2015. júl 11.

Az arcfelismerő szoftverek már a spájzban vannak?

írta: steve4security12
Az arcfelismerő szoftverek már a  spájzban vannak?

150622-facial-recognition.gif

Az arcfelismerő szoftverek rohamos elterjedése szinte megállíthatatlan. A hőskor 2D-s technológiáit mára átvette a sokkal biztonságosabb 3D-s megoldás, mely az ábrázat mintegy 80 jellemző pontját "tapogatja le".  A mai rendszerek már nem csupán a fizimiska sajátosságait képesek felismerni, hanem a testtartást és az egyénre jellemző karakterisztikus mozgáskoordinációt is. Különböző fényviszonyok közepette, - sőt éjszaka is képesek hatékonyan működni.

Egyelőre a jogvédők tiltakozása sem lassítja a folyamatot, - a gazdasági és pénzügyi lehetőségek és  tájékozatlanság viszont annál inkább. A rendszer fejlesztőinek kiapadhatatlan  kreativitása és fantáziája eredményeként, egyre újabb és újabb területeken bukkan fel a sokak által big brother-nek ill. orwellinek nevezett technológia. Már az afrikai oroszlánok is látókörbe kerültek az okos megoldás révén, - jóllehet egyelőre ők nem fordultak jogvédőkhöz.

Sajnálatosnak tekintem, hogy a praktikus szakmai érvek időnként elsikkadnak a gyakran  túlpolitizált  jogi és morális szempontok mellett.   Mai írásomban a jelenlegi legjellemzőbb felhasználási lehetőségeket kívánom ismertetni, - a teljességre való törekvés igénye nélkül. Ez a bejegyzésem már csak azért is fontos, mert a laikusok, sőt  esetenként a szakterületen dolgozó  felhasználók, és mérnökök is meglehetősen tájékozatlanok! Fotó: fusion.ne

 

Lássuk tehát a felhasználási lehetőségek - egyre bővülő tárházát -  tematikus csoportokba rendezve:

 518d205bee2d1.jpg1/ Áruházak. Néhány hete írtam a Walmart üzletlánc kezdeményezéséről, melynek keretében elektronikus szemekkel detektálják a belépő vásárlókat.  Ráadásul az intelligens rendszer a vevők arcképeit  Facebook profilokkal és  okostelefonokkal is összepárosítja.  Az integrált program segítségével elemezhetővé válnak a  vásárlási szokások, sőt személyre szabott reklámüzenetek is küldhetőek. Fotó: www.facefirst.com

A hazai piacon az Intellio VisiScanner technológiája is vásárláselemző, és -ösztönző céllal lett kifejlesztve. Nagy segítséget jelent a pontos  statisztikák készítésében, továbbá hatékonyan támogatja a piackutatási tevékenységet. A webes felületről elérhető adatokból  értékes információk nyerhetőek a kiskereskedelmi üzletek vásárlóinak összetételéről és vásárlási szokásairól. Azonnal hozzá kell tennem, hogy ez a rendszer személyiségi jogi adatokat nem tárol, hiszen csupán a belépők nemét és becsült életkorát rögzíti.

2/ Bankok. A pénzügyi szférában az okos megoldás segít a csalások megelőzésében, VIP személyek azonnali beazonosításában és különleges fogadtatásában, az online-, és mobil bankolás biztonsági szintjének emelésében, de az aláírások hitelesítésében (verifikálás) is. Az ATM automaták esetében a klónozás és más csalások megelőzésében az arcfelismerés áttörő biztonsági szint javulást eredményezhet. A FacePhi kínálata különösen professzionális és figyelemre méltó.

mastercard-selfie-pay.jpg

A legfrissebb hírek szerint a Mastercard is belépett az egyre népesebb klubba.  A társaság a közelmúltban jelentette be, hogy biztonsági megoldásként egy okostelefon applikációt kezdett el tesztelni. Az intelligens program bekapcsolja a készülék kameráját és rövid felvételt készít a tulajdonosról. Annak érdekében, hogy ne lehessen egy fényképpel manipulálni,  még kacsintani is kell. Miután az arcfelismerő szoftver identifikálja a jogosult személyt, ezzel gyakorlatilag érvényessé válik a tranzakció.Fotó: www.davidicke.com

uniqul-commerce-facial-recognition-1.jpg

3/ Benzinkutak. A londoni Tesco áruházi lánc saját kúthálózata már tesztel egy olyan intelligens kamerarendszert, amely felismeri a vásárlók nemét és életkorát.   A pénztárnál elhelyezett képernyő már személyre szabott hirdetésekkel ösztönzi további vásárlásra a "gyanútlan" ügyfeleket. 

Egy finn vállalat már kidolgozott egy pénztárca és bankkártya nélküli fizetési módot. A vásárló belenéz a kamerába amely beazonosítja őt, adatai megjelennek a számítógép képernyőjén és csupán jóvá kell hagynia az érintő képernyős felületen. Az unikális, és egyelőre egyedülálló megoldást az UNIQUAL cég fejlesztette ki. Fotó: www.bitrebels.com

_44939324_0435732b-2ecb-44d8-bd95-1ee3554c6a8d.jpg

4/ Közlekedés.  Kiemelt  csomópontokon,   vasútállomásokon  ki lehet szűrni terrorista elemeket, vagy körözött bűnözőket. De természetesen az utazóközönség életkor-, és nemek szerinti megoszlását is játszi könnyedséggel elemezhetjük. Repülőtereken különösen fontosak a biztonsági rezsim intézkedések, hiszen azok kockázati kitettsége általában viszonylag magas szintű. Az Egyesült Államok Vámhivatala a dallasi repülőtéren nemrég kezdett el tesztelni egy arcfelismerő szoftvert a rossz fiúk kiszűrése céljából.   Az intelligens MFlow érzékeli és követi az utasok  mozgását, hogy  preventív jelzéseivel megelőzze a bosszúsággal járó hosszú sorokat és torlódásokat. Fotó: news.bbc.co.uk

5/ Közterületek.  Tampa város (USA) rendőrkapitánysága már 2001-ben szerelt fel akkori színvonalnak megfelelő rendszert, melyet néhány év múlva le kellett szerelni. A "célszemélyek" ugyanis maszkot kezdtek el viselni, és félreérthetetlen karmozdulatokkal üzentek. A mai technológiai színvonal azonban immáron lényegesen szofisztikáltabb.

 video-shot-4.pngAz FBI által rendszerbe állított NGI (Next Generation Identification) program mintegy  50 millió  fotó tárolására és feldolgozására képes jelenleg. Különösen veszélyes bűnözők, vagy akár terrorizmussal kapcsolatba hozható személyek kiszűrésére, és vandál garázda személyek azonnali beazonosítására is kiválóan alkalmas. Nagy kérdés, hogy a Facebook által szinte "tálcán kínált" mérhetetlenül nagy adattömeget az FBI vagy akár más szervek fel tudják -e használni saját céljaikra? Fotó: www.engadget.com

Az ebben a műfajban piacvezető Viseum intelligens kamerarendszerei világszerte roppant népszerűek. Felismerik az utcai antiszociális vagy agresszív/garázda viselkedést, a kocsma előtt ácsorgó és italozó fiatalkorúakat, sőt még a drogterjesztőket is!

Az elmúlt évben  Józsefvárosban is felmerült egy arcfelismerő kamerarendszer telepítésének terve. A túlpolitizált vitát  követően azonban az utóbbi időszakban sűrű homály fedi a fejleményeket.

Egyébiránt közterületek felügyeletére  nem csupán magas oszlopokra vagy épületek homlokzataira fixen felszerelt -, hanem előbb utóbb - vezérelhető -  drónokba beépített speciális kamerák is felhasználhatóak lesznek.

pain-detector-.jpg

6/ Kórházak. Különösen  járvány esetén lehet  hasznos a  professzionális beléptető rendszer amely mindenféle kontakt nélkül, akár még a latex kesztyűt viselő orvost is azonnal felismeri és beengedi. A 3D biometrikus azonosító rendszer kétféle kamerát használ, az egyik a látható  a másik a láthatatlan tartományt fürkészi. Apró hozzáadott értékként a rendszer munkaidő nyilvántartásra is  alkalmas. 

Egy friss fejlesztés segítségével a fájdalom mértékét is viszonylag egzakt módon meg lehet állapítani.  A szoftver tesztelése során gyerekek arckép felvételeit elemezték, mégpedig a 20 legjellemzőbb fájdalommal összeköthető arcizom elváltozására fókuszálva.

 7/ Iskolák. A kaliforniai oktatási intézmények is igyekeznek lépést tartani a fejlődéssel. A hagyományosan bürokratikus módszerekhez képest  kényelmesen és pillanatok alatt lehet dokumentálni a tanárok és diákok megérkezését és távozását. Az előre betárolt képek alapján a szoftver azonnal "felismeri" a belépő személyeket és ezzel értékes   időt lehet megspórolni. A fiatalok ráadásul kimondottan élvezik a high-tech módszert. Egyúttal ismeretlen ill. azonosítatlan személyek nem tudnak közvetlenül belépni az adott intézménybe, mert a zárrendszer csak az előre betáplált  adatok alapján lép működésbe.

crowdrecognition-2.jpg

8/ Zenei fesztiválok. Egyre több  szabadtéri  rendezvényen vetnek be a szervezők rendőri szervekkel együttműködve intelligens kamerarendszereket, amelyek hatékonyan segítik bűnözők, drog dílerek kiszűrését, de akár agresszív garázda személyek gyors kiemelését is.

Azoknak akik arra bazíroztak, hogy a nagy tömegben feloldódva észrevétlen módon követhetnek el bármilyen bűncselekményt, előbb-utóbb csalódniuk kell. Az angol rendőrség a Download fesztiválon közel 90.000 személyt volt képes beazonosítani a  a NEC NeoFace szoftvere segítségével. Fotó: noisey.vice.com

9/ Otthon.  Korábbi írásomban már írtam a Canary rendszerről amely egy intelligens öntanuló technológia. A kamerarendszer szoftvere, az első időszakban minden jelentős eseményről értesítést küld a tulajdonos okostelefonjára. A feltöltött applikáció segítségével a felhasználó eldöntheti, hogy a felugró képen riasztási eseményt-, vagy csupán egy nyugtázandó nem releváns jelzést lát. Meg lehet "tanítani" a programot, hogy az otthon hagyott kutya mozgására, vagy a takarítónő érkezésére ne küldjön értesítést. A harmadik negyedik hasonló nyugtázást követően nem küld figyelmeztetést, - mert "megtanulja", hogy az adott dolog nem riasztási esemény.

De a fejlesztők nem csak városlakókra gondoltak, hanem vidékiekre is akik szintén szeretnék megóvni értékeiket illetéktelen behatolóktól. A területre belépőknek nem szükséges megállniuk, az  IMID szoftver nem csupán az arc-, hanem a mozgás karakterisztikus jellemzői alapján reagál.

keylemon-windows-7.jpeg

Az egyik legbiztonságosabb számítógép/ laptop vagy akár smartphone  belépési lehetőség a KeyLemon arcfelismerő programja amely kép és hang alapján azonosítja a jogosult felhasználót. De ugyanilyen elven működik az Xbox One és a PlayStation 4 is. Fotó: compixels.com

Az smart  TV projekt keretében a nagy gyártók - mint LG, Samsung, Panasonic - már hozzá is kezdtek az arcfelismerő szoftverek rendszerbe integrálásához. 

Kis kitérőként megjegyzem, hogy az egyik amerikai kábelszolgáltató társaság (Verizonbenyújtott egy találmányi bejegyzést amely roppant érzékeny jogi kérdéseket vet fel. A  mozgás-, mikrofonos és hőkamerás érzékelők közreműködésével gyakorlatilag "betörnek" az ügyfél privát életébe, azzal a céllal, hogy  szokásait megismerve személyre szabott reklámokat legyenek képesek küldeni. 

A fejlesztők szabadidős tevékenységünkre  is figyelnek, és ennek szellemében eltűnt állatok  - mint például, kutya, macska, és madarak - megtalálására alkalmas technológiák is ki lettek már fejlesztve.

face_recognition_1.jpg

10/ Vállalatok/ Irodaházak. Igényes cégek és irodaházak a beléptetés gyors, kényelmes, - de egyúttal biztonságos megszervezése érdekében alkalmazzák az eljárást.  Természetesen az intelligens kamerarendszer többek között a munkaidő nyilvántartására is alkalmas. A főportán szolgálatban lévő vagyonőr, vagy recepciós kizárólag az érkező vendégekre koncentrálhat, hiszen az ott dolgozó (regisztrált személyek) beléptetése gyakorlatilag automatikus.

A FaceFirst  programjával egyébként  un. fekete lista is készíthető azokról, akiket nem szívesen látnak az adott társaságnál. Fotó: pixgood.com

11/ Kiemelt fontosságú épületek/ hatóságok. Elsősorban különleges fontosságú katonai, rendőri vagy titkosszolgálati épületek esetében lehet számolni ezen biometrikus rendszerek elterjedésére. A Leicestershire Rendőrség tapasztalatai szerint a nyomozók órákat vagy akár napokat is megspórolhattak a gyanúsított személy adatainak beazonosítása során.

De már olyan katonai fejlesztés is készül, amely nem csupán fixen felszerelt helyen, hanem drónokba integrálva mobil módon képes arcfelismerésre. 

churchix-facial-recognition-for-church-attendance-900x450.jpg

12/ Templomok. A sokak által konzervatívnak gondolt egyházak is lépést tartanak a korral. A Churchix kimondottan ebben a szegmensben jeleskedik testre szabott megoldásokkal. Az egyházközösség tagjairól készült úgynevezett referencia fotók képezik a program alapját, melynek segítségével nyomon követhető, hogy a hívek milyen gyakran járnak Isten tiszteletre. Fotó: www.globaltruth.net  

facebook-facial-recognition-main.jpg

13/ Facebook/ Google. Mark Zuckerbergék fejlesztési projektje a DeepFace - legalábbis állításuk szerint  - már majdnem olyan hatékony, mint az emberi agy.  Az algoritmus két kép összehasonlítása során fénytől és látószögtől függetlenül 97,25%-os pontossággal képes az egyezőséget megállapítani. Az ember ugyanezt a feladatot 97,53 %-os pontossággal képes elvégezni, - tehát a jelek szerint nagyon minimális a különbség. A fejlesztés állítólagos célja a tagelés (címkézés) megkönnyítése. Mindez azonban egyelőre csupán egy kutatási terület. A másik nagy internet óriás a Google magabiztosan állítja, hogy FaceNet nevű rendszerük a legjobb. Fotó: www.mirror.co.uk

screen_shot_2013-10-31_at_12_42_24_pm-web_0.png

13+ 1 Mobil arcfelismerésMár egy IPhone készülékre telepített "szkenner" is megjelent amely képes a szem, arcvonások, hang és ujjlenyomat azonosítására. A rendőri erők  egyszerűen és gyorsan képesek ellenőrizni, hogy az adott  személy  szerepel-e a bűnügyi/ körözési nyilvántartásban.Fotó: www.activistpost.com 

Azt gondolom, hogy a közel sem teljes körű felsorolásból is kitűnik, hogy az arcfelismerő szoftverrel ellátott kamerarendszerek  szinte feltartóztathatatlanul terjednek. A szellem kiszabadult a palackból. Gyakorlatilag előbb vagy utóbb az életünk minden területére "behatolhatnak" az okos arcunkat vizslató kamerák. Amint a fent vázolt expanzió is illusztrálja, immáron a lakásunkban lévő számítógépünk, smart-, televíziónkba, és -telefonunkba beépített webkameráira is egyre nagyobb tudatossággal kell odafigyelnünk. Jóllehet a spájzban még nem jelentek meg a magánéletünket fürkésző kíváncsi kamerák, - de ami késik az nem múlik.

Természetesen az arcfelismerő projektek esetében a jogi-, és adatvédelmi szempontokat fokozottan figyelembe kell venni, hogy a fejlett technológia még véletlenül se ellenünk, hanem - pont ellenkezőleg -  értünk, biztonságunkért dolgozzon! Ne az ellenségünk, hanem sokkal inkább a barátunk, az őrangyalunk legyen! Az egyre népszerűbb Smart Cities programban is releváns szerepet játszik az "előrelátó rendőrség" és az arcfelismerő kamerarendszer projekt is.

Nyilvánvalóan nem egyszerű feladat, mérnöki, felhasználási, jogi, és pénzügyi kérdéseket egyidejűleg össze-, és finomhangolni, de ha fejlődni akarunk nincs más alternatíva.

Aki manapság nem intelligens kamerarendszerekben vagy okostelefonokban gondolkodik az már a múlt embere. Ettől még persze lehet tisztességes, - de itt rekedt mint egy dinoszaurusz a kőkorszakból. Azt már látom, hogy majdnem mindenki smartphone-t használ, - de azt még egyáltalán nem érzékelem, hogy kellőképpen átlátnánk a intelligens kamerarendszerek által nyújtotta lehetőségeket!

Szólj hozzá

közbiztonság bűnmegelőzés kamerarendszer intelligens kamerarendszerek intelligens vagyonvédelem kutatás fejelsztés