2020. jún 09.

Az amerikai tiltakozás hullámra vandál fosztogatók is rácsatlakoztak!

írta: steve4security12
Az amerikai tiltakozás hullámra vandál fosztogatók is rácsatlakoztak!

Fegyveres biztonságiak védik az üzleteket

looters.jpg

A koronavírus járvány által generált félelmek-, korlátozó intézkedések, gazdasági válság és munkanélküliség eleve felkorbácsolta az indulatokat, és egy pattanásig feszült helyzetet teremtett az Egyesült Államokban. A Georg Floyd életét kioltó rendőri brutalitásról készült fotók és videó felvételek  mintha olajat öntöttek volna a tűzre, - lángra lobbantott egy óriási tiltakozás hullámot. A Black Lives Matter emberi jogi megmozdulást elsődlegesen az afroamerikai közösség kezdeményezte. Sajnálatos módon azonban az alapvetően békés szándékú tömegmegmozdulásra, vandál fosztogatók is rácsatlakoztak. 

A békés tüntetők az egyenlő elbánásmódért, és a rendőrség rendszerszintű megreformálásáért léptek fel, és pontosan tudták, hogy az agresszív fosztogatók erősen beárnyékolják küldetésük hatékonyságát. Mindazonáltal nem voltak képesek megakadályozni a hozzájuk csapódó bűnözők ámokfutását.  A nemes célokat  a fékevesztett rombolás és fosztogatás erőteljesen beárnyékolta.  A többnyire tisztességes szándékú tiltakozók, ugyan igyekeztek megfékezni a tomboló indulatokat, - de ez csupán zsenge próbálkozás maradt. 

A gátlástalan barbár csoportok főleg az éjszakai kijárási korlátozások idején  kirakatokat törték be, és fosztogatni kezdtek. Elsősorban a gazdagságot és jómódot szimbolizáló üzleteket vették célba, aminek van egy konkrét haszonszerzési motivációja továbbá egy elvont protest üzenete is. A túlterhelt rendőri erők sajnos nem voltak  képesek a zavargásokat és vandalizmust megfékezni. Ebben nyilvánvalóan az is szerepet játszott, hogy a rendőrség a kialakult kényes helyzetre tekintettel igyekezett elkerülni az erőteljesebb fellépést! A forrongó indulatok deeszkalásása érdekében a kormány a Nemzeti Gárdát is bevetette. Egyelőre azonban  ezek az intézkedések sem tűnnek elégségesnek...

  Természetesen mindenki számára világos, hogy a válság - az elbocsátások - elsősorban az afroamerikai közösséget érintették, de a középosztályt is megviselte a krízis.  Az eleve túlélésért küzdő bolt tulajdonosokat az értelmetlen pusztítás mélyen elkeserítette, de egyúttal  cselekvésre is ösztönözte. Nagyon sokan kirakataikat és a bejárati ajtókat falemezekkel erősítették meg az romboló erőszakkal szemben. Mások saját maguk igyekeztek megvédeni boltjukat, és végső elkeseredésükben lőfegyvert ragadtak.  Az egyik kaliforniai  üzlet tulajdonosa a barátaival egyetemben egy AR-15-ös lőfegyverrel igyekezett elrettenteni a bűnözőket. 

zavargasok_az_usa-ban.jpg

Akiknek jobbak az anyagi körülményeik magán biztonsági társaságokat bíztak meg védelmi feladatokkal!

  Chichago város 1,2 millió US $ összeg erejéig több mint 100 biztonsági őrt állít szolgálatba, hogy megelőzzék a fosztogatást és az utcai randalírozást! Sokan fegyvertelen kutyás őröket bíztak meg értékeik védelmében.

Nagy kihívást jelent ez a feladat a magán biztonsági társaságok számára, hiszen a személyzet alapvetően nem ilyen típusú zavargások megfékezésére lett kiképezve. Ezen túlmenően a hirtelen megnövekedett igényeknek sem könnyű megfelelni, ezért a cégek folyamatosan munkaerőt toboroznak. Hűen jelzi a biztonsági személyzet iránti megnövekedett keresletet, hogy csak Las Vegasban 506 elsősorban rész munkaidős biztonsági őrt / és tisztet keresnek azonnali felvételre.

 

Ha az amerikai gazdaság nem is szárnyal a magán biztonsági cégek rengeteg új megbízást kaptak az elmúlt időszakban. Többnyire kiskereskedők veszik igénybe  szolgáltatásaikat, hiszen nem szeretnék fennmaradásukat kockáztatni. De nyilvánvalóan jó módú magánszemélyek, és lakóközösségek is erősítik biztonsági óvintézkedéseiket. Természetesen ilyen körülmények között a legtöbb gazdasági társaság  "felértékeli" a védelmi protokollok és intézkedések szerepét.

 A Guardian Angels  civil mozgalom fegyvertelen önkéntesei országszerte segítenek megelőzni a rendbontást. De többek között a Neighborhood Watch mozgalom is aktívan kiveszi a részét a helyzet normalizálásában.

A legkockázatosabb megoldás az alkalmi "önkéntes" védelmi csoportok szerveződése tekintettel a rendkívüli módon kritikus körülményekre. Bármilyen (esetleges) szakszerűtlen, vagy jogosulatlan fegyver használat - különösen ha az halált okozna  - beláthatatlan következményekkel járna. Remélhetően ez a legrémisztőbb forgatókönyv nem fog bekövetkezni.

"A minneapolisi helyzet most már egyáltalán nem George Floyd meggyilkolásáról szól, hanem a civil társadalom elleni támadásról, a félelemkeltésről és nagyszerű városaink tönkretételéről" - mondta az állam kormányzója. Csak reménykedhetünk, hogy a szervezett állami intézkedések, és a civilek erőfeszítései eredményeként előbb utóbb helyre fog állni a rend.

Az Egyesült Államokban 250 millió fegyver van magántulajdonban. A liberális szabályozás következtében ötven tagállamából harmincötben nem követelik meg, hogy a tulajdonosoknak legyen fegyvertartási vagy vásárlási engedélye, sőt be se kell jelenteniük a beszerzés tényét. Idahoban és Alaszkában a helyi törvények kifejezetten tiltják, hogy az állami szervek nyilván tartsák a lakossági kézen lévő lőfegyvereket. Gondolom senkit sem lep meg a hír, hogy egyre többen vásárolnak fegyvereket annak érdekében, hogy megvédjék értékeiket amit sokan egy élet munkájával halmoztak fel. 

Georg Floyd végső nyugalomra tért, és remélhetően a felkorbácsolt indulatok is lenyugszanak! 

Szólj hozzá

biztonság biztonságérzet közbiztonság bűnmegelőzés kockázatkezelés kereskedelmi vagyonvédelem rendkívüli helyzetek