2016. sze 27.

Terrorelhárítást szolgáló intelligens kamerarendszerek!

írta: steve4security12
Terrorelhárítást szolgáló intelligens kamerarendszerek!

teraheat.jpgA Teréz körúti házilagosan előállított bomba a politikával túlterhelt, sőt túlhiszterizált közhangulatot is berobbantotta. Szerencsére a terrorfenyegetés (még) nem érkezett el hozzánk, de szerencsétlenségünkre a vélemény és riogatás "terror" már megjelent. Pedig biztonságunk - és főleg biztonságérzetünk - miatt nem ártana a higgadtság és a tisztánlátás!

Az intelligens, jól felszerelt és kezelt közterületi kamerarendszerek hasznos segítséget jelenthetnek a bűnüldözés, és terrorelhárítás területén is. A hagyományos kamerák ugyanis csupán "néznek, de nem látnak". Képtelenek releváns mozzanatok "felismerésére" és jelzésére, vagyis a közbeavatkozásra! Természetesen a kiképzett operátorok alkalmazása már önmagában előrelépés, bár szinte megoldhatatlan feladat a nagy tömegű képi információ értékelése és feldolgozása. Többnyire marad a képek és tanulságok utólagos elemzése!

Ezzel szemben az okos rendszerek különböző algoritmusok szerint aktív képi elemző és értékelő tevékenységet végeznek, és minden fontos eseményre azonnal riasztanak! A monitorszobában dolgozók számára ez óriási segítség, hiszen a mesterséges intelligencia kiemeli a tűt a szénakazalból, következésképpen lehetőség nyílik az azonnali intézkedésre!
Fotő: www.homelandsecuritynewswire.com

Sőt, a fejlesztők egyre inkább a proaktiv, mi több prediktív megoldásokon dolgoznak, annak érdekében, hogy kiszűrhetőek legyenek ezen rémálomszerű történések! Súlyos robbantásos bűn-, vagy terrorcselekmények megelőzése/felderítése során ugyanis minden másodpercnek jelentősége lehet!

Roppant tanulságos, hogy mind az ikertornyok-, mind pedig a közelmúltban Franciaországban elkövetett terrorcselekmények után új lendületet vettek az intelligens kamerarendszer-telepítések! Lássunk egy rövid kitekintést:

1/ Viselkedés elemző algoritmusKülönösen forgalmas közlekedési csomópontokon, pályaudvarokon, repülőtereken, nagy tömegrendezvényeken lehet matematikai esélye terrortámadásnak. Ennek értelmében ilyen - magasabb kockázati kitettségű - területeken célszerű olyan okos rendszerek telepítése, amelyek a szokatlan/nem életszerű magatartásokat képesek detektálni. Nem jellemző például, és ezért a technológia azonnal figyelmeztet, ha valaki lerakja és ott hagyja a kézi-, vagy hátizsákját. A hirtelen irányváltás, és bármilyen feltűnő viselkedés azonnal  az operátor látókörébe hozhatja a célszemélyt. Az ilyen jelzések - még ha a nagy részük nem is adekvát - bűncselekmények vagy terrortámadások meghiúsítását, de legalábbis a bekövetkező károk csökkentését eredményezhetik.

A New York-i rendőrség által  a World Trade Center elleni támadást követő időszakban telepített és felügyelt 4000 kamerás intelligens rendszer azonnal jelzést ad, ha bármelyik utcai járókelő hátrahagyja csomagját, vagy amennyiben a viselkedés elemző szoftver gyanúsnak "minősít" egyes személyeket. A biztonsági doktrína logikája a következő; inkább tízszer "túlreagálni", mintsem egyszer "bealudni".

Az ebben a műfajban piacvezető Viseum innovatív megoldásai világszerte roppant népszerűek. Felismerik az utcai antiszociális vagy agresszív/garázda viselkedést, a kocsma előtt ácsorgó és italozó fiatalkorúakat, sőt még a drogterjesztőket is! A legprofesszionálisabb kiépített verzió arc-, rendszám felismerésére és követésére is képes. A nagy operációs rendszerbe integrált kamerák képesek a gyanús személyek kapcsolati hálózatát is megjeleníteni.

Az "öntanuló" szoftverek az idő előrehaladtával megismerik az utcai járókelők szokásos viselkedését, és bizonyos "betanulási" időszakot követően minden átlagos hétköznapi eseménytől eltérő mozzanatot azonnal jeleznek! 

Egyes algoritmusok a bóklászó személyek kiszűrésére is alkalmasak, hiszen a járókelők túlnyomó többsége meghatározott irányba siet. 

 security_ss_subway.jpg2/ Testhőmérséklet változások kiszűrése! A Francia Állami Vasúttársaság SNCF kísérleti jelleggel már rendszerbe állított intelligens kamerarendszereket  megelőzése céllal. A 40.000 kamerából 30.000-et a vasúti kocsikban a többi 10.000 darabot pedig a pályaudvarokon szerelték fel. A szoftver képes felismerni az erőteljesebb hangokat, a rendellenes testmozgásokat, és a hirtelen testhőmérséklet-változásokat is(!). Az okos algoritmus nyilvánvaló módon nem csupán viselkedési mintákat elemez, de előre is jelez (prediktív). A jelentések szerint  a poggyászok képi ellenőrzése is egy opció.

Fotó: www.popsci.com

faception.jpg

3/ Arcfelismerő algoritmus! A hatóságok által előre beprogramozott képi információk alapján a technológia körözött bűnözőket illetve már nyilvántartásba vett terroristákat is képes beazonosítani.

Tampa város (USA) rendőrkapitánysága már 2001-ben telepített egy, az akkori színvonalnak megfelelő rendszert, melyet néhány év múlva le kellett szerelni. A "célszemélyek" ugyanis maszkot kezdtek el viselni, és félreérthetetlen karmozdulatokkal üzentek. A mai technológiai színvonal azonban immáron lényegesen szofisztikáltabb, és hatékonyabb. A hőskor 2D-s technológiáit mára átvette a sokkal biztonságosabb 3D-s megoldás, mely az ábrázat mintegy 80 jellemző pontját "tapogatja le". A mai rendszerek már nem csupán a fizimiska sajátosságait képesek felismerni, hanem a testtartást és az egyénre jellemző karakterisztikus mozgáskoordinációt is. Különböző fényviszonyok közepette, - sőt éjszaka is képesek hatékonyan működni.  
Fotó: www.computerworld.com

Az FBI által rendszerbe állított NGI (Next Generation Identification) program mintegy  411 millió  fotó tárolására és feldolgozására képes jelenleg. Különösen veszélyes bűnözők, vagy akár terrorizmussal kapcsolatba hozható személyek kiszűrésére is kiválóan alkalmas. 

Repülőtereken különösen fontosak a biztonsági rezsim intézkedések, hiszen azok kockázati kitettsége általában viszonylag magas szintű. Az Egyesült Államok Vámhivatala a dallasi repülőtéren nemrég kezdett el tesztelni egy arcfelismerő szoftvert. Az intelligens MFlow érzékeli és követi az utasok mozgását, hogy preventív jelzéseivel megelőzze a bosszúsággal járó hosszú sorokat és torlódásokat. Fotó: news.bbc.co.uk

A jelenleg működő közterületi kamerák elenyésző részére van feltelepítve intelligens arcfelismerő algoritmus, ezért a hagyományos (néha nem túl jó minőségű) rendszerek képeit is lehet elemezni utólag (!) ezekkel a szoftverekkel. (Jobb később, mint soha!)

Speciális terrorelhárító egységek már rendelkeznek - vezérelhető - drónokba beépített intelligens autonóm követő technológiával. Ez azonban sajnálatos módon nem csupán elhárítási célokat szolgálhat, - egyes szakértők ugyanis óvnak terroristák általi felhasználástól.

Nagy kérdés, hogy a Facebook által szinte "tálcán kínált" mérhetetlenül nagy adattömeget az FBI vagy akár más szervek fel tudják-e használni saját céljaikra? Fotó: www.engadget.com

Mark Zuckerbergék fejlesztési projektje a DeepFace - legalábbis állításuk szerint  - már majdnem olyan hatékony, mint az emberi agy. Az algoritmus két kép összehasonlítása során fénytől és látószögtől függetlenül 97,25%-os pontossággal képes az egyezőséget megállapítani. Az ember ugyanezt a feladatot 97,53 %-os pontossággal képes elvégezni, - tehát a jelek szerint nagyon minimális a különbség. A fejlesztés állítólagos célja a tagelés (címkézés) megkönnyítése. Mindez azonban egyelőre csupán egy kutatási terület. A másik nagy internet óriás a Google magabiztosan állítja, hogy FaceNet nevű rendszerük a legjobb. Fotó: www.mirror.co.uk

faception_1.jpg

Az izraeli Faception cég fejlesztői olyan mesterséges intelligenciát hoztak létre amely az arcok sajátosságainak elemzéséből - látszólag meglepő - profilozási következtetéseket képesek levonni. Az egyelőre sokak által vitatott eljárás képes úgymond felismerni terroristákat, pedofil személyeket, de akár magas intelligenciájú egyéneket is. A már archivált képek közül is lehet előszűrést végezni, ily módon tesztelve az eljárást a 11 franciaországi terrorista közül 9-et "osztályozott" terroristának! Az innovatív technikát a fejlesztők szerint már működő arcfelismerő kamerarendszerekbe is lehet integrálni. Fotó:www.digitaltrends.com

3/a Mobil arcfelismerésMár egy IPhone készülékre telepített "szkenner" is megjelent amely képes a szem, arcvonások, hang és ujjlenyomat azonosítására. A rendőri erők egyszerűen és gyorsan képesek ellenőrizni, hogy az adott személy szerepel-e a bűnügyi/körözési nyilvántartásban.Fotó: www.activistpost.com 

4/ Személy és tárgy (pl. személygépkocsi) követési algoritmus is sokat segíthet bármilyen szempontból gyanús körülmény tisztázása érdekében. Különösen nagy bevásárlóközpontok, közintézmények, sportcsarnokok, repülőterek parkolójának felügyeletére és ellenőrzésére kiválóan alkalmas. 

4/a Körözött vagy bármilyen szempontból gyanús gépkocsik azonosítását segíthetik a rendszámfelismerő rendszerek. Manapság már sok   rendőrségi gépjármű is fel van szerelve ilyen hatékony,  modern technológiával. Sőt okostelefon applikációk is elérhetőek!  

A nyilvános és különösen magas kockázati kitettségű helyeken a kamerák képminősége és elhelyezése (magassága, látószöge, stb) roppant fontos. A releváns incidensek visszakeresésének hatékonysága és főleg gyorsasága adott esetben életbevágó lehet. A Leicestershire Rendőrség tapasztalatai szerint a nyomozók órákat vagy akár napokat is megspórolhattak a gyanúsított személy adatainak beazonosítása során.

A passzív (rögzítés és utólagos visszakeresés) helyett a progresszív biztonsági piac egyre inkább az aktív (azonnal jelzést és beavatkozást generáló), - sőt egyre inkább a proaktiv/prediktív technológiák irányába fejlődik. 

Figyelemreméltóan intelligens megoldással rukkoltak elő az USA-ban, amelynek keretében önkéntességi alapon, magánterületeken felszerelt kamerarendszereket egy okos szoftver segítségével a rendőrség által felügyelt térfigyelő rendszerekhez illesztenek. Az ötlet szerintem kiváló, mert az erő-, és információ források hatékonyabb felhasználásával mindenki jól jár! Nyilvánvaló módon  a nyomozók azonnal "képbe kerülnek" bármilyen erőszakos bűncselekményt követően, és ez javíthatja a felderítési hatékonyságot az állampolgárok nem kis örömére. Az Egyesült Államokbeli Scrantonban ez a rendszer már be lett üzemelve.

Természetesen az arcfelismerő (és minden más intelligens) projekt esetében a jogi-, és adatvédelmi szempontokat fokozottan figyelembe kell venni, hogy a fejlett eljárás még véletlenül se ellenünk, hanem - pont ellenkezőleg -  értünk, biztonságunkért dolgozzon! Ne az ellenségünk, hanem sokkal inkább barátunk, az őrangyalunk legyen! Az egyre népszerűbb Smart Cities programban is szerepet játszhat az "előrelátó rendőrség" és más integrált okos térfigyelő rendszerek alkalmazása. 

Sajnálatosnak tekintem, hogy a praktikus szakmai polémiák időnként elsikkadnak a gyakran  túlpolitizált jogi és morális (Orwelli világot és más képtelen spekulációkat emlegető) szempontok mellett.

Szólj hozzá

biztonság biztonságérzet közbiztonság bűnmegelőzés terrorveszély kockázatkezelés kamerarendszer rendkívüli helyzetek veszélyforrások intelligens kamerarendszerek