Értékőrző kincstár

Kincs István blogja

2023. ápr 11.

Megfelelően képzettek a vagyonőrök?

írta: steve4security12
Megfelelően képzettek a vagyonőrök?

security_guard_1.jpgA vagyonőrök társadalmi és anyagi megbecsültsége sajnos csak minimális mértékben (vagy egyáltalán nem) javult az elmúlt 10-20 évben.

A problémakör szerteágazó és meglehetősen komplex. A megrendelői piac jelentős része automatikusan a legolcsóbb szolgáltatót választja, esetenként  online licit keretében. Túl egyszerű lenne azonban a helyzetet csupán azzal jellemezni, hogy a megrendelők egy része az olcsó szolgáltatási árakat preferálja.

Érdemes a nem túl rózsás helyzetet a szakma oldaláról megközelíteni, - hiszen mindenkinek a saját portája előtt kell sepernie!

A mi Társaságunk folyamatosan és nagy erőkkel képezi a vagyonőröket, én magam is rendszeresen közreműködök tréningeken. A hozzánk érkező  kollégák ...

Tovább Szólj hozzá

2023. ápr 06.

Milyen hozzáadott értéket termelnek a biztonsági cégek?

írta: steve4security12
Milyen hozzáadott értéket termelnek a biztonsági cégek?

vip_security.jpg 

Széles körben elterjedt az a közvélekedés a megrendelők körében, hogy a biztonsági cégek, különös tekintettel az őrzővédő társaságok, nem termelnek hozzáadott értéket "csupán szolgáltatnak".  Következésképpen meglehetősen alacsonyak a szolgáltatási tarifák, ami aztán egyfajta ördögi kört  generál.

Nyilvánvaló módon az elégtelen bevételből képtelenség minőségi munkaerőt toborozni, színvonalas és folyamatos képzést biztosítani, és a kor követelményeinek megfelelő eszközöket beszerezni. A vállalkozások jelentős része kellő szakismeret és képzetlen munkaerő miatt sodródik kiszolgáltatott helyzetbe. Természetesen olyan cégek is vannak, akik egyfajta stratégiának tekintik az árversenyt és ilyen módon ...

Tovább Szólj hozzá

biztonság vagyonvédelem őrszolgálat intelligens vagyonvédelem vállalati biztonság

2022. dec 22.

Passzív, aktív, és proaktív biztonsági kamerarendszerek?

írta: steve4security12
Passzív, aktív, és proaktív biztonsági kamerarendszerek?

bigstock-security-guard-watching-video-91227071.jpg  Ahogyan a management kultúrában is van passzív, aktív és proaktív attitűd, a biztonsági kamerarendszerek területén is ugyanezt tapasztalhatjuk!

  Múlt ( passzív )

20 évvel ezelőtt a vállalati biztonsági kamerarendszerek arra voltak alkalmasak, hogy egy bekövetkezett káreseményt utólag ( passzív módon) visszanézzünk. Ebben az esetben visszakeresés sem volt egyszerű feladat.

  A rendszerek gyenge pontja, sőt erőteljes szűk keresztmetszete a kamerák felügyelete, vagyis az operátor szoba. Természetesen 4-5 kameraképet szinte bárki képes folyamatosan felügyelni 3-4 órán keresztül, viszont a nagy vállalati rendszerekbe általában 100, vagy akár többszáz kamerát is integrálnak. Ennyi képi információt pedig eleve meg sem lehet ...

Tovább Szólj hozzá

kamerarendszer intelligens kamerarendszerek intelligens vagyonvédelem

2021. aug 24.

Megállíthatjuk a betörőket csapdával?

írta: steve4security12
Megállíthatjuk a betörőket csapdával?


lighting2.jpgA klasszikus vagyonvédelmi megoldások mellett, mint betörésjelző rendszerek telepítése, sokan próbálkoznak innovatív megoldásokkal. Többszörösen megkárosított elkeseredett tulajdonosok, időnként a jogszerűség kereteit feszegető vagy azt túllépő módszerektől sem riadnak vissza.  Sokan emlékszünk arra az ügyre, amikor a szerencsétlen ingatlan tulajdonos elektromos áramot vezetett kerítésébe, amely sajnálatos módon tragédiát okozott. Természetesen mindenkinek joga van értékei és vagyona megóvásáról gondoskodni, de kizárólag jogszerű bevizsgált és engedélyezett eszközökkel, amelyek mások testi épségét, és főleg életét nem veszélyeztetik. Jelen írásomban csupán tájékoztatást kívánok nyújtani, - de a legtávolabb áll ...

Tovább Szólj hozzá

közbiztonság bűnmegelőzés kültéri védelem lakás védelem objektumvédelem magánbiztonság

2021. aug 12.

Állítsuk meg a vállalati pénzek szivárgását!

írta: steve4security12
Állítsuk meg a vállalati pénzek szivárgását!

auditchecklist.jpg

Több, mint 30 éve foglalkozom vagyonvédelemmel. Következésképpen rengeteg tapasztalatot szereztem e területen. Az utóbbi években elsősorban a megrendelőink működésének biztonsági auditjára fókuszálok. A közhiedelemmel ellentétben, mi az audit tevékenységünk során nem csupán a szűken értelmezett klasszikus vagyonvédelmi feladatokat vesszük górcső alá. Természetesen mi is átvizsgáljuk a kerítések állapotát, a térvilágítást, a biztonságtechnikai berendezéseket, az őrszolgálat működésének hatékonyságát, a teherautók és személyek beléptetésének munkarendjét. Mindezeken túlmenően azonban mi az üzleti és termelési folyamatok szélesebb körét is áttekintjük, hogy feltárjuk a kockázati kitettségeket. Alaposan elemezzük ...

Tovább Szólj hozzá

biztonsági audit kockázatkezelés vállalati biztonság munkahelyi visszaélések

2020. jún 09.

Az amerikai tiltakozás hullámra vandál fosztogatók is rácsatlakoztak!

írta: steve4security12
Az amerikai tiltakozás hullámra vandál fosztogatók is rácsatlakoztak!

Fegyveres biztonságiak védik az üzleteket

looters.jpg

A koronavírus járvány által generált félelmek-, korlátozó intézkedések, gazdasági válság és munkanélküliség eleve felkorbácsolta az indulatokat, és egy pattanásig feszült helyzetet teremtett az Egyesült Államokban. A Georg Floyd életét kioltó rendőri brutalitásról készült fotók és videó felvételek  mintha olajat öntöttek volna a tűzre, - lángra lobbantott egy óriási tiltakozás hullámot. A Black Lives Matter emberi jogi megmozdulást elsődlegesen az afroamerikai közösség kezdeményezte. Sajnálatos módon azonban az alapvetően békés szándékú tömegmegmozdulásra, vandál fosztogatók is rácsatlakoztak. 

...

Tovább Szólj hozzá

biztonság biztonságérzet közbiztonság bűnmegelőzés kockázatkezelés kereskedelmi vagyonvédelem rendkívüli helyzetek

2020. már 04.

Van-e feladatuk a biztonsági cégeknek a terjedő koronavírus járvánnyal?

írta: steve4security12
Van-e feladatuk a biztonsági cégeknek a terjedő koronavírus járvánnyal?

koronairus_usa.jpg

Az a véleményem, hogy legtöbbünk semmit sem tesz az aggódáson túlmenően, sőt azokat vádolja pánikkeltéssel, akik éppen a pánik megelőzése érdekében szorgoskodnak.

       Már a kertek alatt lopakodik a fenyegető koronavírus  hiszen Olaszország északi régiója meglehetősen közel van hozzánk. Sőt Budapestre is megérkezett Iránból a fertőzés ! Immáron nem csupán a Kínából, és Lombardiából érkező személyek esetén van szükség megfelelő óvintézkedési protokollra. Dél-Korea, és Irán mellett számtalan más országban is felbukkant a félelmetes kórokozó. Az alábbi térképen folyamatosan nyomon követhetjük az eseményeket:  Coronavirus COVID-19 Global Cases by Johns Hopkins CSSE

Az eddigi tapasztalatok alapján a ...

Tovább Szólj hozzá

biztonság biztonságérzet kockázatkezelés rendkívüli helyzetek humán kockázatok veszélyforrások

2018. dec 01.

Ostoba betörők

írta: steve4security12
Ostoba betörők

stupid_burglar.jpg

El tudjuk képzelni, hogy Mekkmester-szintű betörők egymást verik fejbe féltéglával, vagy épp egy rendőr lakásába törnek be?

Pedig a valóságban ennél még ostobább "kunsztokra" is képesek egyes versenyzők. Ebben a műfajban is felbukkannak rendkívül műveletlen egyedek, akik elemi ismeretekkel sem rendelkeznek, de azért belevágnak a közel sem kockázatmentes tevékenységbe. Ezek a pancserek egyúttal, az internet segítségével, közröhej tárgyává is teszik magukat. Mai írásomban bemutatok néhány szórakoztató történetet, - már csak azért is hogy árnyaljam azt a képet, amely a zsiványokról kialakult.

...

Tovább Szólj hozzá

közbiztonság lakás védelem objektumvédelem magánbiztonság

2018. ápr 27.

Kim Dzsongun testőrei is rettegésben élnek?

írta: steve4security12
Kim Dzsongun testőrei is rettegésben élnek?

kim_foto.JPG

Az észak koreai "kedves vezető" közismerten rettegésben él, egy állitólagos ellene készülő gyilkossági akció miatt. A felfokozott paranoia és agresszívitása még közvetlen bizalmasait is folyamatos félelemben tartja. Cezaromániája és robbanékonysága  gyerekkorára nyulik vissza.

„Stresszes volt és nem tudott kivel játszani a saját korosztályából” –mondta  diszidált ex testőre egy interjúban. „Csak felnőttek voltak, akik tanították, és akikkel játszhatott”, ezért elég elszigeteltnek és magányosnak érezte magát. Úgy tünik, hogy ezek a kitörölhetetlen emlékek erősen determinálták személyiségét, és mind a mai napig éreztetik hatásukat. Foto:  AsiaOne

...

Tovább Szólj hozzá

testőr személyvédelem magánbiztonság

2018. ápr 26.

Kandi kamerák a betörők ellen!

írta: steve4security12
Kandi kamerák  a betörők ellen!

  betoro_1.jpg

A betörők roppant kiváncsi emberek, éppen ezért mielőtt akcióba lépnek, terepszemlét tartanak és tájékozódnak. A  biztonság kedvéért még be is csengetnek (valamilyen ürüggyel), hogy meggyőződjenek arról, otthon tartózkodunk-e.

Azt gondolom,  a kiváncsiság számunkra is nagyon hasznos. Jó, ha képben vagyunk, hogy kik sertepertélnek otthonunk közvetlen bejárata előtt!

Az ajtó kitekintő kamerák nagyon hatékonyan segíthetik lakásunk védelmét!

A kívülálló személy csupán egy ajtóra felszerelt kukucskálót és egy alatta beépített csengő gombot lát, és nem is sejti, hogy a csengetés pillanatában egy remek kép készül róla. Még a sötétben ólálkodók sem ússzák meg a képi dokumentációt... Természetesen a rendszer ...

Tovább Szólj hozzá

biztonság biztonságérzet közbiztonság vagyonvédelem bűnmegelőzés távoli hozzáférés lakás védelem magánbiztonság

2018. ápr 17.

Flash rob, avagy a bolti "sáskajárás"

írta: steve4security12
Flash rob, avagy a bolti "sáskajárás"

flash_rob.jpgVilágszerte az üzlettulajdonosok legsötétebb rémálma  a flash rob ! A bűnözés ezen szervezett formája már nagyon régóta működik, megkeserítve sok kiskereskedő életét. Politikai jellegű zavargások, (nem keverendő a flash mob kifejezéssel) illetve jelentősebb természeti katasztrófák - például földrengés - esetén még gyakrabban felbukkan ez az arrogáns bűnözési szubkultúra. 

A flash rob a bűnözés egy roppant agyafúrt, szervezett formája - melyet csoportokba verődve - követnek el kiskereskedelmi egységekben. Elsősorban fiatal, erőteljes testalkatú bűnözőkre jellemző ez a gátlástalan dézsmálás, akik előzetesen a közösségi média és sms-ek segítségével szerveződnek. Ami a kezük ügyébe kerül azt magukhoz veszik és ...

Tovább Szólj hozzá

rendőrség közbiztonság bűnmegelőzés kamerarendszer kereskedelmi vagyonvédelem bolti lopások

2018. ápr 13.

A jövőben nem csupán az agyatlan bűnözők buknak meg?

írta: steve4security12
A jövőben nem csupán az agyatlan bűnözők buknak meg?

  brainwawe.png

El tudjuk képzelni, milyen hatalmas jelentőséggel bírna, ha a terrortámadásra készülő bűnözők agyában kutakodva a hatóságok képesek lennének megelőzni ezeket a legpusztítóbb cselekményeket? El tudjuk  képzelni, hogy kellő tárgyi bizonyítékok hiányában is megfejthetővé válnak hamarosan komoly bűncselekmények, - legalábbis akkor, ha a valódi (és konok tagadó) elkövető is látókörbe kerül. Egy profi bűnözőt hagyományos kihallgatási technikákkal szinte képtelenség beismerő vallomásra késztetni, ha nem áll rendelkezésre egyértelmű bizonyíték, mint például ujjlenyomat vagy DNS vizsgálati eredmény.  Ezzel szemben az agyi ujjlenyomat mindig rendelkezésre áll! 

Egy amerikai agykutató  Lawrence Farwell  kifejlesztett ...

Tovább Szólj hozzá

rendőrség közbiztonság bűnmegelőzés kutatás fejelsztés

2017. dec 08.

Legyünk rafináltabbak a zsebtolvajoknál!

írta: steve4security12
Legyünk rafináltabbak a zsebtolvajoknál!

zsebtolvajok.jpg

A Karácsonyt megelőző vásárlási láz, és a szilveszteri nagy forgatag igazi paradicsom a zsebtolvajok számára! A profibbak kis csoportokban - és meglehetősen komoly pszichológiai ismeretekkel, továbbá kézügyességgel lépnek akcióba. Pontosan tudják, hogy az emberek általában egy dologra figyelnek, - ezért aztán olyan akciót eszelnek ki, amellyel teljesen átállítják fókuszunkat, és  kiiktatják éberségünket! Ráadásul zseniálisan tudnak azonnali bizalmat kelteni... Hogy kik válnak célponttá? Gyakorlatilag bárki, de különösen a  naivak, a lezserek, - és főleg azok, akiknek  könnyű elterelni a figyelmét. Akik "jó hangulatukban"   koncentrációjukat és érzékszerveiket  "lekorlátozzák", szinte tálcán kínálják a lehetőséget. ...

Tovább Szólj hozzá

szélhámosság bűnmegelőzés edukáció csalók veszélyforrások

2017. jún 06.

Terrorizmust "támogató" és "elhárító" appok

írta: steve4security12
Terrorizmust "támogató" és "elhárító"  appok

terror_-app.jpg

Az ISIS terror szervezet tagjai előszeretettel használják a Telegram nevű applikációt, amely közismerten alkalmas titkosított üzenetek továbbítására. Ariana Grande manchesteri koncertjén öngyilkos merénylő is ezt a kommunikációs platformot használta. Pavel Durov - aki öccsével Nikolajjal együtt megalkotta a rendszert - kijelentette, hogy még ő sem képes az enkriptált adatforgalom ellenőrzésére. Ráadásul a felhasználóknak arra is van lehetőségük, hogy beállítsanak bizonyos üzenetek elküldését követő azonnali automatikus törlési funkciót. Egyáltalán nem véletlen, hogy a titkosszolgálatok számára is komoly fejtörést jelent a nem európai nyelven, továbbá minden bizonnyal "tolvaj" szlengben lefolytatott, releváns előkészítő ...

Tovább Szólj hozzá

biztonságérzet közbiztonság bűnmegelőzés terrorveszély rendkívüli helyzetek veszélyforrások

2016. okt 25.

Pszicho trükkök áruházi tolvajok ellen!

írta: steve4security12
Pszicho trükkök áruházi tolvajok ellen!

shoplifting_is_a_crime.jpgA kiskereskedelmi szféra eredményességét ősidők óta veszélyeztetik a tolvajok. Különösen a nagy alapterületű önkiszolgáló technológiát alkalmazó áruházak kockázati kitettsége jelentős. Érthető módon a vezetők az értékesítés ösztönzésére (sales promotion) és az impulzív vásárlások számának növelésére törekednek. Érthetetlen módon azonban (gyakran) a legalapvetőbb vagyonvédelmi óvintézkedésekről is megfeledkeznek, - többnyire költségtakarékosság miatt, pedig nem feltétlenül kell hatalmas összegeket beruházni hatékony biztonsági rendszer kialakítására.
Fotó:  Mothership.SG

Ezen írásomban olyan  "költséghatékony" módszereket és gondolatébresztő esettanulmányokat ismertetek, melyek az elkövetők lelki ...

Tovább Szólj hozzá

bűnmegelőzés kereskedelmi vagyonvédelem bolti lopások

2016. sze 27.

Terrorelhárítást szolgáló intelligens kamerarendszerek!

írta: steve4security12
Terrorelhárítást szolgáló intelligens kamerarendszerek!

teraheat.jpgA Teréz körúti házilagosan előállított bomba a politikával túlterhelt, sőt túlhiszterizált közhangulatot is berobbantotta. Szerencsére a terrorfenyegetés (még) nem érkezett el hozzánk, de szerencsétlenségünkre a vélemény és riogatás "terror" már megjelent. Pedig biztonságunk - és főleg biztonságérzetünk - miatt nem ártana a higgadtság és a tisztánlátás!

Az intelligens, jól felszerelt és kezelt közterületi kamerarendszerek hasznos segítséget jelenthetnek a bűnüldözés, és terrorelhárítás területén is. A hagyományos kamerák ugyanis csupán "néznek, de nem látnak". Képtelenek releváns mozzanatok "felismerésére" és jelzésére, vagyis a közbeavatkozásra! Természetesen a kiképzett operátorok alkalmazása már önmagában ...

Tovább Szólj hozzá

biztonság biztonságérzet közbiztonság bűnmegelőzés terrorveszély kockázatkezelés kamerarendszer rendkívüli helyzetek veszélyforrások intelligens kamerarendszerek

2016. sze 13.

Biztonsági tanácsok bankkártya-visszaélések megelőzése érdekében!

írta: steve4security12
Biztonsági tanácsok bankkártya-visszaélések megelőzése érdekében!

atm.jpgEgyes becslések szerint évente mintegy 5,55 milliárd US dollár veszteség éri világszerte a kártyatulajdonosokat a különböző csalások és visszaélések miatt!

 A legprofibb zsiványok oly módon is képesek ellopni bizalmas adatainkat, hogy eközben semmi feltűnőt sem fogunk észlelni. Közvetlenül mellénk lépve RFID leolvasóval "tapogatják" le pénztárcánkban lapuló kártya adatainkat, miközben mit sem sejtve újságot olvasunk a vonaton, vagy metrón!

Célszerű tehát a kellő óvatosság, de  szó sincs arról, hogy vissza kellene térnünk készpénzzel tömött pénztárcákhoz. Nem árt, ha tájékozódunk a kockázatokról és megelőzési lehetőségekről.

Az alábbi írásomban azokat a legfontosabb tanácsokat foglaltam össze, melyek ...

Tovább Szólj hozzá

szélhámosság közbiztonság bűnmegelőzés kockázatkezelés bankkártya csalások magánbiztonság

2016. aug 15.

Álcázott önvédelmi eszközök!

írta: steve4security12
Álcázott önvédelmi eszközök!

  onvedelmi_gyuru.jpgÖnvédelmi eszközök - akár fegyverek - beszerzése iránt világszerte óriási érdeklődés mutatkozik, hiszen valamennyien szeretnénk félelem nélkül élni. Ha bármit is teszünk önmagunkért, és családtagjainkért az fokozhatja biztonságérzetünket. 

Sok országban a fegyverek beszerzése is liberalizált, míg máshol viszonylag szigorú előírások vannak érvényben.  

Hazánkban a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről szóló 175/2003. (X.28) Kormány rendelet határozza meg, melyek viselése, illetve használata engedélyezett. 

Óriási a választék, de nem árt ha tudjuk, hogy esetenként illegális termékeket is kínálnak számunkra. Fotó:  www.aliexpress.com

...

Tovább Szólj hozzá

biztonságérzet közbiztonság bűnmegelőzés védd magad önvédelmi eszközök magánbiztonság

2016. aug 09.

Vigyázzunk a zsebtolvajokkal!

írta: steve4security12
Vigyázzunk a zsebtolvajokkal!

pickpocket_1.jpgItt a nyaralási szezon és nagyon sokan útra kelünk! Bárhova is utazunk azonban, szinte a világ minden szegletében felbukkanhatnak zsebtolvajok, akik értékeinkre/pénzünkre vadásznak! A profik hosszú évek kitartó "munkájával" fejlesztik kézügyességüket, sőt, városi legendák szerint egyesek még az ujjaikat is mesterségesen meghosszabbítják. A legrafináltabbak zsebre dugott kézzel kerülnek közvetlen közelünkbe, és egy rejtett (cipzáras) nyíláson keresztül lépnek akcióba. Jó ha elkerüljük őket, és e lőször is nem árt, ha nem tűnünk nagyon feltűnően szórakozott turistának.

A szélhámosok gyakorlatilag a bűvészekhez hasonlóan elterelik, sőt irányítják figyelmünket, mégpedig azzal a nyilvánvaló céllal, hogy eközben ...

Tovább Szólj hozzá

közbiztonság bűnmegelőzés humán kockázatok veszélyforrások magánbiztonság

2016. aug 02.

Okostelefonok vs. buta hibák!

írta: steve4security12
Okostelefonok vs. buta hibák!

okostelefon_kockazat.jpgImmáron több mint kétmilliárd felhasználó élvezi világszerte az okostelefonok által nyújtott előnyöket. Miközben egyesek teljesen elzárkóznak a számukra bonyolultnak tűnő kütyüktől, mások már autóvezetés közben is telefonálnak és sms-eket olvasnak/írnak!

A számítógépek szerepét egyre inkább átveszi a mindig kéznél lévő eszköz, amely egyre elválaszthatatlanabb módon helyet követel magának. Bárhol rápillanthatunk Facebook profilunkra, vagy mail-boxunkra, - mozijegyet foglalhatunk, vagy pizzát rendelhetünk, és még hosszan lehetne sorolni a felhasználási opciókat. A rengeteg kényelmi és szórakoztató funkció óvatlan használata mindazonáltal nem ritkán kockázatossá is válhat! Valószínűleg lélegzetelállítóan cool ...

Tovább Szólj hozzá

lehallgatás közbiztonság okostelefon bűnmegelőzés távoli hozzáférés

süti beállítások módosítása