2013. már 05.

Time is money

írta: steve4security12
Time is money

shutterstock_3566581 (800x532).jpg

A vagyonvédelem feladata az  erőforrások megóvása, és a zavartalan működés/létezés feltételeinek biztosítása. Baross Szabolcs megtanította nekem egy életre a vállalat szervezés alapvetéseit, - vagyis a 3 E rendszert. A jól működő vállalat emberek, eszközök, és eljárások optimális egymáshoz rendelése révén működik sikeresen. Valamilyen számomra rejtélyes oknál fogva sokan hajlamosak vagyunk az időt végtelen erőforrásnak tekinteni - pedig ez egy súlyos tévedés. Bármit pótolhatunk a mindennapi életünkben, pénzt, autót, tudást. A vállalatok is minden elvesztegetett erőforrást tudnak pótolni. Nagyon sok - önmagát pótolhatatlannak gondoló munkatársat, vezetőt  pótoltak már sikeresen szervezetek, vállalatok. Az elvesztegetett időt azonban nem lehet sajnos pótolni...

Az idő értéke ebben a rohanó, versengő világban egyre jobban felértékelődik. Erről a témakörről egyébiránt már írtam korábban egy bejegyzést.  Visszatérve a három E rendszerre, érdemes egy kicsit elemezni a legfontosabb erőforrásokat egy virtuális "idő-szemüvegen" keresztül is  Képzeljük el, hogy tudna beilleszkedni egy vállalatba egy egyébiránt képzett ember, aki 200 évvel korábbi korszakból érkezne hozzánk időutazás segítségével. Nyilvánvalóan sehogyan sem tudná magát feltalálni a mai számítógépes világban. Viszont - ha nem is ilyen drámai a helyzet - sokan még ma is kínlódnak egy jelentés gyors leírásával, mert vagy fogalmazni nem tudnak, vagy a számítógép klaviatúráját nem tudják megfelelően kezelni. Szép lassan már a segédmunkás sem tud működni informatika ismerete nélkül. A marketing területén dolgozóknak pedig egyenesen alapkövetelmény az informatikai jártasság. A vagyonvédelmi szakembereknek pedig manapság már messze nem elég a rendőrségi tapasztalat. A vállalati működés alapos ismerete nélkül egy vagyonvédelmi szakember csupán olyan szinten tud működni, mint egy hentes az orvosi műtőben. A hatalmas önbizalom és ego sajnálatos módon nem képes ellensúlyozni az "anatómiai" ismeretek hiányát. A félművelt ember a  legveszélyesebb, mert hályogkovács nyugalmával nyúl minden érzékeny témához, és közben bárgyú módon vigyorog,- miközben a hentes bárddal kezd el operálni...

Szép lassan hozzá kell szokni sok-sok vállalati managementnek, hogy a pénzügyi erőforrások végesek sokkal hatékonyabban és rentábilisabban kell felhasználni azokat, mint valaha. A vagyonvédelmi szakmának is mérhető hozzáadott értéket kell teremtenie. Egyre több megrendelő úgy vélekedik, hogy nem elégséges, ha csupán "jelen vannak a vagyonőrök". Feltárásokat kármegelőzést kell produkálniuk! Minden más anyagjellegű erőforrás hasznosítása és megóvása manapság felértékelődik. Ma már a benzinfogyasztás szintjét, az autók  útvonaltervezését is optimalizálni kell, és azokat erősen kontrollálni.

Ugyanez igaz az eljárásokra és módszerekre egyaránt. Kőkorszaki módszerekkel ma már nem lehet vállalatot  építeni. Napról-napra változik a világ. Nagyon sok vezetési technológia ma is működik, nagyon sok módszer azonban a mai körülmények között már hatástalan. A vagyonvédelmi szakma  a cégvezetés gondolkodásában többnyire  az anyagi javak védelmére van hivatva. Az eljárások és módszerek megfelelőségét és hatékonyságát újabban a complaince vizsgálja - legalábbis a bank- rendszerben és nemzetközi nagyvállalatoknál. Manapság a hagyományos vagyonvédelmi módszerek sem működnek minden esetben, mert az elmúlt időszakban a világ is rapid sebességgel változott. A vagyonvédelem látókörében egyre hangsúlyosabb szerepet kap az informatikai rendszerek védelme. Ha beütöm a keresőbe a security szót, egyre többször informatikai védelmi megoldásokat találok.

A magánszemélyek és vállalatok is hajlamosak elhalasztani a vagyonvédelmi intézkedéseket és a védelmi megoldások rendszerbe állítását. Valahogy mindig van fontosabb előterjesztés - és ugye "a vagyonvédelem nem hoz pénzt a konyhára".  Ez többnyire teljesen igaz, viszont rengeteg pénzt elvihet a végig nem gondolt és halogatott, meg nem valósult vagyonvédelmi rendszer. Lehet tehát spórolni a védelmi kiadásokon, lehet megtakarításokat eszközölni professzionális védelmi és ellenőrző rendszerek beüzemelésén. Azt is elemezni kellene azonban, hogy mennyi pénz folyik el magánszemélyektől és vállalatoktól egyaránt a "spórolás" következtében! Sokan akkor kapkodnak amikor már nagy a baj. Sokkal hatékonyabb proaktivan cselekedni, nem pedig az események után kullogni. Az időzítés nagyon fontos. Eső után köpönyeg? Milyen bölcs ez a közmondás. Ez szerintem ma is időtálló!

Szólj hozzá

egyéb kockázatkezelés humán kockázatok intelligens vagyonvédelem