőrző listát, amely pontról pontra tartalmazza a teendőket!

o Mi akkor se tegyük vissza a kagylót, amikor a fenyegető befejezte a hívást. Ha a mi oldalunkról nem szakítjuk meg a vonalat, valamennyivel könnyebb a beazonosítás!

o Perdöntő fontosságú, hogy ne keltsünk pánikot, viszont azonnal tájékoztassuk a vállalat vagy intézmény (például iskola) igazgatóját!

 Fotó: smallbusiness.chron.com

Minden  komoly  fenyegetésre késlekedés nélkül reagálnunk kell, mégpedig a következő sorrendben:

1/ Rögtön értesítsük a rendőrséget! 

2/ Haladéktalanul ürítsük ki az épületet. Amennyiben rendelkezünk kiürítési tervvel, és egy profi biztonsági szolgálattal, akik ezt a feladatot szakszerűen le tudják "vezényelni", akkor az már önmagában egyfajta eredmény. Mindent tegyünk meg a pánik elkerülése érdekében!

3/ Egyetlen helyszínen lévő gyanús hátrahagyott csomagot vagy táskát se érintsünk meg, - ez ugyanis a kiérkező szakértő tűzszerészek feladata! 

Az előrelátó cégek és intézmények legalább 3 dologról  gondoskodnak:

1/ Biztonsági tudatosság fejlesztése képzéssel. Az edukáció elkerülhetetlenül fontos a biztonsági személyzet-, a telefonközpontos és valamennyi érintett személy számára. Ideális esetben előzetesen készítsünk egy ellenőrző listát, ami alapján a fenyegető hívások kezelése könnyebbé válik.

Az semmiképpen nem erősíti az irodai dolgozók, de különösen kisdiákok biztonságérzetét, ha egy bombafenyegetést követően éles helyzetben az udvarra kiterelve a hidegben vacogva, fegyveres kommandósok közvetlen közelében ismerkednek meg a terror és bombafenyegetés veszélyeivel. Sokkal jobb ezekről a látszólag kényes és kellemetlen kérdésekről előzetesen képzéseket és tréningeket tartani.

2/ Bombafenyegetési és evakuációs terv. Viszonylag magas szintű kockázati kitettségű intézmények/ vállalatok előzetes programot állítanak össze az ilyen válsághelyzetek minél gördülékenyebb és stresszmentesebb kezelése érdekében! Amennyiben ténylegesen elhelyeztek az épületben egy beazonosított bombát (de legalábbis gyanús hátrahagyott csomagot)  akkor a menekítést nagyon elővigyázatosan - a veszélyforrást messze elkerülve - kell menedzselni.

3/ Rendelkeznünk kell egy speciális biztonsági tervvel, amely kiterjed a beléptetés szigorú ellenőrzésére, továbbá a kamerarendszer folyamatos felügyeletére. A modern és hatékony beléptető rendszerek és fémérzékelő kapuk és csomag átvizsgáló berendezések nagy előrelépést jelenthetnek. A védelmi koncepciónak meg kell akadályoznia, hogy bárki ismeretlen, vagy jogosulatlan személy vagy tárgy be tudjon jutni az épületbe ellenőrzés nélkül. Az összes beérkező hívás hangrögzítése szintén fontos hozzájárulást jelenthet a szélhámos fenyegetőzők kiszűréséhez!

A témakör iránt intenzívebben érdeklődőket nagy örömmel látom egy 2016 február 2-i workshop keretében. 

Szólj hozzá

biztonság biztonságérzet bűnmegelőzés terrorveszély kockázatkezelés rendkívüli helyzetek humán kockázatok